SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman yllätti kaikki tv-katsojat eilen illalla Ylen A-Talkissa, kun häneltä kysyttiin demarien tähän hetkeen päteviä taloustoimia työllisyyden kasvattamiseksi ja talouden vahvistamiseksi.
Lindtman aloitti puhumalla ensin luottamuksesta tulevaisuuteen, ja mainitsi sen olevan kaikkein tärkeintä. Sen jälkeen Lindtman alkoi kaikkien ällistykseksi puhua veronkevennyksistä.
– Tarvitaan ostovoiman vahvistamista tässä ja nyt. Me tulemme esittämään puolen miljardin keventämistä työn verotukseen kaikille alle 90 000 euroa tienaaville, kohdistuen pieni- ja keskituloisiin sekä heihin, jotka joutuvat ottamaan vastaan työtä pitkän matkan päästä, Lindtman sanoi, ja jatkoi kertomalla, että SDP olisikin siirtynyt pienyrittäjien asioita hoitamaan.
– Pienyrittäjän asema on heikko. Emme löisi pienyrittäjää veromoukarilla, vaan parantaisimme pienyrittäjän asemaa, Lindtman luetteli.
Vielä toukokuussa SDP esitti 3,4 miljardin euron veronkiristyksiä.
Puheita verrataan Seppo Rädyn viulunsoittoon
SDP-Lindtmanin puheet veronkevennyksistä sekä pienyrittäjän aseman parantamisesta kuulostavat oudoilta, koska demarien aiemmista näytöistä ei juuri löydy tukea sille, että demareilla olisi oikeasti tahtoa alentaa verotusta tai ottaa huomioon pienten suomalaisyritysten huolia.
Ensinnä voidaan tietysti kysyä, miksi SDP ei alentanut verotusta hallituskaudella 2019-2023 jolloin SDP oli pääministeripuolue. Demarien vahtivuorolla verotus päinvastoin kiristyi.
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ennakkolaskelmien mukaan Suomen kokonaisveroaste oli keväällä 2023 – Sanna Marinin hallituksen viime metreillä – noussut jopa korkeammaksi kuin Tanskalla. EK:n laskelmien mukaan Suomen kokonaisveroaste nousi 43,2 prosenttiin, kun Tanskassa se oli 42,7 prosenttia. Vuonna 2021 kokonaisveroaste oli Tanskassa OECD-maiden korkein suhteessa bruttokansantuotteeseen.
Marinin hallitus esimerkiksi korotti polttoaineveroa, mikä ei ainakaan helpottanut heitä, jotka ”joutuvat ottamaan vastaan työtä pitkän matkan päästä”, kuten Lindtman sanoi.
Sosiaalisessa mediassa naureskellaankin, että demarien veronalennuspuheet ovat yhtä uskottavia kuin jos keihäänheittäjä Seppo Räty yhtäkkiä ilmoittaisi aloittavansa harjoittelemaan viulun soittoa.
Demareilla iso kuva hukassa
A-studiossa eilen illalla samaan aikaan olleet pääministeri Petteri Orpo ja valtiovarainministeri Riikka Purra vaikuttivat olevan ällistyneitä Lindtmanin puheista. Orpo huomautti Lindtmania ison kuvan puuttumisesta ja muistutti, että aiemmin demarit ovat ohjelmissaan ajaneet miljardien korotuksia yrittämisen, investointien, pääoman ja omistamisen verotukseen, mikä ei edistä investointeja Suomeen.
– Jos veromoukarista puhutaan, teillä varmaankin olisi verotykki, Orpo sanoi.
Lindtman lupasi esitellä ”ensi viikolla”, miten demarien veronkevennykset rahoitettaisiin.
Purra totesi, että Lindtmanin puheiden ja toimien välillä on miljardien aukko. Purra muistutti Lindtmanille hallituksen tekevän nyt rakenteellisia uudistuksia, jotka jäivät edelliseltä hallitukselta tekemättä.
– Kukaan ei epäile, etteikö hallitusta olisi helppo kritisoida. Te olette kuitenkin vastustaneet jokaista tekemäämme säästötoimea, ettekä edes pysty asettamaan niitä järjestykseen. Vastustatte myös kaikkia rakenteellisia toimia, ja tällä hetkellä vastustatte myös veroja.
Maahanmuutto ei ole taikaseinä
Purra huomautti Lindtmania konkretian puutteesta, sekä siitä, että demarien omien toimien todellisia vaikutuksia ei tiedetä. SDP:n on tunnetusti esimerkiksi jättänyt julkaisematta viimeisimmän vaihtoehtobudjettinsa työllisyysvaikutukset.
– Teidän omassa vaihtoehtobudjetissanne työllisyysvaikutukset on salattu. Lisäksi olette luoneet mukaan ”taikaseiniä”, joista toinen on maahanmuutto ja toinen harmaan talouden torjunta. Me emme kuitenkaan tyydy siihen vaihtoehtobudjettiin, jonka stilisoituna tuotte eteemme, koska me olemme oikeasti laskeneet kaiken, mitä SDP esittää, Purra sanoi ja sivalsi Lindtmania, siitä, että tämä sortuu populismiin.
– Kokonaisuus horjuu, eikä yhtälönne pidä paikkaansa. Sinulla voi olla vaihtoehto mutta se ei ole uskottava.
Purra itse ehdottaa, että hallitus voisi keventää työn verotusta vuodelle 2026 sillä ehdolla, että bruttokansantuote ja investoinnit kasvavat riittävästi.