Markku Ulander
Toimitus suosittelee
UM pelkäsi skandaalia – Talousjohtaja Stubbin avustajien kuluista: “Eivät missään tapauksessa valtion menoja”
Ulkoministeriön talousjohtaja ei pitänyt ulkoministeri Alexander Stubbin avustajan Lauri Tieralan kuluja vuoden 2011 vaalien yhteydessä hyväksyttävinä. Tämä selviää Perussuomalainen-lehden haltuunsa saamasta sähköpostikeskustelusta.
Talousjohtaja Risto Hakoilan mukaan avustajan kampanjamatkoista aiheutuneet kulut eivät “missään tapauksessa olleet valtion menoja”, eikä ministeriön tullut niitä maksaa. Sähköpostikeskustelusta käy ilmi, miten riskialttiina ministeriön ylin johto tilanteen näki. Keskusteluun osallistunut nykyinen valtiosihteeri Peter Stenlund vertasi tapausta Norjaan, jossa vastaavanlainen kulusotku sai aikaan suuren julkisen skandaalin. Perussuomalainen raportoi Stubbin avustajan kulusotkusta toissapäivänä.
Ministeriön viestinvaihto
Ulkoministeriön virkamies tiedusteli 15.4.2011 klo 12:52 ulkoministeriön talousjohtajalta Risto Hakoilalta ohjetta ulkoministeri Alexander Stubbin avustajan Lauri Tieralan kulujen käsittelemiseksi. Virkamiehen sähköposti seuraavassa:
Subject: UMIn kansanedustajaehdokkuuteen liittyvät kulut
Tervehdys,
UMIn lehdistöavustajan Sanni Grahn-Laasosen ollessa kansanedustajaehdokkuutensa hoidamiseksi vuosilomalla 1.3.-17.4 hänen tehtäviään hoitaa o.t.o. STUn ma. (1.9.2010-1.9.2011) erikoistutkija Lauri Tierala.
Koska myös UMI on ehdokkaana kysyn, miten menetellään hänen vaalityöhönsö osallistuvan Tieralan kulujen osalta silloin, kun ne liittyvät UMIn vaalikampanjaan? Entä UMIn kampanjaan osallistuminen maakuntakierroksilla: katsotaanko se virkatyöksi vai lomaksi, jollaiseksi Grahn-Laasonen on sen omalta osaltaan mieltänyt?
Vastauksista kiitollisena,
N.N
Talousjohtaja Risto Hakoila vastasi virkamiehen tiedusteluun. Hän liitti vastaanottajien joukkoon silloisen alivaltiosihteerin, nykyisen valtiosihteerin Peter Stenlundin sekä muita henkilöitä. Seuraavassa Hakoilan vastaus, lähetetty 15.4.2011 klo 14:27:
Jokainen tällainen kulu on sisällöltään sellainen, että valtion virasto ei saa niitä maksaa. Ne eivät missään tapauksessa ole valtion menoja.
Vaalikampanjaan osallistuminen kenenkään toimesta ei myöskään missään tapauksessa ole virkatyötä, sen on oltava lomaa, palkatonta virkavapautta tai muuta mahdollista oman ajan käyttöä, jos meillä sellaisia muita tapoja on. Sanni G-L on mieltänyt asian oikein työajan suhteen. Ja samaa linjaa on noudatettava myös kaikkien syntyvien kulujen osalta.
Tämä ei ole leikin asia. Yksityishenkilöiden vaalityö ja sen kulut on erotettava mahdollisimman tarkasti valtiolle tehtävästä työstä ja valtion kuluista. Valtion virastot ja ministeriöt eivät anna vaalitukea yhdenkään puolueen ehdokkaille.
Terveisin Risto
Alivaltiosihteeri Peter Stenlund ymmärsi tilanteen riskialttiuden ja vastasi 15.4.2011 klo 16:32 seuraavasti:
Hei
tämä on potentiaalisesti iso media-asia. Muistan että Norjassa syntyi suuri julkinen skandaali kun muutama ministeri määräsi virkamiehiä mukaan vaalikiertueille. Käytännössä rajanveto voi joskus olla vaikea. Esiintyykö UMI (tai UKKMI) ehdokkaana vai normaalisti ministerinä? Sellaisia tilanteita ei kuitenkaan voi olla kovin monta.
Peter
Kulut puolueelle, ei valtiolle
Valtioneuvuston tiedonannossa täsmennetään sitä tapaa, jolla avustajat voivat tukea vaalikampanjaa käyvää ministeriä:
– Kun valtiosihteeri tai erityisavustaja matkustaa puolueen edustajana tai vaalikampanjaan liittyen, maksaa kaikki matkaan liittyvät matka- ja muut kulut ao. puolue. Kampanjamatkan yhteydessä oleva virkatehtäviin liittyvä lyhyt ohjelma ei tee matkasta virkamatkaa.
Tiedonanto on julkaistu 11.2.2014, mutta kuten talousjohtaja Hakoilan sähköpostikeskustelussa esittämät kommentit osoittavat, nämä säännöt ovat olleet voimassa jo vuonna 2011 ja aiemminkin.
Stubbin vastaus kuittisotkuun
Helsingin Uutisten eilen haastattelema Stubb kertoi, ettei hän teetä avustajillaan vaalityötä. Hän ei kuitenkaan ottanut kantaa avustajiensa kuluihin, jotka ovat kiistatta syntyneet vaalikampanjoinnin yhteydessä, ja jotka on yritetty laittaa valtion maksettavaksi. Niihin kuuluvat muun muassa Kokoomuksen Toivoristeilylle määrätyn erityisavustaja Jori Arvosen matkaliput, lehdistöavustaja Lauri Tieralan kampanjamatkoihin käytetyt taksikulut ja erityisavustaja Mikko Hautalan maakuntareissut.
Osa kulusummista on pieniä, osa suuria. Yhteenlaskettuna pelkästään näistä kolmesta laskusta kertyy veronmaksajien maksettavaksi noin 500 euron suuruinen summa. Perussuomalaisen toimituksen haltuunsa saamaa aineistoa on runsaasti, ja tässä on käsitelty siitä vain pientä osaa.
Heli-Maria Wiik, Matias Turkkila
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Stubb pani virkamiehet vaalityöhön – matkalaskut valtion piikkiin
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.