LEHTIKUVA
USA:n rajan yli ennätysmäärä laittomasti tulevia – jopa Bidenia alkaa huolestuttaa
Yhdysvaltojen etelärajalla on lyöty kaikki tähän astiset ennätykset laittomasti maahan tulevien määrässä. Väkeä tulee Afrikasta ja jopa Kiinasta asti kymmenen tuhannen tulijan päivävauhdilla. Tilanne on niin paha, että jopa presidentti Biden on alkanut huolestua. Yhdysvalloissa harkitaan lainmuutosta, joka antaisi rajavartijoille mahdollisuuden lopettaa turvapaikkahakemusten vastaanottaminen ja pikakäännyttää kaikki laittomasti maahan pyrkivät.
Arizonassa rajamuuriin murretun aukon kautta tuli viime viikolla niin paljon laittomia maahanpyrkijöitä, että etelärajan uudeksi päiväennätykseksi saatiin 12 000 laittomasti maahan tullutta, kertoo Sky News. Rajan yli päästyään useimmat jäivät kaikessa rauhassa raja-alueelle odottamaan rekisteröintiä.
Käytännössä kaikki tulijat – tunnistettuja rikollisia lukuun ottamatta – päästetään pikaisen rekisteröinnin jälkeen vapaasti liikkumaan Yhdysvalloissa heidän odottaessaan turvapaikkahakemuksensa käsittelyä oikeudessa. Oikeudenkäynti saattaa olla jopa vuosien päästä, joten tulijoilla on reilusti aikaa kadota pimeille työmarkkinoille.
Tulijat haluavat töihin
FOX News -uutistoimiston toimittaja Bill Melugin haastatteli raja-alueella odottavia siirtolaisia. Hänen mukaan useimmat sanovat suoraan, että eivät ole oikeasti turvapaikkaa hakemassa vaan tulevat työpaikan toivossa. Kaikilla toimittajien haastattelemilla siirtolaisilla oli valmiiksi mietittynä kaupunki, jonne he haluavat mennä, koska siellä heillä on joko sukulaisia tai pimeä työnantaja valmiiksi tiedossa.
Monien matkakohteet ovat demokraattien hallitsemia ”pakolaisystävällisiä kaupunkeja”, joissa poliisit eivät luovuta laittomasti maassa olevia henkilöitä liittovaltion viranomaisille karkottamista varten. Etelärajalla sijaitsevat Texasin ja Arizonan osavaltiot tarjoavat siirtolaisille ilmaisia bussikuljetuksia pohjoiseen ihan vain siitä ilosta, että pääsevät heistä eroon.
Uutuutena kiinalaisten ryntäys
Etelä- ja Keski-Amerikan lisäksi tulijoita on kaikkialta maailmasta: Intiasta, Afrikasta ja Lähi-idästä. Kaukaisemmat tulijat lentävät viisumivapaasti johonkin Keski-Amerikan maahan ja jatkavat sieltä maateitse Meksikon kautta Yhdysvaltoihin.
Viime kuukausina rajan yli on tullut erityisen paljon kiinalaisia, jotka lentävät ensin Ecuadoriin. NewsNation-kanavan tietojen mukaan viimeisten kahden kuukauden aikana jopa 10 000 kiinalaista on ylittänyt Yhdysvaltain etelärajan laittomasti.
Biden myöntää: “Rajajärjestelmä on rikki”
Rajavartiosto on ylityöllistetty ja etelärajan läheisyydessä olevat paikkakunnat ovat hätää kärsimässä siirtolaistulvan alla. Tilanne on niin paha, että jopa presidentti Joe Biden on alkanut huolestua. Hän sanoi puheessaan, että raja on “rikki”.
Tämä on historiallinen lausunto presidentiltä, joka heti valtaan päästyään allekirjoitti käskyn, että muurin rakentaminen Meksikon vastaiselle rajalle on lopetettava. Tämä oli Bideniltä tietenkin puhdas näpäytys hänen edeltäjälleen, presidentti Donald Trumpille.
Rajaturvallisuus koplattu Ukrainan sotilasapuun
Kongressissa väännetään parhaillaan sadan miljardin dollarin rahoituspaketista, johon on koplattu sotilasapua Israelille, Taiwanille ja Ukrainalle sekä lisärahoitusta Yhdysvaltain oman rajaturvallisuuden parantamiseen. Kongressin alahuoneessa enemmistönä olevat republikaanit – joista monet eivät muutenkaan ole kovin innokkaita tukemaan Ukrainaa – ovat pyrkineet painostamaan Bidenia raja-asiassa vastineeksi Ukrainan apupaketin hyväksymisestä.
Nyt näyttää siltä, että Bidenin hallinto on valmis antamaan periksi ja parantamaan rajavalvontaa, kertoo CBS News. Valkoinen talo on ilmoittanut olevansa valmis antamaan rajavartijoille oikeuden käännyttää turvapaikanhakijoita käsittelemättä heidän turvapaikkahakemuksiaan. Käytännössä rajavartijat voisivat siis tarvittaessa lopettaa turvapaikkahakemusten vastaanottamisen kokonaan.
Nopeutettu käännytysprosessi
Käyttöön voitaisiin myös ottaa maanlaajuinen, nopeutettu käännytysprosessi niille laittomasti maahan tulleille, jotka eivät hae turvapaikkaa tai joiden turvapaikkahakemus todetaan perusteettomaksi alustavassa kuulemisessa. Nyt tällainen pikakäsittely on mahdollinen vain rajavyöhykkeellä.
Bidenin hallinto on valmis myöntymään myös siihen, että tietyt tulijat voitaisiin ottaa säilöön siksi ajaksi, kun heidän turvapaikkahakemustaan käsitellään. Tämä voi kuitenkin kaatua tulijoiden suureen määrään ja säilöönottotilojen puutteeseen.
Nähtäväksi jää, riittävätkö demokraattien ehdottamat tiukennukset republikaaneille, jotka ovat aiemmin ehdottaneet vieläkin tiukempaa linjaa. Lisäksi republikaanit haluavat rajoittaa presidentin oikeutta myöntää tilapäinen oleskelulupa humanitaarisilla perusteilla tietystä maasta – kuten esimerkiksi Afganistanista tai Haitilta – tuleville normaalin maahantuloprosessin ohi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Bill Melugin rajavartiosto turvapaikanjakijat Arizona Texas käännyttäminen Joe Biden laiton siirtolaisuus USA Laiton maahantulo Rajavalvonta Donald Trump Siirtolaisuus Kiina Ukraina Yhdysvallat maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Trumpin muurin paluu – kaaos jatkuu USA:n etelärajalla
Koko Suomen itäraja suljetaan uudelleen – uhka kansalliselle turvallisuudelle
Itäraja menee kiinni – sisäministeri Rantanen: Valitettavasti Venäjän viranomaisten toiminta jatkui
Venäjä horjuttaa, EU hidastelee – maahanmuuton välineellistämistä koskeva asetus jumissa
Stubb ottaisi itärajan yli lisää ihmisiä Suomeen – Halla-aholta naseva kuitti: ”Nyt pitäisi pystyä ajattelemaan nenäänsä pidemmälle”
Trump otti murskavoiton esivaaleissa – suomalaistoimittajat pettyneitä
Trump otti selkeän voiton New Hampshiren esivaalissa – Haley vannoo jatkavansa kamppailua
Elon Musk syyttää Bidenia “yksipuoluejärjestelmän” rakentamisesta laittomien siirtolaisten avulla
Ei sopua etelärajasta: Bidenin haluama lakipaketti kaatui senaatissa – ei olisi pysäyttänyt laittomien siirtolaisten vyöryä
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.