Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Ultra Bran entinen laulaja ottaa etäisyyttä taiteilijoiden “äänekkään vähemmistön” woke-ajatteluun

05.01.2024 |13:09

Ultra Bra -yhtyeen entisen laulajan mielestä taiteilijoiden woke-ideologia alkaa muistuttaa taistolaisuutta: “Jos et ole meidän puolellamme, olet meitä vastaan”. Vaarana on, että epäpoliittisten taiteilijoiden hiljainen enemmistö jää wokettajien jalkoihin ja taiteellisen ilmaisun vapautta kahlitaan.

Säveltäjä Olli Virtaperko ottaa kantaa taidepiirien identiteettipolitiikkaa ja “ideologisen oikeamielisyyden” vaatimuksia vastaan kolumnissaan klassisen musiikin aikakauslehti Rondossa. Kallion ilmaisutaidon lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut Virtaperko toimi vuosina 1995–2001 Ultra Bra -yhtyeen laulajana.

Äänekäs vähemmistö vaatii

Virtaperko kirjoittaa, että perinteisesti Suomessa taiteilijan persoona ja hänen työnsä on nähty erillisinä asioina, joten taiteilija on saanut elää elämäänsä kohtuullisen vapaasti. Viime vuosina kuitenkin taiteilijoiden “poliittisesti vihervasemmistolaisen identiteetti- ja blokkipolitiikan ytimeen asemoitunut” äänekäs vähemmistö on ryhtynyt vaatimaan kaikilta taiteilijoilta ideologista oikeamielisyyttä.

– Taiteilijoiden vihervasemmistolaisen wokeismin siipi on palauttanut hyvän ja pahan sekä oikean ja väärän retoriikan taidepuheeseen, Virtaperko kirjoittaa.

– Se on tehnyt sen moralismia ja vihaa tihkuvalla tavalla, johon sosiaalisen median ihmisiä toisiaan vastaan ajava ja blokkeihin jakava algoritmitodellisuus on antanut oman kuorrutuksensa.

Taideyhteisö kahlitsemassa

Virtaperkon mielestä woke-taiteilijoiden ajattelu muistuttaa moraalista esikuvaansa, taistolaisuutta: “Jos et ole meidän puolellamme, olet meitä vastaan”. Taiteen tärkeimpänä tehtävänä pidetään omien poliittisten tavoitteiden edistämistä ja kaikki epäpoliittinen taide nähdään moraalis-eettisesti “pahana” taidetta.

Vaarana on, että “puolustautumishaluttomien ja -kyvyttömien nössökkä-taiteilijoiden enemmistö” jää wokettavien taiteilijoiden jalkoihin ja taiteellisen ilmaisun vapautta kahlitaan.

– Perustuslaki ei pyri patoamaan, kahlitsemaan tai suuntaamaan luovuuden ja ajattelun virtaa vähääkään, mutta taideyhteisö itse ei muuta teekään, Olli Virtaperko lopettaa kolumninsa.

Virtaperko kirjoitti kolumninsa viime vuoden marraskuussa jo ennen Katariina Sourin saamelaisnaista esittävästä maalauksesta noussutta kohua.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa

16.01.2025 |14:19
2.
Suomen uutiset logo

Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”

15.01.2025 |12:27
4.
Suomen uutiset logo

DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä

14.01.2025 |14:59
5.
Suomen uutiset logo

Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä

14.01.2025 |16:37
8.
Suomen uutiset logo

Europarlamentaarikko Tynkkynen lupaa edistää digitaalista sananvapautta EU:ssa – vihreiden Niinistö sen sijaan rajoittaisi lailla somekeskusteluja

16.01.2025 |00:06
10.
Suomen uutiset logo

Brittihallinto leimaa termin “aasialaiset raiskausringit” rasistiseksi – tilaston mukaan pakistanilaiset syyllistyvät neljä kertaa todennäköisemmin lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön

15.01.2025 |15:29

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää