UM:n viestintäjohtaja infosodankäynnistä: “Hajota se kokonaisuus, johon vihollinen luottaa”

23.01.2015 |13:59

Informaatiosodan ytimenä on valehtelu, joka muuttuu “todeksi”. Näin sanoo ulkoministeriön viestintäjohtaja Jouni Mölsä, joka toimi aiemmin pitkään Helsingin Sanomien politiikan toimittajana.

– Ukrainan sodassa on puhuttu Donetskin kansantasavallasta, jota ei voi tunnustaa. Silti monet uskovat, että sellainen on olemassa. Informaatiosota on siis mennyt perille, Mölsä sanoo.

– Ytimessä ei ole totuus – vaan ytimessä on valehtelu.

Mölsä muistuttaa Suomen valinneen 20 vuotta sitten asemansa EU:n arvoyhteisössä ja Pohjoismaana.

– Jos kysytään kansalaisilta, valitsetko tämän ryhmän vai Keski-Aasian unionin, niin läntinen yhteisö yleensä valitaan, oltiin muuten EU:sta mitä mieltä tahansa, Mölsä arvelee.

Kiinalaista sotatiedettä

Mölsän mukaan Venäjän armeija on tutkinut tarkasti kiinalaisen Sun Zu:n muinaista, mutta ajatonta sotatiedettä. Hyökkääjän ensimmäinen tehtävä on vaikuttaa vihollisen mieleen.

– Hajota se kokonaisuus, johon vihollinen luottaa, Mölsä sanoo.

Suomessa luotetaan tutkimuksen mukaan itsenäisyyteen, kansaan, lippuun, talvisotaan, Mannerheimin kuvaan. Ajattelutapa on perinteisesti nationalistinen.

– Krimin valtausta perusteltiin sillä, että bolshevikeilla ei ollut 1950-luvun alussa oikeutta luovuttaa venäläistä Krimiä Ukrainalle. Suomikin täyttää kohta 100 vuotta. Onko Suomi kiistatta itsenäinen, vai olemmeko velkaa siitä jollekin: että emme ole aidosti, vaan armosta itsenäisiä, Mölsä kysyy.

– Onko niin, ettei itsenäisyyttämme ja aluettamme kyseenalaisteta? Vai antoivatko bolshevikit Suomelle itsenäisyyden laittomasti?

Propaganda ei ole Suomen tie

Urho Kekkonen korosti mielellään puheissaan, että Suomi sai itsenäisyytensä Leninin hyväntahtoisuuden ansiosta. Sitä vastaan oli neuvostojohtajien paha väittää. Vaikka Suomea ei ole vielä ajettu seinää vasten, Mölsä kehottaa miettimään, kuinka tämä seikka voidaan kääntää Suomeakin vastaan.

– Propaganda ei ole Suomen tie. Meilläkin on henkilöitä, jotka ilmoittautuvat naapurin tulkiksi, kuten 1970-luvullakin. Mutta heillä ei ole omaa puoluetta eikä edustusta eduskunnassa eikä yhdessäkään kunnassa. Nykyajan totuusfoobikoille ei pidä antaa kokoaan suurempaa merkitystä. Suomi on itsenäinen valtio, jonka rajat ovat pysyvät, Mölsä linjaa.

Totuusfoobikkoja ei pidä pelätä

Suomalaisilla on oikeus sanoa kantansa ilman, että leimataan russofoobikoiksi. Samaan aikaan presidentti voi tehdä Venäjän suhteiden varjelemiseksi mitä hän voi.

– Nyt me elämme välivaihetta. Emme tiedä, kestääkö se viisi vai 20 vuotta. Mutta me tulemme siitä ulos itsenäisinä. Totuusfoobikkoja ei pidä pelätä, Mölsä painotti.

VELI-PEKKA LESKELÄ


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa

12.12.2024 |17:15
4.
Suomen uutiset logo

Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille

11.12.2024 |16:56

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää