

Uniper-sotkusta tuppisuuna pysynyt pääministeri Marin palaa lomilta julkisuuteen – keskustelee Flow-festivaalilla musiikkielämästä
Heinäkuun alussa kesälomille jäänyt pääministeri Sanna Marin esiintyy Suomen Uutisten tietojen mukaan seuraavan kerran julkisuudessa perjantaina 12. elokuuta Flow Festivalin yhteydessä Helsingin Suvilahdessa Flow Talks -keskustelutilaisuudessa.
Asialistalla tilaisuudessa keskustelunaiheena on musiikkielämä. ”Miten takaamme elinvoimaisen ja kansainvälisen musiikkialan” – otsikolla kulkevan keskustelun tavoitteena on puhua suomalaisen musiikkielämän kansainvälistymisestä ja tulevaisuudesta.
Suomen Uutisten saamien tietojen mukaan pääministeri Sanna Marinin ohella keskusteluun osallistuvat ainakin ympäristöministeri Maria Ohisalo (vihr) sekä kansanedustajat Kai Mykkänen (kok), Jussi Saramo (vas), Anders Adlercreutz (rkp) sekä Saara Hyrkkö (vihr).
Flow-festivaali järjestetään tänä vuonna 12.-14. elokuuta. Flow tunnetaan etenkin hipsterien eli trendien aallonharjalla surffaavien, usein elämässään menestyvien tyylikkäiden nuorten aikuisten biletys- ja verkostoitumisfoorumina. Flow kertoo verkkosivuillaan edistävänsä tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden periaatteita, ja jokainen on tervetullut festivaalille ”omana itsenään”.
Ilmasto- ja ympäristötiedostavasti Flow ilmoitti tänä vuonna luopuvansa punaisesta lihasta ja siipikarjasta ruokatarjonnassaan, joten festarikävijöille – siis myös pääministerille – tarjolla on hiukopalaksi lähinnä kasvis- tai vegaaniruokaa.
Lomailua pohjoisessa Italiassa
Heinä- ja elokuussa Marinin loma ajoittuu päiville 5.–6. heinäkuuta, 8.7.–3.8. ja 5.–7. 8. eli yhteensä noin kuukauden verran.
Mediatietojen mukaan Marin on lomaillut ainakin koillisessa Italiassa sijaitsevassa Trevison maakunnassa viiniviljelmien keskellä. Loma-asumuksena on ollut vuonna 1782 rakennettu kartano. Kartanossa tehtiin kaksi vuotta sitten suuri remontti, jossa se muutettiin hotellikäyttöön.
Aiemmin heinäkuun alussa Marin vieraili Turun Ruisrockissa. Festarivierailu keräsi suurta, osin jopa kansainvälistä huomiota, sillä festivaali jakoi sometileillään kuvan festivaalitunnelmasta nauttivasta pääministeristä. Mustavalkoisessa kuvassa farkkusortseihin, mustaan paitaan ja mustaan nahkatakkiin pukeutunut Marin kävelee festivaalin backstagella kohti kuvaajaa.
Loma-ajalla Marinia on sijaistanut seitsemän eri ministeriä pienissä pätkissä. Sijaisena toimii ensisijaisesti varapääministeri, joka Marinin hallituksessa on valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk). Saarikko sijaisti Marinia 8.-11. heinäkuuta. Saarikon ollessa estynyt pääministerin sijaisuudet määräytyvät ministereiden virkaikäjärjestyksen perusteella, jolloin virkavuosiltaan vanhin läsnä oleva ministeri sijaistaa pääministeriä varapääministerin ollessa estynyt.
Rytinä alkoi heti vapaiden alussa
Marinin kesäloma osui kriittiseen hetkeen, sillä loman aikana kotimaassa on totisesti rytissyt – niin taloudessa kuin ulkorajapolitiikassa.
Suomen valtion enemmistöomistaman Fortumin tytäryhtiö Uniperin ongelmat räjähtivät silmille yhtiön sitouduttua aiemmin myymään kaasua halpaan hintaan saksalaisille. Fortum on jo aiemmin talvella auttanut Uniperia 8 miljardin rahoituksella, mutta se ei riittänyt.
Marinin ollessa lomalla, Uniper-asia kaatui lähinnä Eurooppaministeri Tytti Tuppuraiselle (sd), joka viime viikolla kuvasi ”parhaaksi mahdolliseksi” ratkaisua, jossa Saksa osti 30 prosentin osuuden Uniperista noin 267 miljoonalla eurolla. Lisäksi Saksan hallitus on sitoutunut tarjoamaan Uniperille enintään 7,7 miljardia euroa rahoitusta.
Arvioiden mukaan ratkaisusta kuitenkin kertyy jokaista Suomen kansalaista kohden tappiota lähes 1 700 euroa.
Hallitus suhtautuu kriisiin huolettomasti
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ihmetteleekin, miten huolettomasti Suomen hallitus asiaan suhtautuu, sillä pääministeri ja valtiovarainministeri eivät vaivautuneet edes vastaamaan asiasta.
Parhaillaan Suomen valtiojohdossa paine kasvaa venäläisten turistiviisumien myöntämisen rajoittamisesta. Vaikka eduskunnassa alkaakin jo olla yhtenäinen tahtotila venäläismatkailun rajoittamiseksi, tilanne vaatisi hallituksen toimia ja vähintään pääministerin reagointia.
Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne sanoo, että alkaa jo hävettää se, ettei rajaa ole vielä saatu kiinni.
Pääministeriä ei nähty keskustelemassa taloudesta
Heinäkuun puolivälissä eduskuntapuolueiden puheenjohtajat keskustelivat SuomiAreenassa muun muassa verotuksesta ja valtiontaloudesta, mutta Marinia ei paikalla nähty. Häntä tuurasi kansanedustaja ja demarien varapuheenjohtaja Niina Malm.
Kuten tiedetään, pääministeri Marin ei mielellään osallistu keskusteluun taloudesta tai julkisten palvelujen rahoituksesta. Tällä kertaa kesäloma pelasti pääministerin siis myös SuomiAreenan ikävältä debatilta, jossa olisi pitänyt esittää vastaus esimerkiksi soten rahoitusongelmiin.
Mediahiljaisuus jatkunut pitkään
Monessa kotitaloudessa mietitään nyt, riittääkö sähköä ensi talvena ja mitä se maksaa. Joitakin perheitä uhkaa jopa tuhansien eurojen lisälasku. Samaan aikaan kallis polttoaine leikkaa ostovoimaa.
Perussuomalaiset vaatii hallitukselta vastauksia ja on vaatinut ministereitä esiin ja eduskuntaa koolle.
Hallituksen riveistä äänessä on viime aikoina ollut perhe- ja peruspalveluministeri Aki Linden (sd), joka on someavauksissaan lähinnä haukkunut yksityistä terveydenhuoltoa.
Pääministeriä ei ole näkynyt viikkokausiin ottamassa kantaa yhteenkään poliittiseen kysymykseen. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomauttaakin valtiojohdon mediahiljaisuudesta sometileillään.
Vieläkö Saksassa kannetaan poliittista huolta muutaman satasen vuodessa nousevista kaasulaskuista?
Saan jatkuvasti yhteydenottoja suomalaisilta, joiden sähkösopimukset tietävät lisää maksettavaa useita TUHANSIA euroja vuodessa.
Missä on hallitus? Eikö media saa PM:iä esiin?
— Riikka Purra (@ir_rkp) July 28, 2022
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kesäloma mediahiljaisuus Flow miljarditappiot Ruisrock viisumit musiikkiala sähkölasku Anders Adlercreutz Aki Lindén Uniper Saara Hyrkkö energiaköyhyys veronmaksajat elinkustannukset kotitaloudet Maria Ohisalo Annika Saarikko Tytti Tuppurainen Kai Mykkänen Riikka Purra Sanna Marin Jussi Saramo Lulu Ranne Fortum pääministeri perussuomalaiset Italia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomen hyvinvointivaltio uhattuna – talousprofessori Virén vaatii ratkaisuja: ”Mitä enemmän vaikeita päätöksiä vältellään, sitä enemmän kasautuu ongelmia”

Puoluesihteeri Luukkanen: Sanna Marinin pitäisi nyt hoitaa pääministerin työtään!

Ansaitsetko yli 2 500 euroa kuukaudessa? SDP kehottaa suomalaisia myymään omaisuuttaan sähkölaskujen maksamiseksi

Ranne: Valtion omistajaohjaus petti täysin – ”Ministeri Tuppuraisen on kannettava poliittinen vastuunsa ja erottava”

Venäläisten ostosmatkailu Suomessa kiihtynyt, tavaraa viedään rajan yli suuret määrät vientikiellosta huolimatta – Jani Mäkelä: “Tilanne koettelee kansalaisten oikeustajua”

Reijonen vaatii Fortumin hallituksen eroa – “Kyseessä ovat suomalaisten rahat”

Perussuomalaiset laittaisi omistajaohjauksen remonttiin: ”Ulkomaalaisilla omistajilla ei saa jatkossa olla merkittävää osaa kriittisillä aloilla”

Reijonen vaatii ryhtiä omistajaohjaukseen: “Kaikkien valtion omistusten kohdalla tulee varmistaa, että hallitukset ja johto tietävät kristallinkirkkaasti, mitä valtio-omistaja tahtoo”

Fortumin tytäryhtiö Uniper teki alkuvuonna yli 12 miljardin tappiot – takkiin tulee edelleen 100 miljoonaa euroa päivässä
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää