LEHTIKUVA
Useita kuolleita tälläkin viikolla Ruotsin ammuskeluissa – jengien terrori ulottuu jo kunnallishallintoon asti
Jengiväkivalta jatkuu, aseet puhuvat ja surullisia uutisia tulee Ruotsista lähes päivittäin. Rikollisten väkivallan kehä laajenee ja nyt kohteena ovat myös julkisen sektorin työntekijät.
Maanantaina illalla ammuttiin kaksi nuorta miestä hengiltä Tukholman Tenstassa. Aftonbladetin mukaan kyseessä oli rikollisjengien välienselvittelystä. Edellisestä ammuskelusta kyseissä ongelmalähiössä oli viikko aikaa. Tekoa tutkitaan murhan yrityksenä.
Pelkästään Tukholman Järvan alueen ongelmalähiöissä (Tensta, Rinkeby, Kista, Hjulsta, Husby, Akalla) on tänä vuonna tilastoitu 11 ammuskelua. Ketään ei ole pidätetty teoista epäiltyinä. Lisää surullisia uutisia on odotettavissa:
– Riski on todellinen, sillä konfliktit alueella jatkuvat. Emme saa luovuttaa vaan jatkamme yhteistä taistelua, tämä on saatava loppumaan, lausuu Järvan vt. poliisipäällikkö Anders Djurestad.
Koko Ruotsissa oli elokuun puoliväliin mennessä tilastoitu 192 ammuskelua ja kuolleiden lukumäärä oli 26 (ei sisällä maanantain uhreja).
Rikolliset uhkailevat kunnan työntekijöitä
Poliisi tuntuu olevan voimaton kasvavan jengiväkivallan edessä ja huoli kasvaa muuallakin virkakunnassa, erityisesti kunnissa. Tutkija Anna Hedin Ekströmin raportista käy selville, että uhkailun, vaikenemiskulttuurin ja rasistiksi leimautumisen pelon myötä Göteborgin kaupungin työntekijöistä on tullut tai tulossa rikollisten työkaluja.
Tyypillisin esimerkki Göteborgissa sisäistetystä vaikenemisen kulttuurista on se, että kunnan työntekijät eivät tee rikosilmoitusta itseensä kohdistuneista tai todistamistaan laittomuuksista, rikollisten painostuksen pelossa.
– Jos he vaikka ylittävät torin matkallaan työpaikalleen ja näkevät avointa huumekauppaa, he tekevät kaikkensa, etteivät huomaisi rikollista toimintaa, sanoo tutkija Hedin Ekström.
Rasismikortti heilahtaa herkästi
Raportin mukaan haluttomuus puuttua rikollisuuteen johtuu useammastakin syystä ja pelko uhkailun kohteeksi joutumisesta on niistä päällimmäinen. Painostus on voinut olla luonteeltaan niin vakavaa, että vaikkapa lapsen huostaanotossa mukana ollut työntekijä on muuttanut muualle terveyden tai hengen menettämisen pelossa.
Henkilökunnalla on ollut epävarmuutta myös työnantajan tuesta vaikeuksien kohdatessa. Tutkijan mukaan pikkupomot ja päälliköt vaikenevat, koska he eivät halua antaa johdolle kielteisiä viestejä yksiköistään.
Kolmas vaikenemisen syy ovat työntekijöiden henkilökohtaiset mielipiteet, jotka eivät ole linjassa kunnan virallisen linjan kanssa. Kyse voi olla vaikkapa tasa-arvoisesta opetuksesta tai kunniaväkivallasta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Anna Hedin Ekström Anders Djurestad. kunnalishallinto Vaikenemisen kulttuuri jengiampumiset uhkailu Järva vaikeneminen painostus kunniaväkivalta rikollisjengit ongelmalähiöt Göteborg Rasismi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Jengirikollisuus nousemassa tärkeimmäksi teemaksi Ruotsin valtiopäivävaaleissa – valta vaihtuu varmasti, jos nykymeno jatkuu
Maahanmuuttajataustainen pyssymies osoitteli käsiaseella parturiliikkeessä ja uhkasi tappaa – tuomittiin vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen
Ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko käsittelyssä – Purra: Maahanmuuton ja terrorismin aiheuttamat turvallisuusuhat sivuutettu
Purra tarjoaisi apua Afganistanin lähialueilla: Suomi ja Eurooppa eivät kestä uutta turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten virtaa
Rikollisjengit valtaavat pesutuvat ja kellarit Ruotsin ongelmalähiöissä
Jengitodellisuutta ei pääse pakoon – yhä nuorempia lapsia painostetaan mukaan Ruotsin rikollisjengeihin
Tukholmassa ammuttu gangstaräppäri eli jatkuvasti jengien tähtäimessä
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.