LEHTIKUVA
Viikon 31/2022 luetuin
USA:n senaatti vaatii Venäjän julistamista terroristivaltioksi – mitkä olisivat sen seuraukset?
Yhdysvaltain senaatti on hyväksynyt julkilausuman, jossa kehotetaan ulkoministeriä julistamaan virallisesti, että Venäjä on terrorismia tukeva valtio. Tämä asettaisi Venäjän samaan ryhmään Kuuban, Pohjois-Korean, Iranin ja Syyrian kanssa. Seuraukset olisivat Venäjän kannalta melkoiset. Toissijaisia pakotteita voisi kohdistua myös Venäjän kanssa kauppaa käyviin maihin.
Yhdysvaltain senaatti hyväksyi keskiviikkona yksimielisesti julkilausuman, jossa kehotetaan ulkoministeri Antony Blinkenia julistamaan virallisesti, että Venäjä on terrorismia tukeva valtio. Senaatti ei kuitenkaan voi pakottaa ulkoministeriä tekemään niin.
Julkilausuman tekstissä vedotaan muun muassa siihen, että presidentti Vladimir Putinin johtama Venäjän hallinto on tehnyt terroritekoja poliittisia vastustajiaan ja muita maita kohtaan Tsetsenian ja Syyrian sodissa sekä vuodesta 2014 lähtien Ukrainan alueella käydyissä taisteluissa.
Painostusta ulkoministeriä kohtaan
Yhdysvaltain hallinnon sisäisen työnjaon mukaan terroristivaltioksi julistaminen kuuluu ulkoministerin vastuulle, mutta kongressissa on yli puoluerajojen sellaista henkeä, että jos ulkoministeri ei kohta pian julista Venäjää terrorismin tukijaksi, kongressi säätää itse sitä koskevan lain. Tätä mieltä on muun muassa kongressin alahuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi (dem), kertoo Politico-lehti.
Ulkoministeri Blinken saattaa viivytellä Venäjän julistamista terroristivaltioksi, koska neuvottelut kahden Venäjällä vangittuna olevan amerikkalaisen vaihtamisesta ovat kesken. Koripalloilija Brittney Griner on tuomittu kannabiksen salakuljettamisesta Venäjälle ja Paul Whelan on tuomittu vakoilusta.
Mitä seurauksia julistamisella olisi?
Talouslehti Forbesin kolumnisti Stuart Anderson käy läpi niitä seurauksia, joita Venäjän julistamisella terrorismia tukevaksi valtioksi olisi. Hänen mukaansa taloudelliset seuraukset olisivat huomattavat ja vaikuttaisivat vuosikymmenien ajan.
Tähän mennessä Yhdysvallat on julistanut Kuuban, Pohjois-Korean, Iranin ja Syyrian terroristivaltioiksi. Terroristivaltioiden listalle joutuminen tarkoittaa muun muassa laajoja vientirajoituksia.
Pakotteita Venäjälle aseita myyviä maita kohtaan
Pakotteet saattaisivat kohdistua myös sellaisiin maihin, jotka käyvät kauppaa – etenkin asekauppaa – Venäjän kanssa. Yhdysvallat kohdistaisi tällaisiin maihin toissijaisia pakotteita, paitsi jos presidentti erikseen hyväksyy kyseiset kaupat.
Venäjän julistaminen terrorismia tukevaksi valtioksi tarkoittaisi siis kaikille Venäjälle vientikauppaa käyville maille vaikeuksia niiden suhteissa Yhdysvaltoihin. Tämä vaikeuttaisi myös Venäjällä toimivien ulkomaisten yritysten asemaa entisestään. Yhä useammat yritykset todennäköisesti vetäytyisivät Venäjältä.
Venäjä voitaisiin haastaa oikeuteen USA:ssa
Terroristivaltioksi julistaminen antaisi kolmansille valtioille ja niiden kansalaisille mahdollisuuden haastaa Venäjä oikeuteen Yhdysvalloissa. Sudanin ollessa vielä terroristivaltioiden listalla se joutui oikeuteen, kun Yhdysvaltain Kenian ja Tansanian lähetystöihin tehtyjen pommi-iskujen uhrit vaativat korvauksia terroristeja tukeneelta Sudanin valtiolta.
Ukrainalaisille sodan uhreille avautuisi vastaavanlainen mahdollisuus haastaa Venäjän valtio oikeuteen. Amerikkalaiset tuomioistuimet myöntäisivät todennäköisesti ukrainalaisille vahingonkorvauksia, joiden summat olisivat jenkkityyliin miljoonalukemissa. Ja nämä vahingonkorvaukset voitaisiin maksaa Venäjän valtion jäädytetyistä rahavaroista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Stuart Anderson Brittney Griner Paul Whelan Tsetsenian sota terrorismin tukeminen terroristivaltio Ukrainan sota Nancy Pelosi Antony Blinken Syyrian sota Kuuba Yhdysvaltain kongressi Sudan Iran Pohjois-Korea Vladimir Putin Syyria Yhdysvallat Venäjä Terrorismi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Nato linjasi Venäjän olevan suora uhka – Halla-aho: “Euroopan on alettava kantaa enemmän vastuuta omasta puolustuksestaan”
USA myi öljyä varmuusvarastoistaan Kiinaan – ostajalla yhteyksiä presidentin poikaan
Jussi Halla-ahon 20 teesiä Ukrainan sodasta: Venäjän aggressioon on vastattava samalla mitalla
Perussuomalaiset vaatii hallitukselta toimia viisumien myöntämisen keskeyttämiseksi venäläisille – ”Alkaa jo hävettää, että rajaa ei ole vielä saatu kiinni”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää