Markku Ulander
Toimitus suosittelee
UM pelkäsi skandaalia – Talousjohtaja Stubbin avustajien kuluista: “Eivät missään tapauksessa valtion menoja”
Ulkoministeriön talousjohtaja ei pitänyt ulkoministeri Alexander Stubbin avustajan Lauri Tieralan kuluja vuoden 2011 vaalien yhteydessä hyväksyttävinä. Tämä selviää Perussuomalainen-lehden haltuunsa saamasta sähköpostikeskustelusta.
Talousjohtaja Risto Hakoilan mukaan avustajan kampanjamatkoista aiheutuneet kulut eivät “missään tapauksessa olleet valtion menoja”, eikä ministeriön tullut niitä maksaa. Sähköpostikeskustelusta käy ilmi, miten riskialttiina ministeriön ylin johto tilanteen näki. Keskusteluun osallistunut nykyinen valtiosihteeri Peter Stenlund vertasi tapausta Norjaan, jossa vastaavanlainen kulusotku sai aikaan suuren julkisen skandaalin. Perussuomalainen raportoi Stubbin avustajan kulusotkusta toissapäivänä.
Ministeriön viestinvaihto
Ulkoministeriön virkamies tiedusteli 15.4.2011 klo 12:52 ulkoministeriön talousjohtajalta Risto Hakoilalta ohjetta ulkoministeri Alexander Stubbin avustajan Lauri Tieralan kulujen käsittelemiseksi. Virkamiehen sähköposti seuraavassa:
Subject: UMIn kansanedustajaehdokkuuteen liittyvät kulut
Tervehdys,
UMIn lehdistöavustajan Sanni Grahn-Laasosen ollessa kansanedustajaehdokkuutensa hoidamiseksi vuosilomalla 1.3.-17.4 hänen tehtäviään hoitaa o.t.o. STUn ma. (1.9.2010-1.9.2011) erikoistutkija Lauri Tierala.
Koska myös UMI on ehdokkaana kysyn, miten menetellään hänen vaalityöhönsö osallistuvan Tieralan kulujen osalta silloin, kun ne liittyvät UMIn vaalikampanjaan? Entä UMIn kampanjaan osallistuminen maakuntakierroksilla: katsotaanko se virkatyöksi vai lomaksi, jollaiseksi Grahn-Laasonen on sen omalta osaltaan mieltänyt?
Vastauksista kiitollisena,
N.N
Talousjohtaja Risto Hakoila vastasi virkamiehen tiedusteluun. Hän liitti vastaanottajien joukkoon silloisen alivaltiosihteerin, nykyisen valtiosihteerin Peter Stenlundin sekä muita henkilöitä. Seuraavassa Hakoilan vastaus, lähetetty 15.4.2011 klo 14:27:
Jokainen tällainen kulu on sisällöltään sellainen, että valtion virasto ei saa niitä maksaa. Ne eivät missään tapauksessa ole valtion menoja.
Vaalikampanjaan osallistuminen kenenkään toimesta ei myöskään missään tapauksessa ole virkatyötä, sen on oltava lomaa, palkatonta virkavapautta tai muuta mahdollista oman ajan käyttöä, jos meillä sellaisia muita tapoja on. Sanni G-L on mieltänyt asian oikein työajan suhteen. Ja samaa linjaa on noudatettava myös kaikkien syntyvien kulujen osalta.
Tämä ei ole leikin asia. Yksityishenkilöiden vaalityö ja sen kulut on erotettava mahdollisimman tarkasti valtiolle tehtävästä työstä ja valtion kuluista. Valtion virastot ja ministeriöt eivät anna vaalitukea yhdenkään puolueen ehdokkaille.
Terveisin Risto
Alivaltiosihteeri Peter Stenlund ymmärsi tilanteen riskialttiuden ja vastasi 15.4.2011 klo 16:32 seuraavasti:
Hei
tämä on potentiaalisesti iso media-asia. Muistan että Norjassa syntyi suuri julkinen skandaali kun muutama ministeri määräsi virkamiehiä mukaan vaalikiertueille. Käytännössä rajanveto voi joskus olla vaikea. Esiintyykö UMI (tai UKKMI) ehdokkaana vai normaalisti ministerinä? Sellaisia tilanteita ei kuitenkaan voi olla kovin monta.
Peter
Kulut puolueelle, ei valtiolle
Valtioneuvuston tiedonannossa täsmennetään sitä tapaa, jolla avustajat voivat tukea vaalikampanjaa käyvää ministeriä:
– Kun valtiosihteeri tai erityisavustaja matkustaa puolueen edustajana tai vaalikampanjaan liittyen, maksaa kaikki matkaan liittyvät matka- ja muut kulut ao. puolue. Kampanjamatkan yhteydessä oleva virkatehtäviin liittyvä lyhyt ohjelma ei tee matkasta virkamatkaa.
Tiedonanto on julkaistu 11.2.2014, mutta kuten talousjohtaja Hakoilan sähköpostikeskustelussa esittämät kommentit osoittavat, nämä säännöt ovat olleet voimassa jo vuonna 2011 ja aiemminkin.
Stubbin vastaus kuittisotkuun
Helsingin Uutisten eilen haastattelema Stubb kertoi, ettei hän teetä avustajillaan vaalityötä. Hän ei kuitenkaan ottanut kantaa avustajiensa kuluihin, jotka ovat kiistatta syntyneet vaalikampanjoinnin yhteydessä, ja jotka on yritetty laittaa valtion maksettavaksi. Niihin kuuluvat muun muassa Kokoomuksen Toivoristeilylle määrätyn erityisavustaja Jori Arvosen matkaliput, lehdistöavustaja Lauri Tieralan kampanjamatkoihin käytetyt taksikulut ja erityisavustaja Mikko Hautalan maakuntareissut.
Osa kulusummista on pieniä, osa suuria. Yhteenlaskettuna pelkästään näistä kolmesta laskusta kertyy veronmaksajien maksettavaksi noin 500 euron suuruinen summa. Perussuomalaisen toimituksen haltuunsa saamaa aineistoa on runsaasti, ja tässä on käsitelty siitä vain pientä osaa.
Heli-Maria Wiik, Matias Turkkila
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Stubb pani virkamiehet vaalityöhön – matkalaskut valtion piikkiin
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää