28-vuotias Brenton Tarrant iskee moskeijaan Christchurchissa Uudessa-Seelannissa. 49 ihmistä kuolee, internetissä leviää maailman ilmeisesti ensimmäinen Facebookiin striimattu länsimaissa tehty terrori-isku. Suuret some-palveluntarjoajat poistavat videota sekä Tarrantin kirjoittamaa 74-sivuista manifestia minkä ehtivät, mutta internetin luonteen johdosta materiaalia tuskin saadaan koskaan siivottua pois.
Tapahtumat pähkinänkuoressa
Autonsa moskeijan viereiselle sivukadulle pysäköinyt Tarrant avaa autonsa takakontin, ja ottaa sieltä mukaansa aseita. Hän kävelee moskeijaan, ampuen kaiken aikaa vastaan tulevia ihmisiä. Hän saapuu hetken päästä suureen moskeijasaliin.
Sali on sisälläolijoille kuolemanloukku, Ihmiset pakkautuvat lattialle kahteen ryhmään, suuren huoneen vastakkaisille laidoille. He ovat täysin suojattomia, ja Tarrant ampuu maassa makaavia ihmisiä monta kertaa.
Joukkomurhan keskellä poikansa kanssa moskeijassa vieraileva pakistanilainen Naeem Rashid ryntää rynnäkköaseella varustettua hyökkääjää päin yrittäen käydä tämän kimppuun paljain käsin. Hän pääsee lähelle, mutta kaatui Tarrantin ampumiin laukauksiin.
Terrori-iskujen yhdeydessä nähdään toisinaan ilmiö, jossa mahdottomassa tilanteessa olevat ihmiset yrittävät käydä ylivoimaisen hyökkääjän kimppuun.
Länsimaiden viranomaiset eivät varsinaisesti kannusta käymään hyökkääjää vastaan, sillä tämä on tietenkin äärimmäisen vaarallista. Suomen poliisi julkaisi kesäkuussa 2017 ohjeet terrori-iskun varalle. Ne ovat yksinkertaisuudessaan: Pakene – piiloudu – hälytä. Ohjeet ovat olennaisilta osiltaan samat kuin Lontoon poliisin ohjeet.
Uuden Seelannin tapauksessa nämä ohjeet olivat moskeijan sisällä olijoille käytännössä hyödyttömiä. Uhreilla ei ollut mitään paikkaa, mihin piiloutua. Koulu- ja työpaikka-ampumisten riivaamassa Yhdysvalloissa viranomaiset kannustavat taistelemaan, ellei mitään muuta ole enää tehtävissä.
Tarrantin manifesti
Tarrant julkaisi ennen iskua 74-sivuisen manifestin.
Jos manifestin sisällön ottaa sellaisenaan todesta, Tarrant on Norjassa terrori-iskun tehneen Anders Breivikin suora perillinen, ja hän rakentaa manifestinsa samoille teeseille. Keskeisessä roolissa on länsimaiden väestökato ja väestöpaine kolmannesta maailmasta. Siinä missä Breivikin manifesti oli 1500-sivuinen vaikealukuinen tiiliskivi, Tarrantin ilmaisu on lyhyttä, lähes mainosmaista. Teksti on hyvin rajua.
Tarrant listaa manifestinsa keskivaiheilla useita seksuaalirikostapauksia, kuten Rotherhamin, Aysleburyn, Banburyn sekä viisitoista muuta. Hän nostaa esille myös Australiassa tapahtuneet Ashfieldin ja Sydneyn tapaukset sekä Oulun ja Saksan. Hän kertoo radikalisoituneensa nuoren ruotsalaistytön Ebba Åkerlundin tapauksen myötä. Ebba kuoli Tuhkolmassa tapahtuneessa terrori-iskussa, jossa Rakhmat Akilov -niminen turvapaikanhakija ajoi hänen ylitseen rekalla. Hän oli osittain kuuro, eikä kuullut lähestyvän auton ääntä. Iskuaan Tarrant kertoo suunnitelleensa kaksi vuotta, Ebban kuolemasta lähtien.
Tarranin manifestissa on eriskummallinen kysymys-vastaus-osio. Hän kysyy itseltään kysymyksiä, ja vastaa sitten niihin. Eräässä kohdassa hän ensin kiistää olevansa natsi, mutta toisaalta myöntää olevansa rasisti sekä fasisti, tarkemmin ottaen ekofasisti. Yhtäällä hän väittää itseään oikeistolaiseksi, toisaalla vasemmistolaiseksi.
Näiden määrittelyiden todenperäisyydestä on vaikeaa sanoa yhtään mitään. Manifesti näyttää yllyttävän muita samantyyppisiin tekoihin. Loppupuolelle tultaessa käytännössä jokainen sivu rikkoo sitä rajaa, joka Suomessa määritellään törkeäksi kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan.
Toisaalta on myös niin, että manifestin tekstin sisään on kirjoitettu suuri määrä ns meemejä – internetin kuva- ja keskustelualustoilla levitettäviä erilaisia kiteytyksiä ja sanontoja. Näiden meemien kautta tekijä vihjaa vahvaa sidonnaisuuttaan keskustelualustakulttuuriin, esimerkiksi maailman kaikkein tunnetuimpaan kuva- ja keskustelualustaan 4chan:iin.
Meemikieli on tietynlaista koodikieltä. Meemiä tuntemattomalle tekstin merkitys on erilainen kuin niille, jotka tuntevat meemin kontekstin. Manifesti viittaa muun muassa Navy Seal Copypasta -meemiin, jossa irvaillaan toksiselle maskuliinisuudelle. Manifestin meemiluonteesta kirjoittaa muun muassa Daily Dot.
Tarrant kirjoittaa manifestissaan saaneensa inspiraation iskuun Breivikiltä. Tarrant väittää myös tavanneensa tämän lyhyesti, ja saaneensa tältä luvan iskuun. Tämä ei todennäköisesti pidä lainkaan paikkaansa, kuten ei moni muukaan asia, mitä tekstissä väitetään. Tukijoilla riittääkin penkomista manifestissa, jonka sisältö on muodoltaan shitposting – eräs meemityyppi sekin.
Muutos 17.3.2019 klo 13.41 – Juttuun sisällytetty manifestin meemien käyttö.