Syyriaan muodostettiin siirtymäajan hallitus maaliskuun lopussa islamistisen HTS-ryhmittymän ja presidentti Ahmed Al-Sharaan johdolla. Hallituksessa on 23 ministeriä ja mukana on sunneja, alaviitteja, druuseja, kurdeja sekä kristittyjä.
Alaviitti Yarub Badr nimitettiin liikenneministeriksi ja druusi Amgad Badr maatalousministeriksi. Joukkoon mahtui mukaan myös naisten edustaja, kun kristitty ja pitkän linjan entisen hallituksen vastustaja Hind Kabawat nimitettiin sosiaali- ja työministeriksi.
Pääministeriä ei hallituksessa ole, hallituksen johto kuuluu presidentin toimenkuvaan. Lainsäädäntö maassa perustuu Sharia-lakiin ja maan johtajan on perustuslain mukaan oltava aina muslimi.
Naisten ja vähemmistöjen kohtelu arveluttaa
Hallituksen monimuotoisuudesta huolimatta maailmalta on kulunut soraääniä sen taustoista. Presidentti al-Sharaa ja useat muut avainhenkilöt ovat aiemmin kuuluneet al-Qaida-yhteyksistä tunnettuun Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) -ryhmään.
Oikeusministeri Shadi al-Waisi on entinen Jabhat al-Nusran jäsen ja se puolestaan herättää huolta naisten oikeuksista ja vähemmistöjen kohtelusta.
Israel suhtautuu erittäin epäluuloisesti Syyrian uusiin vallanpitäjiin. IDF on lähettänyt joukkoja Etelä-Syyriaan ja tehnyt satoja ilmaiskuja. Israel on puolustanut toimiaan turvallisuussyillä, mutta Syyria on syyttänyt Israelia yrityksestä horjuttaa maata ja monet syyrialaiset pelkäävät pitkäaikaista miehitystä.
Yhdysvaltain juutalaisyhteisöissä suhtautuminen uuteen Syyriaan jakaa mielipiteitä, sillä syyrialaistaustaiset vaikuttajaryhmät haluaisivat USA:n purkavan Syyrian vastaiset talouspakotteet.
Vauhtia pakolaisten kotiinpaluuseen
Syyriassa on edelleen menossa eräs maailman suurimmista humanitaarisista kriiseistä ja 16,5 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua selvitäkseen sisällissodan rampauttaman maan raunioissa.
Kuitenkin toivo paremmasta on voimakas ja maahan on asettautunut YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan joulukuun jälkeen 1,2 miljoonaa maan sisäistä ja ulkomaille lähtenyttä pakolaista.
Seuraavien kuukausien aikana palaajien määrä saattaa nousta 3,5 miljoonaan. Ensimmäisenä saapuvat naapurimaihin paenneet.
Euroopassa on ainakin 4,5 miljoonaa Syyriasta lähtenyttä pakolaista, joten maan muuttuminen turvalliseksi mahdollistaa monille heistäkin paluun takaisin kotiin.