

PS ARKISTO
Uniper-sotkusta olisi otettava opiksi – Tavio toivoo valtiolta jatkossa vahvempaa omistajaohjausta: ”Tulisi valvoa strategioita ja ennen kaikkea kansallista etua”
Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio katsoo, että Uniper-sotkun lopputulos oli se, että Saksan annettiin kaapata miljarditolkulla veronmaksajien sijoitusomaisuutta – Nyt ei ole huolehdittu kansallisesta edusta eikä neuvotteluissa ei ole pidetty myöskään Fortumin piensijoittajien puolta. Suomi ei näytä käyttäneen neuvotteluissa mitään vipuvartta, Tavio sanoo.
Energiayhtiö Fortum ja Saksan valtio tiedottivat eilen, että osapuolet ovat päässeet sopuun Fortumin saksalaisen tytäryhtiön Uniperin kansallistamisesta.
Sopimuksen mukaan Saksa hankkii Fortumin omistamat Uniper-osakkeet 500 miljoonalla eurolla. Diiliin kuuluu, että Uniper myös lupaa palauttaa Fortumille sille myöntämän kahdeksan miljardin euron rahoituksen.
Veronmaksajat ja sijoittajat jäivät alakynteen
Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio katsoo, että lopputulos oli kuitenkin se, että suomalaiset veronmaksajat ja sijoittajat jäivät pahasti alakynteen.
– Saksan annettiin kaapata miljarditolkulla suomalaisten veronmaksajien sijoitusomaisuutta. Kirjanpidossa tappiot ovat noin kuusi miljardia, mutta mikä lienee sitten oikea arvo, kun huomioidaan, että Uniperilla on enemmän vesivoimaa kuin koko Suomessa.
Uniper omistaa yli 70 vesivoimalaa Ruotsissa, ja sillä on suuri osuus ruotsalaiseen ydinvoimaan.
– Kun nämä kaikki huomioidaan, niin näiden arvo voi olla yli 6 miljardia. Saksa siis kykeni poliittisella pelillä, lainsäädännöllistä vipuvartta hyväksi käyttäen kaappaamaan nämä kaikki, Tavio sanoi eilen A-studiossa.
Suomi ei käyttänyt poliittista ohjausta
Tavio huomauttaa, että yksi EU:n periaatteista on pääoman vapaa liikkuvuus unionin alueella.
– Eli ulkomaille sijoitettu pääomainvestointi olisi periaatteen mukaan EU:ssa turvattu. Nyt kuitenkin Saksa itse alkoi määrätä sitä, milloin kaasusopimukset voidaan ottaa reaalihinnassa, eli milloin tappion tuottaminen loppuu. Totta kai Saksa katsoi tilaisuutensa tulleen, eli heidän on helpompi laittaa lait voimaan vasta silloin, kun ovat vallanneet yhtiön.
Tavio huomauttaa, että Uniperia ei olisi voitu päästää konkurssiin, koska se on saksalaisille niin tärkeä.
– Suomella on ollut koko ajan tavallaan käsi saksalaisten kaasuhanalla, mutta Suomen hallitus ei ole käyttänyt poliittista ohjausta toisin kuin Saksa, joka on toiminut mafiatyyliin antamalla tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä.
Saksa sai osakkeita pilkkahintaan
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) huomautti, että Uniper tekee tällä hetkellä tappiota lähes sata miljoonaa euroa päivässä johtuen siitä, että se oli laskenut halvan venäläisen maakaasun varaan, jota markkinoilta ei enää saa.
– Se joutuu siis nyt olemassa olevien sopimustensa nojalla hankkimaan kalliimpaa kaasua ja toimittamaan asiakkaille, ja Saksa maksaa viulut, eli laittaa miljardeja tappioiden kattamiseksi. Suomi – tai Fortum- ei kuitenkaan laita rahaa Uniperiin, Tuppurainen selitti.
Tavion mukaan kuitenkin jo kesällä, kun nähtiin kaasusopimusten olevan raskaasti tappiollisia, olisi tullut selvittää vaihtoehtoisia keinoja saada Saksa tukemaan yhtiötä.
– Vaihtoehtona sille, että Uniperin arvon annettiin laskea alas. Nyt kävi niin, että Saksa sai jopa 30 prosenttia Suomen maksamasta 7 miljardin paketista pilkkahintaan maksamalla 260 miljoonaa.
Perussuomalaisilta välikysymys Fortum-politiikasta
Tavio toivoo jatkossa aktiivisempaa omistajaohjauspolitiikkaa.
– Omistajaohjauksen tulisi valvoa olemassa olevia strategioita ja ennen kaikkea kansallista etua. Nyt ei ole huolehdittu kansallisesta edusta eikä neuvotteluissa ole pidetty myöskään Fortumin piensijoittajien puolta. Suomi ei näytä käyttäneen mitään vipuvartta.
Perussuomalaiset ilmoitti tiistaina jättävänsä välikysymyksen koskien energiamarkkinoita, sähkön hintaa ja hallituksen Fortum-politiikkaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- pilkkahinta piensijoittajat vesivoimalat miljarditappiot venäläinen maakaasu energiakriisi neuvottelut Uniper valtionyhtiöt Kansallistaminen veronmaksajat Tytti Tuppurainen Ville Tavio Kansallinen etu Suomi Omistajaohjaus Fortum Saksa perussuomalaiset Välikysymys EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Junnila Uniperin myynnistä Saksalle: Valtion omistajapolitiikan johtaminen on ollut heikkoa ja avutonta

Mäkelä valtionyhtiö Fortumista: ”Kuuluuko seikkaileminen ja bisneksen tekeminen ulkomailla valtion tehtäviin – mielestäni ei”

Perussuomalaisilta välikysymys energiasta ja Fortum-politiikasta: Veronmaksajien tappiot jopa 15 miljardia euroa – kukaan ei ota vastuuta

Purra: Sähkön hinta perustuu nyt Saksan virheisiin tulla täysin riippuvaiseksi venäläisestä kaasusta – demareiden lobbaamien kaasuputkien ansiosta

Purra pitää hallituksen energiapoliittista linjaa katastrofina: Hallitus pelaa rulettia korkeilla panoksilla Suomen huoltovarmuuden kannalta keskeisillä asioilla (video)

PS: Hallituksen omistajaohjauksen laatu on luokatonta – ”Tarkoitus ei ole se, että autamme kilpailijamaitamme vuotaen samalla omat varamme kuiviin” (video)
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää