
UM:n viestintäjohtaja infosodankäynnistä: “Hajota se kokonaisuus, johon vihollinen luottaa”
Informaatiosodan ytimenä on valehtelu, joka muuttuu “todeksi”. Näin sanoo ulkoministeriön viestintäjohtaja Jouni Mölsä, joka toimi aiemmin pitkään Helsingin Sanomien politiikan toimittajana.
– Ukrainan sodassa on puhuttu Donetskin kansantasavallasta, jota ei voi tunnustaa. Silti monet uskovat, että sellainen on olemassa. Informaatiosota on siis mennyt perille, Mölsä sanoo.
– Ytimessä ei ole totuus – vaan ytimessä on valehtelu.
Mölsä muistuttaa Suomen valinneen 20 vuotta sitten asemansa EU:n arvoyhteisössä ja Pohjoismaana.
– Jos kysytään kansalaisilta, valitsetko tämän ryhmän vai Keski-Aasian unionin, niin läntinen yhteisö yleensä valitaan, oltiin muuten EU:sta mitä mieltä tahansa, Mölsä arvelee.
Kiinalaista sotatiedettä
Mölsän mukaan Venäjän armeija on tutkinut tarkasti kiinalaisen Sun Zu:n muinaista, mutta ajatonta sotatiedettä. Hyökkääjän ensimmäinen tehtävä on vaikuttaa vihollisen mieleen.
– Hajota se kokonaisuus, johon vihollinen luottaa, Mölsä sanoo.
Suomessa luotetaan tutkimuksen mukaan itsenäisyyteen, kansaan, lippuun, talvisotaan, Mannerheimin kuvaan. Ajattelutapa on perinteisesti nationalistinen.
– Krimin valtausta perusteltiin sillä, että bolshevikeilla ei ollut 1950-luvun alussa oikeutta luovuttaa venäläistä Krimiä Ukrainalle. Suomikin täyttää kohta 100 vuotta. Onko Suomi kiistatta itsenäinen, vai olemmeko velkaa siitä jollekin: että emme ole aidosti, vaan armosta itsenäisiä, Mölsä kysyy.
– Onko niin, ettei itsenäisyyttämme ja aluettamme kyseenalaisteta? Vai antoivatko bolshevikit Suomelle itsenäisyyden laittomasti?
Propaganda ei ole Suomen tie
Urho Kekkonen korosti mielellään puheissaan, että Suomi sai itsenäisyytensä Leninin hyväntahtoisuuden ansiosta. Sitä vastaan oli neuvostojohtajien paha väittää. Vaikka Suomea ei ole vielä ajettu seinää vasten, Mölsä kehottaa miettimään, kuinka tämä seikka voidaan kääntää Suomeakin vastaan.
– Propaganda ei ole Suomen tie. Meilläkin on henkilöitä, jotka ilmoittautuvat naapurin tulkiksi, kuten 1970-luvullakin. Mutta heillä ei ole omaa puoluetta eikä edustusta eduskunnassa eikä yhdessäkään kunnassa. Nykyajan totuusfoobikoille ei pidä antaa kokoaan suurempaa merkitystä. Suomi on itsenäinen valtio, jonka rajat ovat pysyvät, Mölsä linjaa.
Totuusfoobikkoja ei pidä pelätä
Suomalaisilla on oikeus sanoa kantansa ilman, että leimataan russofoobikoiksi. Samaan aikaan presidentti voi tehdä Venäjän suhteiden varjelemiseksi mitä hän voi.
– Nyt me elämme välivaihetta. Emme tiedä, kestääkö se viisi vai 20 vuotta. Mutta me tulemme siitä ulos itsenäisinä. Totuusfoobikkoja ei pidä pelätä, Mölsä painotti.
VELI-PEKKA LESKELÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomalaistoimittajia uhkailtu Venäjä-uutisoinnista
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää