

MATIAS TURKKILA
Upea kevätsää helli vappupuhujia – perussuomalaisista “ilon ja toivon liike”
Helsingin Snellmanninaukiolle vapunpäivänä kokoontuneet perussuomalaiset saivat nauttia upeasta kevätsäästä ja puheenjohtajaehdokkaiden nostattavista puheista. Sampo Terho puhui “ilon ja toivon liikkeestä”, Jussi Halla-aho puolestaan puhui yleiseurooppalaisesta kehityksestä.
– Talvi ja kevät ovat olleet politiikassa vilkasta aikaa. On tehty sotea, on käyty kuntavaalit, on menty puoliväliriiheen ja tultu hyvin tulosten kanssa ulos, Sampo Terho aloitti.
Terho painotti, että ihmisille, jotka eivät enää pysty huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan, pitää antaa turvaa ja osallisuutta. Kaikki pitää ottaa mukaan.
– Kun katsotaan tulevaisuuteen, siellä on paljon suuria ongelmia. On paljon kysymyksiä, mitä politiikassa pitää kyetä ratkaisemaan. On taloutta, maahanmuuttoa, ympäristökysymyksiä, on EU:n erilaisia ongelmia. Meillä on muiden länsimaiden tapaan vaikea väestörakenne joka tulee vaikuttamaan palveluihin ja taloudelliseen rasitukseen. Perussuomalaisten pitää olla se puolue, jolla on vastaukset näihin kysymyksiin. Uskottavat, ymmärrettävät vastaukset jotka turvaavat tavallisen suomalaisen hyvää elämää. Meidän täytyy olla ilon ja toivon liike.
– On paljon sellaisia ihmisiä, paljon sellaisia kansalaisia jotka eivät vaivaudu enää äänestämään, jotka ovat menettäneet uskonsa koko järjestelmään. Meidän pitää olla näille ihmisille se ilon ja toivon liike, Terho kertoi.
Halla-aho muisteli kulunutta vuotta.
– Maailmaa ovat ihmetyttäneet brittien päätös erota Euroopan unionista, Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi ja viimeiseksi perinteisten valtapuolueiden täydellinen romahdus esimerkiksi Itävallassa ja Ranskassa. Seuraava suuri mullistus nähtäneen ensi vuonna Ruotsissa, jossa kansallismielinen ja maahanmuuttokriittinen ruotsidemokraatit on muutamassa vaalikaudessa on noussut politiikan marginaalista maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Perinteinen vallan tasapaino porvareiden ja sosialistiblokkien välillä hajoaa ensi vuoden valtiopäivillä riippumatta siitä, mitkä ovat täsmälliset kannatusluvut, Halla-aho kertoi.
– Media, ja politiikan perinteinen eliitti ovat tyytyneet kauhistelemaan populisteja henkilöinä tai puolueina jolloin paljon vähemmälle huomiolle on jäänyt paljon tärkeämpi kysymys: Miksi yhä suurempi osa tavallisista länsimaalaisista äänestää niin sanottuja populisteja?
– Amerikkalaisille ja heidän tyhmyydelleen tietysti naureskelemme vanhasta tottumuksesta. Mutta onko 20 prosenttia ranskalaisista tai ruotsalaisista oikeasti äärioikeistolaisia kannattaessaan kansallista rintamaa tai ruotsidemokraatteja? Vai onko kyse siitä, että yhä suurempi osa tavallisista ihmisistä on saamassa tarpeekseen ja valmis äänestämään mitä tahansa vaihtoehtoa sille poliittiselle konsensukselle, joka länsimaissa on vallinnut vuosien ajan?
Tilaisuudessa puhuivat myös Helsingin Perussuomalaisten Nuorten pj Toni Ahva sekä Perussuomalainen Helsinki ry:n Markku Saarikangas.
Tilaisuuden videotaltiointi kokonaisuudessaan täällä >
Kuvia paikan päältä:
Kari Paunonen ja Suvi Karhu saapuivat Espoosta moottoripyörillään kuuntelemaan puheita.
Marika Sorja, Toni Ahva, Sampo Terho, Markku Saarikangas, Jussi Halla-aho, Oskar Viding.
Toni Ahva, Markku Saarikangas, Sampo Terho, Oskar Viding, Pertti Villo.
Toni Ahva, Oskar Viging, Nuutti Hyttinen, Tiina Ahva, Marika Sorja, Samuli Voutila, Suvi Karhu, Roger Kulmala ja Selma Mäkitalo.
Kuulijoille oli tarjolla makkaraa, kuumaa mehua ja ilmapalloja.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Timo Soini vappupuheessaan: Työllisyys paranee ja talous kasvaa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.