

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ulkomaalaiset osallistuvat heikonlaisesti kunnan peruspalvelujen maksamiseen – Tampereelle kertyy maahanmuutosta joka vuosi yli 28 miljoonan euron rahoitusvaje
Väestön kasvattaminen maahanmuutolla ei vahvista kunnan veropohjaa, sillä maahanmuuttajat yleensä maksavat suhteellisen vähän kunnallisveroa, jolloin heidän panoksensa yhteisen kakun kasvattamiseen jää vaatimattomaksi. Tampereella asuvista maahanmuuttajataustaisista henkilöistä vain joka toinen käy töissä, ja moni heistä elää tulonsiirtojen varassa.
Ajatuspaja Suomen Perustan tällä viikolla julkaisemasta interaktiivisesta nettikartasta on nähtävillä Suomen jokaisen kunnan osalta perustiedot maahanmuuton kustannuksista, eli tilastotiedot maahanmuuttajien sosiaalietuuksista, työllisyydestä, palkka- ja yrittäjätuloista, koulutusasteesta ja maksetuista kunnallisveroista verrattuna kantaväestöön.
Jokainen voi etsiä oman kotikuntansa perustiedot maahanmuuton kustannuksista osoitteessa kuntaluvut.fi. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen rekisteritietoihin vuodelta 2018, eli käytössä on tuoreimmat saatavilla olevat luvut.
Tilastotiedoista on nähtävissä, että kunnan väkiluvun kasvattaminen maahanmuutolla ei vahvista kunnan veropohjaa, sillä maahanmuuttajat maksavat suhteellisen vähän kunnallisveroa, jolloin he osallistuvat heikonlaisesti kunnan peruspalvelujen maksamiseen. Tämä on selvästi nähtävissä esimerkiksi Tampereella, jossa asuvista maahanmuuttajataustaisista vain joka toinen käy töissä.
Maahanmuuttajat tienaavat heikosti
Maahanmuutosta onkin syntynyt Tampereelle rahoitusvaje, jonka loppusumma on huimat 28 305 305 euroa. Tämä luku siis kertoo, kuinka paljon kunnan kantaväestöä vähemmän maahanmuuttajat Tampereella osallistuvat kunnan peruspalvelujen rahoittamiseen maksettujen kunnallisverojen kautta, suhteutettuna maahanmuuttajien väestömäärään.
Tampereella suomalainen kantaväestö maksaa kuntaveroa keskimäärin noin 4 000 euroa vuodessa. Kaikkien Tampereen maahanmuuttajataustaisten osalta luku jää vain vähän yli puoleen vastaavasta, eli maksetun kuntaveron määrän keskiarvo on vain 2 280 euroa.
Matalaksi jäävä verokertymä selittyy osaksi sillä, että maahanmuuttajat ansaitsevat selvästi kantaväestöä vähemmän. Tampereella suomalaisen kantaväestön palkka- ja yrittäjätulojen keskiarvo on 31 080 euroa, kun kaikkien ulkomaalaisten osalta sama keskiarvoluku on noin puolet vähemmän, eli 16 790 euroa.
Kun tarkastellaan isoja pakolaismaita – eli Tampereella asuvia henkilöitä, joiden taustamaa on Irak, Somalia, Afganistan tai Syyria – niin näiden maahanmuuttajien palkka- ja yrittäjätulojen keskiarvo on jopa muita maahanmuuttajaryhmiä heikompi. Summa on vain 6 300 euroa.
Moni maahanmuuttaja ei jaksa opiskella
Kuten muuallakin Suomessa myös Pirkanmaalla monet maahanmuuttajataustaiset elävät tulonsiirtojen varassa. Tampereella toimeentulotukea maksetaan jopa 21,8 prosentille ulkomaalaisväestöstä, eli suhteellisesti yli kaksinkertaiselle määrälle kuin kantaväestössä. Isojen pakolaismaiden osalta luku on vieläkin suurempi, sillä tässä maahanmuuttajaryhmässä toimeentulotukea maksetaan jopa 59 prosentille väestöstä.
Maahanmuuttajilla on keskimäärin matalampi koulutus kuin kantaväestöllä. Tämä näkyy myös Tampereella, missä kaikista ulkomaalaistaustaisista vain 61,9 prosenttia on suorittanut toisen asteen tutkinnon. Suomalaisesta kantaväestöstä toisen asteen tutkinto on 92 prosentilla väestöstä.
Kuten edellä esitetyistä luvuista näkee, maahanmuutto on suuri rasite Tampereen kuntataloudelle. Tampereella asui vuonna 2018 kaikkiaan 16 514 yli 14-vuotiasta maahanmuuttajataustaista henkilöä, kun kantaväestön yli 14-vuotiaiden lukumäärä on 186 538. Maahanmuutosta aiheutuu siis veronmaksajille ylisuuret kustannukset suhteutettuna maahanmuuttajataustaisten henkilöiden lukumäärään.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- verokertymä Tilastokeskus kunnallisvero veronmaksajat kustannukset tulonsiirrot Toimeentulotuki Irak Tampere Afganistan Somalia Syyria Suomen Perusta työttömyys maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomen Perustan tuore tutkimus: Katso, mitä maahanmuutto maksaa omassa kunnassasi

Sosiaalinen maahanmuutto johtamassa alueiden ja koulujen eriytymiseen ja jakautumiseen – ”Näkyy suoraan jo asuntojen markkinahinnoissa”

Vantaalla jopa 62 prosenttia pakolaistaustaisista saa toimeentulotukea – harvempi kuin joka kolmas käy töissä

Isis-naisten ja lasten noutamisesta kertynyt veronmaksajille jo liki 300 000 euron lasku – ulkoministeriö kieltäytyy kertomasta, miten rahat on käytetty

Angry Birds-pelin kehittäjän uusi bisnes: Rahastaa kuntia tuomalla Aasiasta Suomeen opiskelijoita – kulut lankeavat veronmaksajille

Espoon maahanmuuttajataustaiset asukkaat käyttävät paljon kalliita palveluja, mutta maksavat puolet vähemmän kuntaveroa kuin kantasuomalaiset – kaupunginjohtajakin huolestui maahanmuuton kuluista

Immonen: Väestö muuttuu maahanmuuton seurauksena – “Tämän Hesarikin myöntää, paitsi silloin, kun se ei sovi omaan agendaan”

HS ruoti ajatuspajan ”halpatyövoimaraporttia” – Suomen Perustan Salminen: ”On kyseenalaista väittää, että Kelan luvut antavat toisenlaisen kuvan kuin ajatuspajan selvitys”

Suomen Perustan Salminen tutkijavieraana julkisessa maahanmuuttoseminaarissa: ”Maahanmuutto ei ole pysäyttämätön luonnonvoima”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää