

LEHTIKUVA
Viikon 31/2022 luetuin
USA:n senaatti vaatii Venäjän julistamista terroristivaltioksi – mitkä olisivat sen seuraukset?
Yhdysvaltain senaatti on hyväksynyt julkilausuman, jossa kehotetaan ulkoministeriä julistamaan virallisesti, että Venäjä on terrorismia tukeva valtio. Tämä asettaisi Venäjän samaan ryhmään Kuuban, Pohjois-Korean, Iranin ja Syyrian kanssa. Seuraukset olisivat Venäjän kannalta melkoiset. Toissijaisia pakotteita voisi kohdistua myös Venäjän kanssa kauppaa käyviin maihin.
Yhdysvaltain senaatti hyväksyi keskiviikkona yksimielisesti julkilausuman, jossa kehotetaan ulkoministeri Antony Blinkenia julistamaan virallisesti, että Venäjä on terrorismia tukeva valtio. Senaatti ei kuitenkaan voi pakottaa ulkoministeriä tekemään niin.
Julkilausuman tekstissä vedotaan muun muassa siihen, että presidentti Vladimir Putinin johtama Venäjän hallinto on tehnyt terroritekoja poliittisia vastustajiaan ja muita maita kohtaan Tsetsenian ja Syyrian sodissa sekä vuodesta 2014 lähtien Ukrainan alueella käydyissä taisteluissa.
Painostusta ulkoministeriä kohtaan
Yhdysvaltain hallinnon sisäisen työnjaon mukaan terroristivaltioksi julistaminen kuuluu ulkoministerin vastuulle, mutta kongressissa on yli puoluerajojen sellaista henkeä, että jos ulkoministeri ei kohta pian julista Venäjää terrorismin tukijaksi, kongressi säätää itse sitä koskevan lain. Tätä mieltä on muun muassa kongressin alahuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi (dem), kertoo Politico-lehti.
Ulkoministeri Blinken saattaa viivytellä Venäjän julistamista terroristivaltioksi, koska neuvottelut kahden Venäjällä vangittuna olevan amerikkalaisen vaihtamisesta ovat kesken. Koripalloilija Brittney Griner on tuomittu kannabiksen salakuljettamisesta Venäjälle ja Paul Whelan on tuomittu vakoilusta.
Mitä seurauksia julistamisella olisi?
Talouslehti Forbesin kolumnisti Stuart Anderson käy läpi niitä seurauksia, joita Venäjän julistamisella terrorismia tukevaksi valtioksi olisi. Hänen mukaansa taloudelliset seuraukset olisivat huomattavat ja vaikuttaisivat vuosikymmenien ajan.
Tähän mennessä Yhdysvallat on julistanut Kuuban, Pohjois-Korean, Iranin ja Syyrian terroristivaltioiksi. Terroristivaltioiden listalle joutuminen tarkoittaa muun muassa laajoja vientirajoituksia.
Pakotteita Venäjälle aseita myyviä maita kohtaan
Pakotteet saattaisivat kohdistua myös sellaisiin maihin, jotka käyvät kauppaa – etenkin asekauppaa – Venäjän kanssa. Yhdysvallat kohdistaisi tällaisiin maihin toissijaisia pakotteita, paitsi jos presidentti erikseen hyväksyy kyseiset kaupat.
Venäjän julistaminen terrorismia tukevaksi valtioksi tarkoittaisi siis kaikille Venäjälle vientikauppaa käyville maille vaikeuksia niiden suhteissa Yhdysvaltoihin. Tämä vaikeuttaisi myös Venäjällä toimivien ulkomaisten yritysten asemaa entisestään. Yhä useammat yritykset todennäköisesti vetäytyisivät Venäjältä.
Venäjä voitaisiin haastaa oikeuteen USA:ssa
Terroristivaltioksi julistaminen antaisi kolmansille valtioille ja niiden kansalaisille mahdollisuuden haastaa Venäjä oikeuteen Yhdysvalloissa. Sudanin ollessa vielä terroristivaltioiden listalla se joutui oikeuteen, kun Yhdysvaltain Kenian ja Tansanian lähetystöihin tehtyjen pommi-iskujen uhrit vaativat korvauksia terroristeja tukeneelta Sudanin valtiolta.
Ukrainalaisille sodan uhreille avautuisi vastaavanlainen mahdollisuus haastaa Venäjän valtio oikeuteen. Amerikkalaiset tuomioistuimet myöntäisivät todennäköisesti ukrainalaisille vahingonkorvauksia, joiden summat olisivat jenkkityyliin miljoonalukemissa. Ja nämä vahingonkorvaukset voitaisiin maksaa Venäjän valtion jäädytetyistä rahavaroista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Stuart Anderson Brittney Griner Paul Whelan Tsetsenian sota terrorismin tukeminen terroristivaltio Ukrainan sota Nancy Pelosi Antony Blinken Syyrian sota Kuuba Yhdysvaltain kongressi Sudan Iran Pohjois-Korea Vladimir Putin Syyria Yhdysvallat Venäjä Terrorismi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Nato linjasi Venäjän olevan suora uhka – Halla-aho: “Euroopan on alettava kantaa enemmän vastuuta omasta puolustuksestaan”

USA myi öljyä varmuusvarastoistaan Kiinaan – ostajalla yhteyksiä presidentin poikaan

Jussi Halla-ahon 20 teesiä Ukrainan sodasta: Venäjän aggressioon on vastattava samalla mitalla

Perussuomalaiset vaatii hallitukselta toimia viisumien myöntämisen keskeyttämiseksi venäläisille – ”Alkaa jo hävettää, että rajaa ei ole vielä saatu kiinni”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää