LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ulkomailla syntyneet naiset ovat eläkejärjestelmän aikapommi – puuttuvat työtulot johtavat tukiriippuvuuteen myös elämän ehtoolla
Lähes puolet ulkomailla syntyneistä naisista on Ruotsissa vailla työtä, eikä heille siten kerry työeläkettä. Tuilla eläminen on Pohjoismaissa varteenotettava vaihtoehto matalapalkkaiselle työlle ja se rapauttaa maksajien uskoa eläkejärjestelmään. Hallitsemattoman maahanmuuton lasku kasvaa ja sitä kuitataan vielä vuosikymmeniä.
Ulkomailla syntyneiden naisten työllisyysasteen nostaminen on ratkaisevan tärkeää syrjäytymisen vähentämiseksi ja sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi Ruotsissa, todetaan Dagens Nyheterin julkaisemassa mielipideartikkelissa.
Tärkeää se on myös eläkejärjestelmän rahoituspohjan kestävyyden kannalta. Puhumattakaan yksittäisen naisen taloudellisen riippumattomuuden vahvistamisesta eläkkeelle jäämisen jälkeen.
Kotoutumisen tulokset laihoja
Euroopan ulkopuolella syntyneistä naisista 43 prosenttia on Ruotsissa vailla työtä. Naisten eläkeodote on ylipäänsä matala alhaisen tulotason ja lyhyen työhistorian takia. Tämän takia suurin osa heistä on riippuvaisia tukijärjestelmästä loppuelämänsä ajan.
Vieraskielisten naisten kotouttaminen on erityisen tärkeää. Tulokset eivät vain tähän mennessä ole olleet rohkaisevia. Valtiopäivien selvityksen mukaan naiset kyllä osallistuvat perehdytykseen ja valmennukseen mutta vailla mainittavaa tulosta.
Eläkejärjestelmän uskottavuus koetuksella
Pohjoismaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa kyse on myös ansaintaloukusta, työnteon puuttuvista kannustimista. Matalapalkka-alalla eläkkeen kertymien on sen verran verkkaista, että takuueläke on kilpailukykyinen vaihtoehto työnteolle.
Syrjäytyminen työmarkkinoilta on virittänyt eläkejärjestelmään aikapommin, jossa suuri joukko ulkomailla syntyneitä naisia on jäämässä eläkeläisköyhälistöksi. Samalla koko järjestelmän uskottavuus joutuu koetukselle, kun työllisten on kannettava myös takuueläkkeiden kasvavat kustannukset, DN varoittaa.
Suomikin on hyvinvointivaltio
Talouselämä laski, kuinka kauan keskituloisen suomalaisen täytyy työskennellä, jotta hänelle kertynyt eläke yltää samaan kuin samana aikana ei päivääkään töissä ollut naapuri saa toimeentulotukea.
Töissä ahkeroivan henkilön Talouselämä laski ansaitsevan 2 968 euroa kuukaudessa. Tämä oli Tilastokeskuksen mukaan tammikuussa 2022 suomalaisten mediaanisumma palkoissa ja palkkioissa.
Mediaanipalkkalaisen täytyy työskennellä 22,7 vuotta ennen kuin hänen kuukausieläkkeensä ylittää sen summan, jonka töissä käymätön naapuri kuittaa tukina.
Miesten keskimääräinen kokonaiseläke oli Suomessa viime vuonna 2 070 euroa ja naisten 1 658 euroa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kokonaiseläke ansaintaloukku taloudellinen riippuvuus Euroopan ulkopuolella syntyneet naiset mediaanipalkka tukiriippuvuus keskituloinen työtön hallitsematon maahanmuutto ulkomailla syntyneet eläkejärjestelmä työvoiman ulkopuoliset takuueläke hyvinvointiyhteiskunta vieraskieliset matalapalkka-alat Työllisyysaste Syrjäytyminen Työeläke Eläke
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Maahanmuutolla ei saa korjattua kestävyysvajetta – vain aniharvoilla maahanmuuttajaryhmillä on positiivinen vaikutus julkiseen talouteen
Valtiovarainministeri Purra MT:n kolumnissaan: Suomen väestökehitys on ankeaa – ”Halpamaahanmuutto ei pelasta”
Rostila: Onko Stubb ottanut etäisyyttä aiempiin maahanmuuttokantoihinsa?
Ylen presidenttitentissä Stubbilta ja Haavistolta löysää maahanmuuttopuhetta, Urpilainen vaati globaalia vastuunkantoa – Halla-aho: ”Ihmisten vastaanottaminen ei ratkaise ongelmia”
Presidenttiehdokas Jussi Halla-aho: ”Auttamisesta on tullut oman moraalisen ylemmyyden korostamista”
Moni koulutettu viisikymppinen kohtaa työllistymisen vaikeudet – Purra kehottaa myös työnantajapuolta katsomaan peiliin: ”Ryhmässä on suuria osaajia, joilla on paljon annettavaa työmarkkinoille”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää