Artikkeli kuva

Kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd.), ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio, eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho ja ulkoministeri Elina Valtonen suurlähettiläskokoukseessa Helsingissä. / LEHTIKUVA

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio piti linjapuheen suurlähettiläskokoukselle: “Suomen Nato-jäsenyyden myötä Yhdysvaltain ja Suomen kahdenväliset suhteet syvenevät entisestään”

21.08.2023 |11:25

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio piti linjapuheensa suurlähettiläspäivillä eduskunnan Pikkuparlamentissa maanantaina. Tavio nosti puheessaan esiin muun muassa Nato-jäsenyyden ja geopolitiikan linkit ulkomaankauppaan.

– Suomen Nato-jäsenyyden myötä myös Yhdysvaltain ja Suomen kahdenväliset suhteet syvenevät entisestään. Maidemme välisissä kauppasuhteissa on paljon nousujohteista potentiaalia, ministeri Ville Tavio totesi puheessaan.

– Hallitusohjelman mukaisesti suurvaltakilpailun riskienhallinta puoltaa uudenlaista panostamista samanmielisiin kumppaneihin, kuten Australiaan, Etelä-Koreaan, Japaniin ja Kanadaan, Tavio jatkoi.

Kiina-riippuvuutta vähennettävä

Puheessa nousi esiin Kiinan rooli paitsi kauppakumppanina myös kilpailijana.

– Kiina on Suomelle merkittävä kauppakumppani, ja Suomi ylläpitää toimivia suhteita Kiinan kanssa. Strategisia riippuvuussuhteita Kiinaan on vähennettävä niin kansallisesti kuin EU-tasolla, Tavio linjasi.

Tavio pitää tärkeänä tehtävänään suomalaisyritysten vienninedistämistä ministerinä. Hän nosti esiin, että suomalaisella teknologialla on maailmalla kasvavaa kysyntää.

– Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa tulee huomata digitalisaation merkitys ja mahdollisuudet Suomelle. Suomi on tällä sektorilla edelläkävijä. Suomella on erityistä osaamista myös murrosteknologioissa, kuten kvanttiteknologiassa, sekä Arktisen alueen yhteistyössä, Tavio sanoi.

Leikkauksia kehitysyhteistyöhön

Kehityspolitiikan saralta Tavio muistutti, että hallituksen talouspolitiikka keskittyy nyt valtiontalouden kestävyyteen ja talouden tervehdyttämiseen.

– Suomen valtiontalous asettaa reunaehdot hallituksen kaikelle toiminnalle, mikä näkyy myös kehitysyhteistyön leikkauksina, Tavio kertoi.

Kehityspolitiikassa on keskeistä varmistaa, että suomalaisyritykset pääsevät mukaan kehittyvien maiden talouskasvuun ja menestyvät samalla itsekin. Esimerkiksi ulkoministeriön ja Business Finlandin yhteinen Developing Markets Platform -hanke auttaa suomalaisia yrityksiä ja kohdemaiden toimijoita lisäämään liiketoimintaansa. Ulkoministeriö on mukana myös Finnpartnership-ohjelmassa, jonka tarkoitus on synnyttää työpaikkoja kehittyviin maihin.

– Kehitysyhteistyön tavoitteena on vakauttaa ja vahvistaa yhteiskuntia ja mahdollistaa se, että valtiot voivat jatkossa huolehtia itse kansalaisistaan, Tavio kiteytti.

 

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää