LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ukrainan sota kallistaa lähes kaikkea – reaalipalkkojen lasku yksi huoli globaalien ongelmien rinnalla
Pelko kasvaa ja kaikki kallistuu. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on laukaissut liikkeelle syy- ja seuraussuhteiden vyöryn, jonka ymmärtäminen on hankalaa. Jos kokonaisuus ei hahmotu, voi tarkastella yksityiskohtia. Piru asuu myös yksityiskohdissa.
Öljyn tynnyrihinta nousee kohti kattoa, jota ei ole. Bensan ja dieselin hintoja siunailtiin, kun ne nousivat tankilla yli kahden euron. Tuokin alkaa olla muisto vain. Maanantaina aamulla barreli Pohjanmeren öljyä maksoi jo 140 dollaria.
Kun hinta nousee 150 dollariin, sen vaikutus inflaatioon on 1,3 prosenttiyksikköä. Hinnat voivat nousta vuoden loppuun mennessä 185 dollariin barrelilta, jos venäläinen öljy jää pois markkinoilta.
Jo solmituilla työehtosopimuksilla voi kuvaannollisesti pyyhkiä ahteriaan, sillä suomalaisenkin palkansaajan reaaliansiot ovat laskussa. Tosin täytyy myöntää, että palkat ovat vain yksi huoli muiden, isompien ja jopa perustavanlaatuisten ongelmien joukossa.
Piru asuu yksityiskohdissa
Kaasun hinta on Hollannin TTF-futuurimarkkinoilla jopa yli tuhat prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuosi sitten. Taloussanomien mukaan raakaöljyn hinta olisi kaasun suhteutettuna 400 dollaria tynnyriltä.
Onneksi kevät on pohjoisella pallonpuoliskolla jo ovella, sillä asumisen energiakulut kasvavat edelleen. Tosin vuodenajat ovat pysyviä, eivätkä maailmantalouden heilahtelut välttämättä palaa normaaliksi pitkään aikaan. Nyt kysytään kansalta poliitikkojen mieli-ilmaisua, resilienssia (joustavuus, sopeutumiskyky).
Öljyn hinnan seurauksena myös ruoan hinta nousee, koska lannoitus- ja muut viljelykulut sekä pakkaus ja kuljetus kallistuvat. Ja ruokittavia suita on maapallolla aina vaan enemmän.
Kaljatölkit kallistuvat
Venäjä on maailman suurimpia metallien viejiä ja alumiinin puute näkyy kalja-, virvoitusjuoma- sekä säilyketölkkien kallistumisena ja kuparin hinnannousu johtaa rakentamisessa tarvittavien sähkövetojen kallistumiseen.
Autoteollisuuden komponenttipula pahenee, kun Mariupolista ei saada neonkaasua ja nikkelin sekä palladiumin toimitukset ovat hakusessa.
Ruoan kallistuminen voi johtaa myös globaaleihin seurauksiin, sillä liian monet valtiot ovat riippuvaisia Ukrainan tai Venäjän viljantoimituksista. Oma lukunsa ovat laskevat osakekurssit, jotka voivat pahimmillaan johtaa eläkemaksujen nostoon tai eläkkeiden leikkauksiin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- syy- ja seuraussuhde osakekurssit viljantoimitukset palladium nikkeli alumiini työtehtosopimus reaaliansiot TTF-futuurimarkkinat neon jalokaasut metallit raaka-aineiden kallistuminen vehnä Ukrainan sota Venäjän hyökkäys kaasu polttoaineen hinta sähkön hinta Energian hinta Öljy Eläkkeet Ukraina
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kike Elomaa ei sulata energian ja polttoaineiden hintojen jatkuvaa nousua
Valtiovarainministeri Saarikko toisti ylimielisen kehotuksensa: Hakekaa toimeentulotukea sähkölaskun maksamiseen
Antikainen: Kalliit polttoaineiden hinnat Suomessa johtuvat pääosin verotuksesta
Hallitukselta ei vaikuttavia toimia polttoainehintoihin, maatalouskriisiin, ostovoimaan tai kilpailukykyyn – perussuomalaiset esitti epäluottamusta
Sitra-pomo paheksuu Venäjää, ei kuitenkaan hyökkäyksestä Ukrainaan vaan vaisuista ilmastotoimista – sai täyslaidallisen Twitterissä: ”Häpeäisin”
Suomen Pankki haluaa turvata riittävät käteispalvelut – Mäenpää vaatii hallitukselta pikaisia toimia
Tavio: Polttoaineiden arvonlisäveroa alennettava
Wihonen: Ymmärretäänkö räjähdysmäisesti nousevan polttoaineen hinnan vaikutukset yhteiskunnalle?
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää