Unkarin keskuspankin johtaja: Euroansasta pitää päästä pois
Euromaat ovat yhteisvaluuttansa vuoksi ansassa ja niiden tulisi päästä ansastaan pois. Näin kertoo Unkarin keskuspankin johtaja György Matolcsy talouslehti Financial Timesin mielipidekirjoituksessa.
György Matolcsy huomauttaa, ettei yhteisvaluutalla voida tiivistää länsieurooppalaisten maiden yhteiseloa, koska yhteisvaluutan yksikään ennakkoehto ei täyty. Hän listaa näitä ehtoja: valuutalla ei ole yhteistä valtiota, sillä ei ole takanaan yhteistä ja riittävää budjettia eikä euromailla ole yhteistä valtiovarainministeriä.
Yhteisen budjetin vastustus
Yhteisen budjetin koon pitää Matolcsyn mukaan olla noin 15-20 prosenttia euroalueen bruttokansantuotteesta. Määrä vastaa osapuilleen Yhdysvaltojen liittovaltiotason budjettia. Se on ollut viimeisten 50 vuoden ajan noin 14-20 prosenttia Yhdysvaltain bruttokansantuotteesta.
Suuri yhteinen budjetti on ollut pohjisten euromaiden hampaissa. Pohjoisten euromaiden mukaan tällainen budjetti vaarantaa hyvin hoidetun julkisen taloudenpidon moraalikadon vuoksi. Saksa ja Ranska ovat viime vuosina kiistelleet budjetin koosta ja luonteesta.
Saksalle edullinen vaihtokurssi
Matolcsy kirjoittaa Saksan hyötyneen maalle edullisesta vaihtokurssista. Tämä on muodostunut eteläisten euromaiden turvin. Niiden talous pyrkii heikentämään euron ulkoista arvoa, mikä helpottaa Saksan vientiä.
Keskuspankkiirin mukaan euroalueesta on muodostunut eurooppalainen Saksa. Yhteisvaluutta ei ole onnistunut estämään Saksan talouden ylivoimaa Euroopassa.
Saksa on vientinsä voimasta huolimatta langennut yhtä lailla yhteisvaluutan ansaan. Saksan viennin takoessa maalle rahaa, se tuudittautui tulojen tuomaan hyvinvointiin. Infrastruktuurin kehitys jäi taka-alalle. Digitalisaatio unohtui. Saksa ei osannut reagoida Kiinan talousmahdin ripeään nousuun.
Ennen euroa meni paremmin
Matolcsy sivaltaa kipeästi muistuttaessaan, että monilla nykyisillä euromailla meni paremmin ennen yhteisvaluuttaa. Hän perustaa näkemyksensä ajatushautomo Centre for European Policyn tutkimukseen, jonka mukaan harva maa on hyötynyt eurosta useampien jäädessä suotuisasta kehityksestä runsaasti jälkeen.
Eurohaave perustui Neuvostoliiton varjon torjumiseksi Euroopassa. Eurosta päätettiin kuitenkin Maastrichtissa 1992 Neuvostoliiton jo luhistuttua. Euron tarve katosi ennen kuin se päätettiin perustaa.
Matolcsyn mukaan euromaiden päättäjien tulisi tunnistaa tosiasiat. Euro ei olekaan se kultakaivos, mistä päättäjät ovat unelmoineet. Hän kirjoittaa yhteisvaluutan muodostaneen kitkaa Yhdysvaltojen kanssa. Yhdysvallat pitää ajatusta euroalueen liittovaltiosta kilpailijanaan maalleen ja dollarilleen.
Euromaiden tulisi päästä pois tästä haitallisesta ansasta. Ne maat, jotka haluavat toimivan yhteisvaluutan, voisivat jatkaa yhteisvaluutan kehittämistä kohti toimivaa valuutta-aluetta.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Saksalainen huippuekonomisti: Euron alkava kolmas vuosikymmen saattaa ratkaista sen kohtalon
Immonen ja Huhtasaari: Suomen perusteltua erota eurosta – “EU:n arvot ovat vitsi”
Kirjaväite: EU:n todennäköinen tulevaisuus ei ole integraatio vaan disintegraatio – edessä ajautuminen kohti aiempaa löysempää liittoa
Halla-aho: EU:n pitää olla työkalu, joka tuottaa lisäarvoa jäsenmaille ja niiden kansalaisille, sen sijaan että se on Saksan ja Ranskan suurvaltaprojekti ja rahansiirtokoneisto
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää