PS ARKISTO
Uniper-sotkusta olisi otettava opiksi – Tavio toivoo valtiolta jatkossa vahvempaa omistajaohjausta: ”Tulisi valvoa strategioita ja ennen kaikkea kansallista etua”
Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio katsoo, että Uniper-sotkun lopputulos oli se, että Saksan annettiin kaapata miljarditolkulla veronmaksajien sijoitusomaisuutta – Nyt ei ole huolehdittu kansallisesta edusta eikä neuvotteluissa ei ole pidetty myöskään Fortumin piensijoittajien puolta. Suomi ei näytä käyttäneen neuvotteluissa mitään vipuvartta, Tavio sanoo.
Energiayhtiö Fortum ja Saksan valtio tiedottivat eilen, että osapuolet ovat päässeet sopuun Fortumin saksalaisen tytäryhtiön Uniperin kansallistamisesta.
Sopimuksen mukaan Saksa hankkii Fortumin omistamat Uniper-osakkeet 500 miljoonalla eurolla. Diiliin kuuluu, että Uniper myös lupaa palauttaa Fortumille sille myöntämän kahdeksan miljardin euron rahoituksen.
Veronmaksajat ja sijoittajat jäivät alakynteen
Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio katsoo, että lopputulos oli kuitenkin se, että suomalaiset veronmaksajat ja sijoittajat jäivät pahasti alakynteen.
– Saksan annettiin kaapata miljarditolkulla suomalaisten veronmaksajien sijoitusomaisuutta. Kirjanpidossa tappiot ovat noin kuusi miljardia, mutta mikä lienee sitten oikea arvo, kun huomioidaan, että Uniperilla on enemmän vesivoimaa kuin koko Suomessa.
Uniper omistaa yli 70 vesivoimalaa Ruotsissa, ja sillä on suuri osuus ruotsalaiseen ydinvoimaan.
– Kun nämä kaikki huomioidaan, niin näiden arvo voi olla yli 6 miljardia. Saksa siis kykeni poliittisella pelillä, lainsäädännöllistä vipuvartta hyväksi käyttäen kaappaamaan nämä kaikki, Tavio sanoi eilen A-studiossa.
Suomi ei käyttänyt poliittista ohjausta
Tavio huomauttaa, että yksi EU:n periaatteista on pääoman vapaa liikkuvuus unionin alueella.
– Eli ulkomaille sijoitettu pääomainvestointi olisi periaatteen mukaan EU:ssa turvattu. Nyt kuitenkin Saksa itse alkoi määrätä sitä, milloin kaasusopimukset voidaan ottaa reaalihinnassa, eli milloin tappion tuottaminen loppuu. Totta kai Saksa katsoi tilaisuutensa tulleen, eli heidän on helpompi laittaa lait voimaan vasta silloin, kun ovat vallanneet yhtiön.
Tavio huomauttaa, että Uniperia ei olisi voitu päästää konkurssiin, koska se on saksalaisille niin tärkeä.
– Suomella on ollut koko ajan tavallaan käsi saksalaisten kaasuhanalla, mutta Suomen hallitus ei ole käyttänyt poliittista ohjausta toisin kuin Saksa, joka on toiminut mafiatyyliin antamalla tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä.
Saksa sai osakkeita pilkkahintaan
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) huomautti, että Uniper tekee tällä hetkellä tappiota lähes sata miljoonaa euroa päivässä johtuen siitä, että se oli laskenut halvan venäläisen maakaasun varaan, jota markkinoilta ei enää saa.
– Se joutuu siis nyt olemassa olevien sopimustensa nojalla hankkimaan kalliimpaa kaasua ja toimittamaan asiakkaille, ja Saksa maksaa viulut, eli laittaa miljardeja tappioiden kattamiseksi. Suomi – tai Fortum- ei kuitenkaan laita rahaa Uniperiin, Tuppurainen selitti.
Tavion mukaan kuitenkin jo kesällä, kun nähtiin kaasusopimusten olevan raskaasti tappiollisia, olisi tullut selvittää vaihtoehtoisia keinoja saada Saksa tukemaan yhtiötä.
– Vaihtoehtona sille, että Uniperin arvon annettiin laskea alas. Nyt kävi niin, että Saksa sai jopa 30 prosenttia Suomen maksamasta 7 miljardin paketista pilkkahintaan maksamalla 260 miljoonaa.
Perussuomalaisilta välikysymys Fortum-politiikasta
Tavio toivoo jatkossa aktiivisempaa omistajaohjauspolitiikkaa.
– Omistajaohjauksen tulisi valvoa olemassa olevia strategioita ja ennen kaikkea kansallista etua. Nyt ei ole huolehdittu kansallisesta edusta eikä neuvotteluissa ole pidetty myöskään Fortumin piensijoittajien puolta. Suomi ei näytä käyttäneen mitään vipuvartta.
Perussuomalaiset ilmoitti tiistaina jättävänsä välikysymyksen koskien energiamarkkinoita, sähkön hintaa ja hallituksen Fortum-politiikkaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- pilkkahinta piensijoittajat vesivoimalat miljarditappiot venäläinen maakaasu energiakriisi neuvottelut Uniper valtionyhtiöt Kansallistaminen veronmaksajat Tytti Tuppurainen Ville Tavio Kansallinen etu Suomi Omistajaohjaus Fortum Saksa perussuomalaiset Välikysymys EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Junnila Uniperin myynnistä Saksalle: Valtion omistajapolitiikan johtaminen on ollut heikkoa ja avutonta
Mäkelä valtionyhtiö Fortumista: ”Kuuluuko seikkaileminen ja bisneksen tekeminen ulkomailla valtion tehtäviin – mielestäni ei”
Perussuomalaisilta välikysymys energiasta ja Fortum-politiikasta: Veronmaksajien tappiot jopa 15 miljardia euroa – kukaan ei ota vastuuta
Purra: Sähkön hinta perustuu nyt Saksan virheisiin tulla täysin riippuvaiseksi venäläisestä kaasusta – demareiden lobbaamien kaasuputkien ansiosta
Purra pitää hallituksen energiapoliittista linjaa katastrofina: Hallitus pelaa rulettia korkeilla panoksilla Suomen huoltovarmuuden kannalta keskeisillä asioilla (video)
PS: Hallituksen omistajaohjauksen laatu on luokatonta – ”Tarkoitus ei ole se, että autamme kilpailijamaitamme vuotaen samalla omat varamme kuiviin” (video)
Viikon suosituimmat
Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa
Vasemmiston meppi Li Andersson puhui äärivasemmistolaista katuväkivaltaa normalisoivassa tilaisuudessa keskiviikkona. Europarlamentin vasemmistoryhmän tapahtuma oli järjestetty Budapestin katupahoinpitelyistä epäiltyjen äärivasemmistolaisten tukemiseksi. Puheessaan Andersson oli erityisen tuohtunut siitä, että kansanedustaja Teemu Keskisarja piti puheen Suomen itsenäisyyspäivän 612-soihtukulkueessa.
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Greta Thunberg esiintyi Saksassa: “Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!”
Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg piti puheen Palestiinaa tukevassa tapahtumassa Mannheimissa Saksassa. Puheen osuus, jossa hän huusi "Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!", tallentui videolle.
Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille
Valtiosääntöasiantuntija Martin Scheinin kirjoitti X:ssä viime viikolla viestiketjun, jossa hän esittää erikoisin perusteluin turvapaikanhakijoihin vetoamalla ettei Suomen pitäisi irtautua Ottawan sopimuksesta. Puolustusvaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat Jari Ronkainen ja Miko Bergbom tyrmäävät professorin väitteet.
Rami Lehtinen: ”Pitääkö jonkun oikeasti kuolla ennen kuin äärivasemmiston uhka nousee todelliseen keskusteluun Suomessa?”
Suomessa on paljon keskusteltu ääriliikkeiden uhista. Keskusteluja on käyty mm. iltapäivälehdissä ja Ylen A-studiossa. - Keskusteluja vain leimaa yksi pieni yksityiskohta: aihe keskittyy väistämättä aina pelkästään äärioikeiston uhkaan, perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtinen sanoo.
Eduskunta äänesti pois ’’moninkertaisen ensikertalaisuuden’’ – Vigelius: ’’Rikoksenuusijat ansaitsevat ankarammat tuomiot’’
Eduskunta äänesti perjantaina niin kutsutusta ’’ensikertalaisuusalennuksesta’’. Ensikertalaisena tuomittu vapautuu vankilasta ehdonalaiseen normaalia aikaisemmin. Tähän asti rikoksentekijä on voitu tuomita ensikertalaisena myös, jos hän ei ole istunut vankilassa edeltäneenä viitenä vuotena.
Krista Kiurua lyöty kasvoihin
Pekka Aittakumpu: “Keskustalla on menossa kampanja, jossa valehdellaan, että Oulaskankaan sairaala olisi lakkautusuhan alla”
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää