LEHTIKUVA
Työväenpuolue murskavoittoon Britannian parlamenttivaaleissa – lupausten lunastaminen käy työstä
Brittien suivaantuminen kurjuuteen ja köyhyyteen kävi kalliiksi konservatiiveille. Kansa puhui ja tuloksena oli murskavoitto työväenpuolueelle. Voittajan ilo voi tosin jäädä lyhytaikaiseksi, jos äänestäjien toiveet jälleen kerran törmäävät poliittisen arjen todellisuuteen.
Britannian työväenpuolue voitti maanvyöryn lailla parlamenttivaalit ja päätti näin konservatiipuolueen 14 vuotta kestäneen valtakauden saarivaltakunnassa. Työväenpuolue (LAB) sai 650-jäseniseen parlamenttiin 410 paikkaa, joka on historiallinen tulos. Konservatiiveille (CON) jäi mahalaskun myötä 119 paikkaa. Tämä oli tilanne, kun kuuden paikan tulos oli aamupäivällä edelleen epäselvä.
Työväenpuolue voitti 209 paikkaa ja konservatiivipuolue menetti 248 paikkaa verrattuna vuoden 2019 vaaleihin. Vaalien voittajiin kuuluu myös liberaalidemokraatit (LD), joka sai 71 paikkaa eli 63 enemmän edellisissä vaaleissa. Skottinationalistit (SNP) menettivät 38 paikkaa ja lähes katosivat poliittiselta kartalta.
Vaikka Labour saavutti merkittävän voiton, vaalitulokset korostavat Britannian politiikan polarisoitumista ja ennen kaikkea äänestäjien tyytymättömyyttä tavallisen kansan kehnoihin oloihin.
Farage menestyi
Maahanmuuttokriittinen Nigel Farage, ex-presidentti Donald J. Trumpin tukija, Brexitin taustavoima ja Britannian tunnetuin poliittinen toisinajattelija valittiin ensimmäistä kertaa parlamenttiin.
Faragen johtama uudenkarhea ja oikeistopopulistiseksikin määritelty Reform UK -puolue sai neljä paikkaa parlamentin alahuoneeseen – enemmän kuin monet analyytikot olivat ennustaneet. Tämä on merkittävä saavutus vaalijärjestelmässä, joka yleensä rankaisee pieniä puolueita.
Uudella pääministerillä haasteita
Uusi pääministeri Keir Starmer joutuu nyt lunastamaan lupaukset muutoksesta ja vakauttamaan poliitiikan tuulisen ilmapiirin. Haaste ei ole vähäinen, sillä kasvava osa väestöstä elää konkreettisessa köyhyydessä, tavallisilla ansioilla on vaikea tulla toimeen ja terveydenhuoltojärjestelmä ei toimi.
Perhosen siiven heilahdus voisi olla vaikkapa työväenpuolueen entisen johtajan Jeremy Corbynin menestys. Hän nousi parlamenttiin itsenäisenä ehdokkaana lyötyään työväenpuolueen tarjokkaan Pohjois-Lontoossa.
Konservatiivipuolue puolestaan joutuu puolestaan ottamaan Rishi Sunakin johdolla lusikan kauniiseen käteensä ja arvioimaan strategiansa uudelleen sekä palauttamaan äänestäjien luottamuksen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Conservative Party Labour Party Britannian konservatiivipuolue Britannian työväenpuolue Reform UK oikeistopopulistinen kurjistuminen Britannian vaalit 2024 Keir Starmer maahanmuuttovastaisuus Rishi Sunak Polarisaatio Jeremy Corbyn Donald Trump Brexit Nigel Farage Köyhyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Donald Trump läiski haurasta Joe Bidenia ensimmäisessä tv-väittelyssä: Avoin rajapolitiikka ja laiton maahanmuutto tuhoavat Yhdysvallat
Maahanmuuttokriittinen Kansallinen rintama sai kolmanneksen äänistä Ranskan vaaleissa – lopullinen ratkaisu jäi toisen kierroksen varaan
Ruotsidemokraattien kannatus jälleen nousussa – heikosti menneiden eurovaalien tulosta selvitellään
Neuvotteluvoitto – Orbanin Fidesz-puolue ECR:n ulkopuolelle ja silti ryhmä nousee nyt EU-parlamentin 3. suurimmaksi
Analyysi: Ranskassa yhteinen vihollinen yhdisti keskustaoikeistosta kommunisteihin
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää