Uniper-sotkusta tuppisuuna pysynyt pääministeri Marin palaa lomilta julkisuuteen – keskustelee Flow-festivaalilla musiikkielämästä
Heinäkuun alussa kesälomille jäänyt pääministeri Sanna Marin esiintyy Suomen Uutisten tietojen mukaan seuraavan kerran julkisuudessa perjantaina 12. elokuuta Flow Festivalin yhteydessä Helsingin Suvilahdessa Flow Talks -keskustelutilaisuudessa.
Asialistalla tilaisuudessa keskustelunaiheena on musiikkielämä. ”Miten takaamme elinvoimaisen ja kansainvälisen musiikkialan” – otsikolla kulkevan keskustelun tavoitteena on puhua suomalaisen musiikkielämän kansainvälistymisestä ja tulevaisuudesta.
Suomen Uutisten saamien tietojen mukaan pääministeri Sanna Marinin ohella keskusteluun osallistuvat ainakin ympäristöministeri Maria Ohisalo (vihr) sekä kansanedustajat Kai Mykkänen (kok), Jussi Saramo (vas), Anders Adlercreutz (rkp) sekä Saara Hyrkkö (vihr).
Flow-festivaali järjestetään tänä vuonna 12.-14. elokuuta. Flow tunnetaan etenkin hipsterien eli trendien aallonharjalla surffaavien, usein elämässään menestyvien tyylikkäiden nuorten aikuisten biletys- ja verkostoitumisfoorumina. Flow kertoo verkkosivuillaan edistävänsä tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden periaatteita, ja jokainen on tervetullut festivaalille ”omana itsenään”.
Ilmasto- ja ympäristötiedostavasti Flow ilmoitti tänä vuonna luopuvansa punaisesta lihasta ja siipikarjasta ruokatarjonnassaan, joten festarikävijöille – siis myös pääministerille – tarjolla on hiukopalaksi lähinnä kasvis- tai vegaaniruokaa.
Lomailua pohjoisessa Italiassa
Heinä- ja elokuussa Marinin loma ajoittuu päiville 5.–6. heinäkuuta, 8.7.–3.8. ja 5.–7. 8. eli yhteensä noin kuukauden verran.
Mediatietojen mukaan Marin on lomaillut ainakin koillisessa Italiassa sijaitsevassa Trevison maakunnassa viiniviljelmien keskellä. Loma-asumuksena on ollut vuonna 1782 rakennettu kartano. Kartanossa tehtiin kaksi vuotta sitten suuri remontti, jossa se muutettiin hotellikäyttöön.
Aiemmin heinäkuun alussa Marin vieraili Turun Ruisrockissa. Festarivierailu keräsi suurta, osin jopa kansainvälistä huomiota, sillä festivaali jakoi sometileillään kuvan festivaalitunnelmasta nauttivasta pääministeristä. Mustavalkoisessa kuvassa farkkusortseihin, mustaan paitaan ja mustaan nahkatakkiin pukeutunut Marin kävelee festivaalin backstagella kohti kuvaajaa.
Loma-ajalla Marinia on sijaistanut seitsemän eri ministeriä pienissä pätkissä. Sijaisena toimii ensisijaisesti varapääministeri, joka Marinin hallituksessa on valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk). Saarikko sijaisti Marinia 8.-11. heinäkuuta. Saarikon ollessa estynyt pääministerin sijaisuudet määräytyvät ministereiden virkaikäjärjestyksen perusteella, jolloin virkavuosiltaan vanhin läsnä oleva ministeri sijaistaa pääministeriä varapääministerin ollessa estynyt.
Rytinä alkoi heti vapaiden alussa
Marinin kesäloma osui kriittiseen hetkeen, sillä loman aikana kotimaassa on totisesti rytissyt – niin taloudessa kuin ulkorajapolitiikassa.
Suomen valtion enemmistöomistaman Fortumin tytäryhtiö Uniperin ongelmat räjähtivät silmille yhtiön sitouduttua aiemmin myymään kaasua halpaan hintaan saksalaisille. Fortum on jo aiemmin talvella auttanut Uniperia 8 miljardin rahoituksella, mutta se ei riittänyt.
Marinin ollessa lomalla, Uniper-asia kaatui lähinnä Eurooppaministeri Tytti Tuppuraiselle (sd), joka viime viikolla kuvasi ”parhaaksi mahdolliseksi” ratkaisua, jossa Saksa osti 30 prosentin osuuden Uniperista noin 267 miljoonalla eurolla. Lisäksi Saksan hallitus on sitoutunut tarjoamaan Uniperille enintään 7,7 miljardia euroa rahoitusta.
Arvioiden mukaan ratkaisusta kuitenkin kertyy jokaista Suomen kansalaista kohden tappiota lähes 1 700 euroa.
Hallitus suhtautuu kriisiin huolettomasti
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ihmetteleekin, miten huolettomasti Suomen hallitus asiaan suhtautuu, sillä pääministeri ja valtiovarainministeri eivät vaivautuneet edes vastaamaan asiasta.
Parhaillaan Suomen valtiojohdossa paine kasvaa venäläisten turistiviisumien myöntämisen rajoittamisesta. Vaikka eduskunnassa alkaakin jo olla yhtenäinen tahtotila venäläismatkailun rajoittamiseksi, tilanne vaatisi hallituksen toimia ja vähintään pääministerin reagointia.
Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne sanoo, että alkaa jo hävettää se, ettei rajaa ole vielä saatu kiinni.
Pääministeriä ei nähty keskustelemassa taloudesta
Heinäkuun puolivälissä eduskuntapuolueiden puheenjohtajat keskustelivat SuomiAreenassa muun muassa verotuksesta ja valtiontaloudesta, mutta Marinia ei paikalla nähty. Häntä tuurasi kansanedustaja ja demarien varapuheenjohtaja Niina Malm.
Kuten tiedetään, pääministeri Marin ei mielellään osallistu keskusteluun taloudesta tai julkisten palvelujen rahoituksesta. Tällä kertaa kesäloma pelasti pääministerin siis myös SuomiAreenan ikävältä debatilta, jossa olisi pitänyt esittää vastaus esimerkiksi soten rahoitusongelmiin.
Mediahiljaisuus jatkunut pitkään
Monessa kotitaloudessa mietitään nyt, riittääkö sähköä ensi talvena ja mitä se maksaa. Joitakin perheitä uhkaa jopa tuhansien eurojen lisälasku. Samaan aikaan kallis polttoaine leikkaa ostovoimaa.
Perussuomalaiset vaatii hallitukselta vastauksia ja on vaatinut ministereitä esiin ja eduskuntaa koolle.
Hallituksen riveistä äänessä on viime aikoina ollut perhe- ja peruspalveluministeri Aki Linden (sd), joka on someavauksissaan lähinnä haukkunut yksityistä terveydenhuoltoa.
Pääministeriä ei ole näkynyt viikkokausiin ottamassa kantaa yhteenkään poliittiseen kysymykseen. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomauttaakin valtiojohdon mediahiljaisuudesta sometileillään.
Vieläkö Saksassa kannetaan poliittista huolta muutaman satasen vuodessa nousevista kaasulaskuista?
Saan jatkuvasti yhteydenottoja suomalaisilta, joiden sähkösopimukset tietävät lisää maksettavaa useita TUHANSIA euroja vuodessa.
Missä on hallitus? Eikö media saa PM:iä esiin?
— Riikka Purra (@ir_rkp) July 28, 2022
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kesäloma mediahiljaisuus Flow miljarditappiot Ruisrock viisumit musiikkiala sähkölasku Anders Adlercreutz Aki Lindén Uniper Saara Hyrkkö energiaköyhyys veronmaksajat elinkustannukset kotitaloudet Maria Ohisalo Annika Saarikko Tytti Tuppurainen Kai Mykkänen Riikka Purra Sanna Marin Jussi Saramo Lulu Ranne Fortum pääministeri perussuomalaiset Italia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Suomen hyvinvointivaltio uhattuna – talousprofessori Virén vaatii ratkaisuja: ”Mitä enemmän vaikeita päätöksiä vältellään, sitä enemmän kasautuu ongelmia”
Puoluesihteeri Luukkanen: Sanna Marinin pitäisi nyt hoitaa pääministerin työtään!
Ansaitsetko yli 2 500 euroa kuukaudessa? SDP kehottaa suomalaisia myymään omaisuuttaan sähkölaskujen maksamiseksi
Ranne: Valtion omistajaohjaus petti täysin – ”Ministeri Tuppuraisen on kannettava poliittinen vastuunsa ja erottava”
Venäläisten ostosmatkailu Suomessa kiihtynyt, tavaraa viedään rajan yli suuret määrät vientikiellosta huolimatta – Jani Mäkelä: “Tilanne koettelee kansalaisten oikeustajua”
Reijonen vaatii Fortumin hallituksen eroa – “Kyseessä ovat suomalaisten rahat”
Perussuomalaiset laittaisi omistajaohjauksen remonttiin: ”Ulkomaalaisilla omistajilla ei saa jatkossa olla merkittävää osaa kriittisillä aloilla”
Reijonen vaatii ryhtiä omistajaohjaukseen: “Kaikkien valtion omistusten kohdalla tulee varmistaa, että hallitukset ja johto tietävät kristallinkirkkaasti, mitä valtio-omistaja tahtoo”
Fortumin tytäryhtiö Uniper teki alkuvuonna yli 12 miljardin tappiot – takkiin tulee edelleen 100 miljoonaa euroa päivässä
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Yliopistotutkimuksen karu tulos: Ulkomaalaistaustaisten yliedustus raiskauksissa jopa 7-kertainen – syrjäytyminen ei ole syynä
Suuri enemmistö kaikista Ruotsissa raiskaustuomion vuosina 2000-2020 saaneista oli maahanmuuttajataustaisia. Ero etnisesti ruotsalaisiin oli jopa 7-kertainen. Sosioekonomiset seikat ja syrjäytyminen eivät selitä rikoksia, selviää Lundin yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Syyt on etsittävä muualta.
Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa
DEI-ideologia jyllää vielä vahvasti Suomessa, varsinkin julkisella sektorilla, mutta synnyinmantereellaan DEI vetää viimeisiä henkäyksiään. Facebookin omistava Meta-konserni on liittynyt niiden suuryritysten joukkoon, jotka ovat ilmoittaneet lopettavansa DEI-hankkeensa. Käytännössä se näkyy muun muassa siten, että jatkossa Facebookin toimitilojen miestenvessoissa ei ole enää tarjolla ilmaisia tamponeja.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.