Kansanedustaja Ritva "Kike" Elomaa Akita Inu -rotuisten koiriensa Sylvi-Tuulikin ja Marskin kanssa. / Roni Lehti
Uusi eläintensuojelulaki etenee – “eläimen ei pitäisi ole pelkkä esine”
Uuden eläintensuojelulain valmistelu etenee niin, että sen valmistuminen alkaa jo häämöttää näköpiirissä. Lain säätämistä on edistänyt osaltaan myös eduskunnan eläintensuojeluryhmä, jota johtaa perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa. Hän piti asiasta seminaarin keskiviikkona eduskunnan Pikkuparlamentissa.
Nykyinen eläintensuojelulaki on vuodelta 1996 ja sen jälkeen ovat eläinten arvostus ja käsitys ja tieto eläimestä, sen ymmärryksestä ja esimerkiksi kivusta lisääntyneet.
Uutta lakia valmistellaan parhaillaan: se lähtee syksyllä lausunnoille ja eduskunnan käsittelyyn se tulee ensi vuonna. Voimaan se tulisi vuonna 2018.
Elomaan mielestä on olennaisen tärkeää, että uudesta laista tulisi entistä parempi. Lain säätäminen on vaikeaa, kun asia on niin laaja: se käsittää niin tuotanto- kuin lemmikkieläimetkin.
– Eläintensuojelu on tärkeää minulle henkilökohtaisesti. Olen maatalon tytär: meillä oli navetta ja siellä sikaa, hevosta, lehmää ja kanoja ja kalkkunoita vielä 1960-luvulla. Eläinten hyvinvointi on ollut tosi tärkeä asia itselleni samoin kuin monelle edustajalle eduskunnassa, Elomaa kertoi.
Kekkonen, Iri ja Iina
Elomaa näytti yleisölle varsinaisen aarteen kotitilansa huippuhetkestä: valokuvan maatalousnäyttelystä, jossa esiintyivät presidentti Urho Kekkonen ja tilan lehmät Iri ja Iina.
– Toinen lehmistä oli Suomen paras tuotannoltaan ja ulkonäöltäänkin, Elomaa muisteli.
– Tämä laki on tosi laaja: se sisältää myös villieläimet ja lemmikit. Samalla täytyy tuotanto ja omavaraisuus säilyttää Suomessa. Kuinka me saamme tehtyä eläintensuojelulain niin, että ajattelemme sekä eläinten hyvinvointia että tulevaisuutta myös tuottajan kannalta, Elomaa aprikoi.
Sarvien nupoutus, porsaiden kastrointi
Seminaarissa puhunut osastopäällikkö Risto Artjoki maa- ja metsätalousministeriöstä kertoi, että eläintensuojelulain uudistus seuraa kansainvälistä kehitystä. Norja on uudistanut lakinsa, Ruotsi uudistaa sitä parhaillaan, Tanska on käynnistämässä hanketta.
Asiasta keskustellaan myös EU-tasolla. Ranska, Hollanti ja Saksa ajavat esimerkiksi sikojen häntien typistämisen lopettamista.
– Suomeen kohdistuu mielenkiintoa, kun olemme monissa asioissa pidemmällä. Maanantaina tuli Ala-Saksista paikallinen maa- ja metsätalousvaliokunta, joka kysyi possun kasvatuksesta saparon kanssa – kuinka se onnistuu. Samoin komission eläintensuojeluosasto vieraili Suomessa ja Ruotsissa, jotka ovat ainoat EU-maat, joissa ei saparoita typistetä, Artjoki kertoo.
Vuosikymmenen uudistus
Suomi on valmistellut lakia jo vuodesta 2010.
– Se saattaa tuntua pitkältä ajalta, mutta meillä on ollut muitakin vaikeita hankkeita, kuten kalastuslaki, johon meni 8-9 vuotta, metsähallituslakiin meni yhtä kauan. Se osoittaa, että tämä aihepiiri kiinnostaa ja keskusteluttaa, siihen liittyy paljon tunteita, taloudellisia kysymyksiä ja eläinten hyvinvointi on keskeisellä sijalla. Asiat täytyy käydä monta kautta läpi, jotta saamme aikaan toimivan ja hyvän lain, Artjoki taustoitti.
Laki on puitelaki ja eläinkohtaiset säädökset määrätään asetuksilla. Nyt tehdään isot linjaukset. Tänä vuonna laki lähtee lausunnoille ja ensi vuonna se tulee eduskuntaan. Voimaan se tulee 2018.
Arvot ovat muuttuneet
Artjoen mukaan yhteiskunta ja arvot ovat muuttuneet 20 vuodessa. Lain pitää muuttua samalla: tavoitteena on uusi moderni eläintensuojelulaki, jolla Suomi nousisi taas johtavaksi eläintensuojelumaaksi. Jo ennestään meillä on joitakin asioita säädetty tiukemmin kuin muualla. Linjaa aiotaan jatkaa.
Samalla pitäisi huomioida myös elinkeinojen toiveet niin, ettei laki toisi suuria kustannuksia. Myös sääntelyn pitäisi parantua samalla kun sitä mielellään vähennettäisiin. Laki vaikuttaa kaikkeen.
Esille nousevat parsinavetat: voidaanko lehmiä pitää vielä kytkettyinä vai siirrytäänkö täysin pihattonavetoihin, jossa eläimet kulkevat vapaasti. Jos näin tehdään niin millainen aikataulu näille muutoksille säädetään. Lähes kaikki uudet navetat rakennetaankin jo pihatoiksi.
Myös porsitushäkkien tulevaisuutta harkitaan, kuten kaikkia liikkumista estäviä rakenteita.
– On jonkin verran maita, jotka ovat niitä rajoittaneet tai luopuneet, Artjoki kertoo.
Kipua aiheuttavat toimenpiteet, kuten sarvien nupoutus ja sikojen kastraatiot tulevat harkittaviksi: miten kivunlievityksen kanssa menetellään, mikä on pakollista ja mikä ei. Samoin pitäisi säätää, miten juomaveden saatavuus varmistetaan jatkuvasti – myös talvella ja ulkona.
Kotieläimistä mietitään, pitääkö ne rekisteröidä kaikki ja miten menetellään pentutehtailun kanssa.
Suomalaiset haluavat kohdella eläimiä hyvin
Annukka Seppävuori Suomen eläintensuojeluyhdistyksestä kertoi omassa puheenvuorossaan, että eläinten hyvinvointi on suomalaisille erityisen tärkeää. 90 prosenttia haluaa, että tuotantoeläimiä kohdeltaisiin nykyistä paremmin. Kotieläimien kohdalla luku on 70 prosenttia.
– Suomessa ei suinkaan ole kaikkein tiukin eläintensuojelulaki. 20 vuodessa on käsitys ja tieto eläimistä muuttunut. Olen iloinen, että saamme edistyksellisen eläintensuojelulain, Seppävuori kiitti.
Myös MTK:n eläinlääkäri Leena Suojala piti tavoitteena, että Suomi saisi maailman parhaan eläintensuojelulain sekä tuottajan että suojelun näkökulmasta.
– Edellinen laki vuodelta 1996 on aikansa lapsi. Se on toiminut aika hyvin, mutta siinä on tiettyjä kipupisteitä, Suojala totesi.
Hän vaati valvonnan kohdistamista oikeisiin ongelmakohtiin niin, ettei tiloja rasitettaisi liikaa. Myös oikeuskäytäntöjä ja lain tulkintaa pitäisi yhdenmukaistaa eri puolilla maata eli lakia pitäisi selventää.
Mallitilalla eletään vapaasti laumoissa
Vihtiläinen sikatilallinen Veera Ollikkala kertoi, kuinka hän kehittää isänsä Jari Ollikkalan kanssa uudenlaista vapaata siankasvatusta yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa. Siat elävät heidän tilallaan koko elämänsä ajan vapaasti ja lajinmukaisesti omissa laumoissaan eläen.
– Kun sianlihan tuotanto muuttui kannattamattomaksi, mietimme, lopetammeko tuotannon vai kasvatammeko sikoja uudella tavalla ja myisimme lihaa itse, jolloin saisimme myös paremman hinnan. Päätimme vähentää eläinten määrää ja vaihtaa tuotantotapaa – ja tulos oli hyvä, Ollikkala iloitsi.
Sikojen hyvinvointi on parantunut selvästi.
– Kuka haluaisikaan työskennellä työpaikalla jossa kaikki voisivat huonosti, Ollikkala vertasi.
Hän pahoitteli myös, ettei teollisuus anna heidän tehdä kaikkea mahdollisimman hyvin: he haluaisivat siirtyä immunokastraatioon, joka olisi eläimille parempi, mutta teurastamot eivät tätä hyväksy. Mutta tieteellistä yhteistyötä hän kiitti vuolaasti.
– Yhteistyö Helsingin yliopiston kanssa on ollut korvaamatonta. Haluamme hyödyttää Suomen sikatuotantoa, jotta myös lainmuutos perustuisi suomalaiseen tutkimukseen, Ollikkala kertoi.
Adoptiokoiria ja –norsu
Leena Meri (ps.), juristiedustaja Hyvinkäältä korosti, ettei lainkaan pidä paikkaansa, etteivät perussuomalaiset piittaisi eläimistä. Päinvastoin.
– Eläinsuojeluryhmässä aktiivisimmat jäsenet ovat perussuomalaisten neljä naista. Olen ollut ikäni eläinten kanssa tekemisissä; minulla on Romaniasta adoptiokoiria ja viimeisimpänä olen hankkinut Keniasta adoptionorsun, joka siellä asustelee. Vastustan salametsästystä, Meri kertoi.
– Toivon, että kun osallistumme tällaiseen työhön, saamme lisättyä kansalaisten tietoisuutta eläinten oikeuksista. Valitettavasti asiat ovat nousseet usein muista syistä otsikoihin, Meri pahoittelee.
Hän piti hyvänä tasapainon hakemista hyvään tuotantoon ja siihen, ettei samalla rasitettaisi tuottajia liikaa.
– Silti toivon, että lakiin kirjattaisiin eläimen itseisarvo ja se muuttunut käsitys siitä, ettei eläin ole pelkkä esine, jota voidaan vain juridisesti liikutella. Olen kuullut, että joillekin tämä on ongelma, mutta en ymmärrä miksi se kenellekään voisi sellainen olla, Meri puntaroi.
– Jos vaakalaudalla on eläimen kipu ja kärsimys, joka voidaan arvioida ja taloudellinen etu, niin panen eläimen hyvinvoinnin taloudellisen tilanteen edelle, Meri korosti ja sanoi, että erimielisyyttä voi olla siitä, paljonko kipua pitää sietää.
Eläimen suojelija ei ole hörhö
– Ei ole huono asia olla eläimen asialla. Minullekin on sanottu, että olen hörhö kun puhun eläinten asioista. Kun olen päivittänyt esimerkiksi halal-lihasta, jota tehtäessä eläin voi kärsiä tai kuinka Kiinassa on koiria kidutettu ja syöty, on kysytty, eikö minua kiinnosta ihmisten hyvinvointi? Mutta eihän eläimistä välittäminen ole ihmisiltä pois! Meillä ei ole mitään oikeutta aiheuttaa tarpeetonta kipua eläimille, se on mielestäni ehdoton lähtökohta, Meri linjasi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Vanhemmat ottavat jo juristin mukaan lapsensa opettajatapaamisiin – opettajilta kuppi nurin
Opettajien työelämä Ruotsissa ei ole välttämättä ollut ruusuilla tanssimista tähänkään asti. Uusin vitsaus ovat juristit, joita vanhemmat raahaavat mukaan pikkupiltin opettajatapaamisiin. Näin tapahtuu sekä hyvinvoivissa yksityiskouluissa että ongelmalähiöiden kunnallisissa oppilaitoksissa. Kuppi meni nurin jo opetusministeriltäkin.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.