Raja-aitaa Asotthalomin kylän lähellä Unkarissa. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Unkarilaiset äänestivät murskaluvuin EU:n taakanjakoa vastaan, mutta äänestysaktiivisuus jäi maan tavan tapaan matalaksi
Unkarilaiset tyrmäsivät tämän päiväisessä kansanäänestyksessä selvin luvuin ajatuksen siitä, että EU voisi määrätä Unkarin vastaanottamaan maahanmuuttajia ilman maan parlamentin hyväksyntää. Ovensuukyselyiden mukaan jopa 95 prosenttia äänestäneistä äänesti taakanjakoa vastaan.
EU:n kaavaileman taakanjakosuunnitelman mukaisesti Unkariin olisi siirretty 1294 turvapaikanhakijaa.
Vaikka “Ei”-äänet voittivat murskaluvuin, tulos jää pätemättömäksi koska äänestysaktiivisuus ei ylitä 50 prosenttia. Aktiivisuus ylsi ennakkotietojen mukaan noin 45 prosenttiin.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán on kampanjoinut ei-äänten puolesta. Tulos on Orbanille ja hallitsevalle Fidesz-puolueelle moniselitteinen.
Puolueen senioripoliitikot julistautuivat tulosten selvittyä voittajiksi. Varapuhemies Gergely Gulyasin mukaan tulos on ”ylivoimainen voitto kaikille niille jotka haluavat estää pakkomaahanmuuton”. Orban totesi jo aikaisemmin päivällä, että se ratkaisee, kumpia on enemmän – ”ei”, vai ”kyllä”-ääniä. Äänestysaktiivisuudelle hän ei pannut suurta painoa.
Tulosta on monin paikoin tulkittu myös Orbanin tappioksi.
Kilpailevan Jobbik-puolueen edustajat moittivat äänestystä fiaskoksi ja vaativat Orbanin eroa.
Äänestysaktiivisuus jäänyt ennenkin matalaksi
Unkarissa on aikaisemmin järjestetty EU- ja Nato-jäsenyyttä koskevat kansanäänestykset, mutta vaikka nämä olivat maan tulevaisuuden kannalta selvästi tämänpäiväistä merkittävämpiä, molemmissa äänestysaktiivisuus jäi alle 50 prosentin.
Vuonna 2003 järjestettyyn EU-kansanäänestykseen osallistui 45,6 prosenttia äänioikeutetuista. Liittymisen puolesta äänesti 83,8 prosenttia. Tuloksen katsottiin olleen kuitenkin sen verran selvä osoitus kansan tahdosta, että maa liittyi seuraavana vuonna EU:hun.
Niin ikään vuonna 1997 järjestetyssä Nato-kansanäänestyksessä äänensä antoi 49,2 prosenttia äänioikeutetuista. Maa liittyi Natoon maaliskuussa 1999.
Kirjoitukseen oli livahtanut virhe, korjattu 3.10.2016 klo 12:36. EU ei liittynyt EU:hun 2003 vaan kyseessä oli luonnollisesti Unkari.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Unkari vahvistaa raja-aitoja – voivat tarpeen vaatiessa pysäyttää satoja tuhansia maahan pyrkiviä
Luxemburgilaisministerillä kovat piipussa: Unkari ulos EU:sta
Bloomberg: Ruotsi haluaa rangaista jäsenmaita, jotka lipsuvat EU:n taakanjakosopimuksesta
Unkarin Orbán pitää kansanäänestystä selkeänä signaalina ja aikoo esittää lähipäivinä perustuslakiuudistusta
Konttiasunnot olivat liikaa YK:n pakolaisjärjestölle, vaatii EU:ta keskeyttämään turvapaikanhakijoiden Dublin-palautukset Unkariin
Eerola: EU-komissio haluaa avata uusia väyliä maahantulijoille – ehdotusta ei pidä hyväksyä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää