Uudet tuulet puhaltavat Yhdysvalloissa – ennen megabisnekset wokettivat innokkaasti, nyt woke-kritiikki alkaa lyömään voimalla läpi
Kritiikki woke-kapitalismia kohtaan on yltynyt niin voimakkaaksi, että siitä on tullut yksi marraskuussa järjestettävien Yhdysvaltain kongressin välivaalien polttavista teemoista. Woke-kapitalismilla viitataan yritysmaailman ja uusvasemmiston epäpyhään liittoon. Se näkyy mm. korporaatioiden moraaliposeerauksena ja poliittisena brändäämisenä, yritysjohtajien aktivismina, uusvasemmistolaisten agendojen omaksumisena ja niiden myötäilynä. Jos ilmiön saattoi aiemmin kuitata oikeistolaisena pelotteluna ja liioitteluna, vuonna 2022 ilmiö on niin ilmiselvä ja suuri, että valtamediatkin ovat ottaneet sen vakavasti. Sekä yritysjohtajien että poliitikkojen keskuudessa on vähitellen havahduttu ilmiön kielteisiin kääntöpuoliin. Vastavetona woke-kapitalismille Floridan osavaltio sääti lain, joka asettaa veronmaksajien ja eläkkeensaajien edut julkisissa investoinneissa ideologisen puuhastelun edelle. Finanssijätti JPMorgan Chasen toimitusjohtaja Jamie Dimon puolestaan ilmoitti tarjoavansa yhä rahoitusta perinteisille energiamuodoille, vastoin vasemmistopoliitikkojen toiveita.
Yhdysvaltalainen mediajätti CNBC uutisoi torstaina, että “woke-kapitalismi” on noussut marraskuussa käytävien kongressin välivaalien polttavaksi teemaksi. Woke-kapitalismilla viitataan liike-elämän politisoitumiseen, sen vasemmistokytköksiin ja kasvavaan rooliin polarisoivassa kulttuurisodassa.
Aiemmin marginaalinen ja oikeistolaisten suosima uudissana on valtavirtaistunut länsimaisissa medioissa kuluneen vuoden aikana. Woke-kapitalismi on jo liian suuri aihe sivuutettaviksi. CNBC:n talousuutisten ankkuri Ylan Mui kuvasi, että woke-kapitalismin määritelmästä ja merkityksistä kiistellään nyt ankarasti republikaanien ja demokraattien välillä.
Vielä vuonna 2019 arvovaltainen The Economist -lehti suitsutti yritysten woke-henkistä markkinointia suurena taloudellisena mahdollisuutena. Esimerkkinä käytettiin parranajotuotteistaan tutun Gilletten kohumainosta toksisesta maskuliinisuudesta. Sittemmin kulttuurisotaan ja woke-aktivismiin havahtunut Economist on jatkanut kriittisemmällä linjalla. Tänä vuonna lehti tarttui myös woke-kapitalismiin:
“Sidosryhmäkapitalismin myötä toimitusjohtajien roolimalliksi tuli poliittinen aktivisti, joka ottaa yrityksen nimissä kantaa jakaviin kysymyksiin laidasta laitaan, äänestyskäytännöistä koulutuspolitiikkaan ja seksuaalikysymyksiin. Perimmäiset kysymykset siitä, mikä näiden kytkös yrityksen tuloksellisuuteen on, tai miten eri sidosryhmät asemoituvat poliittisesti, on unohdettu.”
Nyt CNBC:n talousuutiset esitti työelämän verkostoitumispalvelu LinkedInin toimitusjohtaja Reid Hoffmanin elävänä esimerkkinä yritysaktivismista. Hoffman on ottanut tehtäväkseen vastustaa republikaaneja, koota yritysmaailman eliittiä demokraattien tueksi sekä järjestää poliittisia varainkeruutilaisuuksia mm. Barack Obaman kanssa.
CNBC:n haastattelussa demokraatteja tukevan Hoffmanin poliittinen neuvonantaja Dmitri Mehlhorn kertoi huolestuneensa Trumpin kannattajien “Maga-liikkeestä”. Mehlhornin mielestä woke-kapitalismin vastustamisessa on kyse “liike-elämän vastustajien” yleisestä hyökkäyksestä yritysmaailmaa vastaan.
Mehlhornin kuvauksesta huokuu tarkoitushakuisuus ja maalitolppien siirtely. Hän sivuutti woke-ulottuvuuden kokonaan ja antoi ymmärtää, että taustalla olisi lähinnä herravihaa ja oikeistolle epätyypillistä bisnesvastaisuutta.
Todellisuudessa Woke-kapitalismin kritiikkiä esiintyy myös bisnesmaailmassa. CNBC käytti esimerkkinä Paypalin perustajaa, miljardööri Peter Thieliä. Hän on toiminut vuosien ajan näkyvänä republikaanien taustavoimana. Poliittisilta ajatuksiltaan Thieliä kuvataan konservatiiviseksi libertaariksi. Hiljattain hänestä on tullut yksi ikonisimmista woke-kapitalismin vastavoimista. Myös maailman rikkain mies, Teslan toimitusjohtaja Elon Musk tunnetaan äänekkäänä woke-kulttuurin ja myös woke-kapitalismin vastustajana.
Woke-kapitalismin käsitteellä on alusta asti ollut kriittinen sävy. Vuonna 2018 ilmaisulla viitattiin yritysmaailman tekopyhyyteen, moraaliposeeraukseen ja woke-henkiseen, poliittisesti sävyttyneeseen markkinointiin. Woken ja kapitalismin epäpyhän liiton kritisoiminen sai vastakaikua oikeiston lisäksi ajoittain myös vasemmalta.
Vuoteen 2022 mennessä woke-kapitalismilla viitattiin entistä jyrkemmin liike-elämän politisoitumiseen, korporaatioiden valjastamiseen kulttuurisodalle, uusvasemmistolaisten agendojen omaksumiseen tai niiden hampaattomaan myötäilyyn yrityksissä. Financial Timesin keskusteluohjelmassa arvioitiin, että woke-kapitalismin kritiikki osuu maaliin siinä, että sidosryhmäkapitalismilla on salakavala poliittinen ulottuvuus: “yhteisen hyvän vuoksi” saatetaan oikeuttaa polarisaatiota ja konservatiivisten ajatusten syrjintää.
Kriitikoiden mukaan sidosryhmien ja yhteiskuntavastuun korostaminen altistaa yritykset ulkoiselle poliittiselle paineelle ja myös sisäiselle poliittiselle aktivismille. Tosielämän esimerkit ovat ällistyttäviä. Esimerkiksi jäätelöbrändi Ben & Jerry’s syytti julkisesti Yhdysvaltoja sodan lietsomisesta Ukrainassa – vain kaksi viikkoa ennen Venäjän suurhyökkäystä.
Myös finanssimaailman muoti-ilmiö, “vastuullisuus”, ESG (environment, social, governance) on saanut osakseen entistä enemmän kritiikkiä. 2020-luvun taitteessa länsimaisen elinkeinoelämän valloittanut oppi pyrkii mittaamaan ja ohjaamaan yritysten toimintaa taloudellisen kannattavuuden lisäksi ympäristövaikutusten, yhteiskunnallisten vaikutusten ja hallintotavan osalta. Venäjän hyökättyä Ukrainaan paljastui, että sokea ja idealistinen ESG-ihanteiden seuraaminen oli pahentanut energiakriisiä, vähentänyt investointeja energian tarjontaan ja vaikeuttanut länsimaisen puolustusteollisuuden resursointia.
ESG liitettiin poliittisen luonteensa vuoksi keskusteluihin woke-kapitalismista. Kriittisyys liikettä kohtaan johti myös poliittisiin toimenpiteisiin. Elokuussa 2022 Floridan osavaltio sääti lain, joka asettaa julkisissa investoinneissa veronmaksajien ja eläkkeensaajien edut “ideologisten agendojen” edelle. Arizonan osavaltion oikeusministeri aloitti tutkinnan maailman suurimpiin kuuluvasta finanssitalo BlackRockista. Yhtiön epäillään laiminlyöneen taloudellisia velvoitteitaan asiakkaita kohtaan ilmastoagendan vuoksi.
The Economist -lehdessä kesäkuussa julkaistussa artikkelissa arvioitiin yritysjohtajien aktivismin joutuvan koetukselle, jos koronan jälkeinen talouden elpyminen törmäisi korkotasojen nousuun, ja yritykset joutuisivat järkeistämään toimintaansa, leikkaamaan ylimääräisestä puuhastelusta. Samoihin aikoihin Financial Timesissa spekuloitiin woke-kapitalismin ampuneen jo yli ja jäävän historiaan muotivillityksenä.
Viime keskiviikkona rahoitusjätti JPMorgan Chasen toimitusjohtaja Jamie Dimon ilmoitti Yhdysvaltain lainsäätäjille, että hänen pankillaan ei ole aikomusta lopettaa öljyteollisuuden rahoitusta. JPMorgan on suurin perinteisten energiamuotojen rahoittaja Yhdysvalloissa. Joukko suurimpien pankkien edustajia oli Yhdysvaltain kongressitalolla poliitikkojen tentattavana. Demokraattipoliitikko Rashida Tlaib peräänkuulutti ESG-agendan käyttöönottoa. Hän kysyi Dimonilta, aikooko JPMorgan lopettaa öljy- ja kaasuteollisuuden rahoittamista.
Dimon vastasi: “Ei missään nimessä. Se olisi Amerikan tie helvettiin.”
Tlaib vastasi kiukuissaan toivovansa, etteivät opiskelijat ottaisi opintolainaa hänen pankistaan.
Kansallinen kaapelitelevisiokanava C-Span näytti keskustelun suorassa lähetyksessä miljoonille katsojille.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Britannian uusi sisäministeri poliiseille: Lopettakaa “woketus” ja keskittykää poliisityöhön
Uutteraa uhriutumista, militanttia suvaitsevaisuutta, pöyhkeän eliitin “parempaa” vihaa – Woken lyhyt historia
Joe Bidenin suosio romahtanut – Junnila: Yhdysvaltain vaaleissa viisi osavaltiota ratkaisee senaatin kohtalon
Elon Musk perustaa seuraavaksi pankin – Twitter välittää rahaa reaaliajassa ja voi tehdä omistajastaan presidentin
Vasemmisto ja media kauhistelevat Elon Muskin aikomuksia palauttaa Twitterin jäädyttämiä tilejä ja tehdä selonteko yhtiön aikaisemmasta poliittisesta manipuloinnista
Jordan Petersonin psykologin toimilupa vaakalaudalla – määrättiin sosiaalisen median uudelleenkoulutukseen
Viikon suosituimmat
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Pekka Aittakumpu: “On aika tunnustaa, miten suurta vahinkoa yksisilmäinen monikulttuurisuusaatteen ihannointi on aiheuttanut”
Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakummun mielestä on aika tunnustaa monikulttuurisuusaatteen suomalaisille arvoille aiheuttama vahinko ja seistä rohkeasti isänmaamme takana.
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Ääliösuvaitsevainen valtamedia jauhoi ensin huolipuhetta naisiin kohdistuvasta väkivallasta – vähättelee nyt väkivaltaan lietsovaa graffitia eikä tunnista enää naisvihaa
Naisiin kohdistuvan väkivallan -jopa naisvihan - hyväksyminen graffiteissa taiteellisen vapauden nimissä tai väkivallan vähättely johtaa jälleen havaitsemaan median räikeät kaksoisstandardit.
Lux Helsingin somekampanja yhdistää hijabin naisten voimaannuttamiseen – Lähi-idän asiantuntija: Monin paikoin maailmaa naiset on pakotettu huntuun vielä tänäkin päivänä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset huomasivat Lux Helsingin somekampanjan, jossa esiintyy hijabiin puettu nainen. Kampanjavideota näytettiin esimerkiksi Facebookissa. Hijab-kuvan jälkeen videolle tulee versaalein kirjoitettuna sana "empowering" (voimaannuttaa).
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
Isku saksalaisella joulutorilla, saudimies kaahasi autolla väkijoukkoon – sisäministeri oli aiemmin varoittanut suuresta terrori-iskun vaarasta joulumarkkinoilla
Mies kaahasi henkilöautolla väkijoukkoon joulutorilla Magdeburgissa Saksassa. Mediatiedot kertovat useista kuolonuhrista ja kymmenistä loukkaantuneista.
SDP esitti pakolaiskiintiön ja vastaanottotukien korottamista – hallitus äänesti opposition haaveet kumoon
Vasemmistopuolueet esittivät tiistaina valtion talousarviota käsittelevässä eduskunnan täysistunnossa useita muutoksia sisäministeriön hallinnonalaan ja maahanmuuttoon liittyen. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius kritisoi opposition linjaa vastuuttomaksi.
Joulutori-iskun takana pakolaisstatuksen saanut lääkäri – vannoi jo vuosi sitten kostoa Saksalle
Saksassa asuvan saudiarabialaisen lääkärin Taleb Al Jawad Abdulmohsen (50) perjantai-iltana Magdeburgissa autolla täpötäydelle joulutorille tekemässä terrori-iskussa kuoli viisi ja loukkaantui yli 200 ihmistä. Tekijä on saudiarabialainen pakolainen.
SDP sai kyytiä kyselytunnilla: Demareiden veronalennuspuheisiin ei voi suhtautua vakavasti
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius osui napakymppiin muistuttaessaan demareita SDP:n vaihtoehtobudjetin tuntuvista veronkorotuksista.
Uusimmat
Kolumni: Ensimmäinen puolitoistavuotinen ministerinä
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää