Ukrainan neuvotteluvaltuuskunta matkustaa Yhdysvaltoihin mahdollisesti jo tällä viikolla keskustelemaan maiden välisestä mineraalisopimuksesta, kertoi Ukrainan ulkoministeri Andri Sybiha Reutersin päivityksessä. Etäneuvotteluja delegaatioiden välillä käytiin tiettävästi jo perjantaina.
Sybiha totesi viime viikon lopulla Brysselissä Kiovan jatkavan presidentti Donald Trumpin hallinnon uuden ehdotuksen tarkastelua. Ulkoministerin mukaan sopimuksen on hyödytettävä kumpaakin osapuolta, eikä se saa estää Ukrainan mahdollista liittymistä Euroopan unionin jäseneksi.
Suurvallat hamuavat mineraaleja
USA:n ja Ukraina mineraalisopimus on kiintoisa Venäjän toimien valossa. Venäjä liitti Krimin niemimaan laittomasti itseensä vuonna 2014 ja aloitti täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan vuonna 2022. Ukraina on menettänyt 22 prosenttia pinta-alastaan ja Venäjän hyökkäys jatkuu.
Luonnonrikkauksien osalta tilanne on hälyttävä. Jopa 40 prosenttia Ukrainan mineraaleista, kaasusta ja öljystä sijaitsee Venäjän nyt hallitsemilla alueilla. Näiden resurssien arvo on kanadalaisen SecDev-tutkimuslaitoksen mukaan 77 kertaa Ukrainan koko bruttokansantuotteen verran.
Ennen Venäjän täysimittaisen hyökkäyssodan alkamista Ukraina tuotti 3,5 miljoonaa tonnia hiiltä joka vuosi. Venäjän joukkojen edetessä Ukraina on sulkenut Pokrovskin hiilikaivoksen alkuvuonna turvallisuussyistä. Kaivoksen sulkemisen takia maan terästuotanto on pudonnut 60 prosenttia.
Venäläiset varkaissa Kiinan avustuksella
SVT:n selvityksen mukaan tähän mennessä 316 venäläisyritystä on aloittanut toimintansa miehitetyillä ukrainalaisalueilla. Yritysten tehtävä on osaltaan sitoa miehitetyt alueet yhä tiukemmin Venäjän omaan infrastruktuuriin ja siten tukea hyökkäyssodan tavoitteita.
Luonnonvarojen varastaminen edellyttää myös sujuvaa logistiikkaa sekä kuljetusverkostoa ja siksi Venäjä on rakentanut miehittämilleen alueille 1 000 kilometriä uutta tieverkostoa, joka ulottuu Krimille asti. Rakennustyössä ja sen nopeassa etenemisessä suureksi avuksi on ollut kiinalainen asiantuntemus.
Venäläiset kaivavat Ukrainassa muun muassa litiumia, jonka löydökset ovat suurimpien joukossa Euroopassa. Litium on avainkomponentti muun muassa akkujen valmistuksessa.
Litium erittäin haluttua ja auttaa osaltaan Venäjän sotakassan täyttämistä. Yhteistyö ja kauppa Venäjän kanssa helpottaa Kiinaa pitämään yllä myös harvinaisten maametallien maailmanlaajuista kontrollia.