

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Urakoitsijajärjestö: “Hallitus tekee energia-alalla piperryspolitiikkaa, josta puuttuu ymmärrys kokonaiskuvasta”
Marinin hallitusohjelmassa on tavoitteena luopua fossiilisen öljyn käytöstä lämmityksessä 10 vuoden aikana. Nykyaikaisin ja ympäristöystävällisin tapa tähän olisi panostaa markkinoilla olevan uusiutuvan lämmitysöljyn käytön yleistymiseen, mutta hallituksen koko fokus on öljylämmitysteknologiasta eroon pyrkimisessä, harmittelee urakoitsijajärjestö Lämmitysenergia Yhdistys ry.
Suomen hallitus tulkitsee omaa hallitusohjelmaansa epätarkasti. Lämmitysenergian osalta koko panostus on öljylämmittämisen lopettamisessa, vaikka hallitusohjelma linjaa tavoitteeksi fossiilisesta öljystä luopumisen.
– Hallituksen toiminta öljylämmittämisen suhteen on piperryspolitiikkaa, josta puuttuu näkemys ja ymmärrys kokonaiskuvasta. Tässä tuntuu nyt olevan tärkeintä se, että heidän toimintansa näyttäisi vihreältä ja vastuulliselta. Ei se, mikä olisi eniten eduksi suomalaisille ja ympäristölle, Lämmitysenergia Yhdistyksen erityisasiantuntija Eero Otronen toteaa.
Hallitusohjelman fokus ei suojele ympäristöä
Hallitusohjelmassa lukee: ”Fossiilisen öljyn käytöstä lämmityksessä luovutaan asteittain 2030-luvun alkuun mennessä. — Kannustetaan öljylämmitteisiä kiinteistöjä siirtymään muihin lämmitysmuotoihin 2020-luvun aikana erillisellä toimenpideohjelmalla”.
– Fossiilisen öljyn kuluttajakäytöstä luopuminen on oikein terve ja nykyaikainen tavoite. Se on myös aivan mahdollinen toteuttaa, sillä markkinoilla on jo 100-prosenttisesti uusiutuvaa lämmitysöljyä, joka toimii täysin vastaavasti kuin fossiilinen polttoöljy. Mutta hallituksen fokus ei ole polttoaineessa, vaan koko öljylämmitysteknologiasta eroon pyrkimisessä. Se ei ole ympäristön suojelemista, vaan sekä lompakkoa että ympäristöä kuormittavien kalliiden remonttien edistämistä, Otronen sanoo yhdistyksen tiedotteessa.
Marginaalinen ryhmä ja huonosti kohdennettu
Lämmitysmuodonvaihdosremontti maksaa öljylämmitteisessä omakotitalossa 10 000–20 000 euroa. Avustusta lämmitysmuodonvaihdosremontteihin saa enintään 4 000 euroa. Enemmistö nykyisistä öljylämmittäjistä on eläkeiässä. 31 prosenttia on 60–69-vuotiaita ja 42 prosenttia yli 70-vuotiaita. Iso osa heistä asuu haja-asutusalueella keskimääräistä suomalaista taloa vanhemmassa talossa.
– Ei tämä ole vanhassa talossa asuvalle ikäihmiselle suunnattu avustus. Tuollaista avustusta hakevat ensimmäisinä he, jotka olisivat tehneet vastaavan remontin muutoinkin, ja sitten he, joilla ei ole taloudellista estettä remontille. Se on toki iloinen asia, että valtio tukee verovaroin öljylämmittäjiä heidän remonteissaan. Mutta kysymyksiä nousee hallituksen rahankäytöstä ja sen epäsuhdasta tavoitteen sekä käytännön suhteen, Otronen kommentoi.
Öljylämmitys on ensisijaisena lämmitysjärjestelmänä noin 130 000 suomalaiskodissa. Osuus Suomen kaikista asuntokunnista on noin 4,7 prosenttia. Öljylämmittäjien osuus suomalaisista on marginaalinen, lukumäärä on pienentynyt vuosikausia, ja pienentymistahti vain kiihtyy vapaa- ja markkinaehtoisestikin. Nykyvauhdilla viimeinen öljykattila sammuu vuonna 2045.
Hallituksen arvio meni jo metsään
Ympäristöministeriö kertoi helmikuun lopussa, että lämmitysmuodonvaihdosremontteihin viime vuodelle budjetoitu 28 miljoonaa euroa jaettiin kokonaan. Hallitus oli arvioinut summan riittävän 10 000 asunnon lämmitysjärjestelmän vaihtamiseen. Todellisuudessa 28 miljoonaa euroa riittää noin 7 000 asunnolle.
– Hienoa, että öljylämmittäjät ovat tarttuneet mahdollisuuteen, mutta se ei ole myönteistä, että hallituksen arvio on noin kaukana realismista. Käytännössä hallitus ja ympäristöministeriö ovat haihatelleet siitä, millaisiin lämmitysmuodonvaihdosremontteihin suomalaiset todennäköisimmin päätyvät ja mitä ne maksavat.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lämmitysjärjestelmänvaihdosremontti öljylämmitysteknologia lämmitysenergia Lämmitysenergia Yhdistys ry öljylämmitys Ympäristönsuojelu Fossiiliset polttoaineet Sanna Marin
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset vaativat valtiovarainvaliokunnassa veroalea – polttoaineiden veronkorotukset peruttava

Tuumaustunnilla Pasi Holm ja Simo Grönroos – kenen kouraan lykätään lasku punavihreiden ilmastokunnianhimosta? Suora lähetys klo 12 alkaen

Putkonen: Jos keskusta sanojensa mukaisesti haluaa estää polttoaineiden veronkorotukset, puolueen on irtisanouduttava hallitusohjelmasta

Sdp käänsi takkinsa: Lisää veroja omakotitaloasujille

Immonen: Hallitus kieltää valtiolta ja kunnilta öljylämmityksen vuoteen 2024 mennessä – “Kansalaiset ovat täysin perustellusti huolissaan hallituksen ilmastohysteriasta”

Kohoavat lämmittämisen kustannukset iskevät kipeästi veronmaksajan kukkarolle: Kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasujille tulossa jopa satojen eurojen korotukset

Mäenpää: Aikooko hallitus vastustaa EU:n aiheuttamaa energiaremonttilaskua suomalaisille?
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää