USA etsii liittolaisia Hormuzin salmen laivaliikenteen turvaamiseen – Euroopan maat empivät
Yhdysvallat haluaa perustaa kansainvälisen liittouman suojaamaan öljykuljetuksia Persianlahdella ja erityisesti Hormuzinsalmessa. Hanke on perusteiltaan ymmärrettävä, mutta mukaan pyydetyt EU-maat kiertävät kysymystä kuin kissa kuumaa puuroa. Kansainvälistä laivaliikennettä halutaan toki suojata, mutta suursodaksi räjähtävään nokkapokkaan ei haluta mukaan.
Persianlahdella ja Hormuzinsalmessa tankkereita on hätyytelty, pommiteltu ja vallattu toukokuun alusta lähtien. Yhdysvallat pitää Iranin vallankumouskaartia vastuullisena provokaatioista. Yhdysvallat on pyytänyt muun muassa Saksaa mukaan Hormuzinsalmen laivaliikennettä suojaavaan liittoumaan. Valtaosa Saksan puolueista haluaa yleisradioyhtiö ZDF:n mukaan kieltäytyä kunniasta.
Hormuz-operaation valmistelut käynnissä
Yhdysvaltain ja Britannian asevoimat ovat neuvotelleet mahdollisten sotilaallisten toimenpiteiden sisällöstä. Kuinka ollakaan, niistä ei ole kerrottu julkisuuteen.
Britannian puolustusministeriön mukaan liittoumaan on joka tapauksessa tulossa useamman valtion edustus. Britannia, Ranska ja Saksa tekivät kuukausien ajan voitavansa pelastaakseen Iranin ydinsulkusopimuksen, web.de-verkkopalvelu kertoo. Vaiva on nyt jäämässä turhaksi Iranin uskonnollisen johdon ja Yhdysvaltain presidentin sovittamattomalta näyttävän ristiriidan takia.
USA kiristi ruuvia muutama päivä sitten jäädyttämällä Iranin ulkoministeri Muhammed Javad Zarifin varat USA:ssa. Liikkeen taustalla lienee halu rajoittaa ulkoministerin neuvottelumatkoja maailmalla. Yhdysvaltain valtionhallinnon mukaan varojen jäädytyksellä lähetetään vastapuolelle selkeä viesti siitä, että Iranin johdon viimeaikaisia toimia on mahdotonta hyväksyä. Presidentti Hassan Rouhani vastasi viestiin torstaina Reutersin mukaan sanomalla, että ”Iran on valmistautunut pahimpaan”.
Ruotsi pohtii osallistumista
Myös Ruotsi on saanut kutsun Hormuz-operaatioon. Ulkoministeriö perehtyy ensin kutsun sisältöön ja palaa Aftonbladetin mukaan asiaan sen jälkeen. Ruotsi on omalla tavallaan osallinen Hormuzin salmen kiistassa, sillä Iran kaappasi heinäkuussa ruotsalaisen Stena-yhtiön omistaman aluksen syyttäen sen 23-henkistä miehistöä kansainvälisten meriliikennesäännösten rikkomisesta.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää