

PS ARKISTO
Työtaistelujen tulisi olla suhteessa tavoitteisiin ja vahingoittaa vain työriidan osapuolia – Ronkainen: Onko ay-liike kehityksen vauhdittaja vai jarru?
Perussuomalaisten kansanedustaja, hallinto- ja turvallisuusjaoston puheenjohtaja Jari Ronkainen ihmettelee ay-johtajien poliittisia työtaisteluja, jotka aiheuttavat merkittävää haittaa niin kansalaisille, kansantaloudelle kuin yrityksillekin. Kun ay-johtajat yrittävät laittaa päättäjät polvilleen, kärsijöiksi joutuvat sivulliset.
Ammattiyhdistysliikkeen synty ulottuu 1800-luvulle, jolloin jo sovittiin paikallisia ja alakohtaisia sopimuksia. Ay-liikkeen historiassa on muiden muassa sellaisia saavutuksia kuin vuosilomat, työterveys ja viisipäiväinen työviikko.
– Keskusjärjestöjen osallistuessa työelämän lainsäädännön kehittämiseen on ammattiliittojen tärkein tehtävä neuvotella työnantajaliittojen kanssa työehtosopimuksista. Ilman ay-liikettä meillä Suomessakin saattaisi olla järjestelmä, jossa työelämässä poljettaisiin jopa ihmisoikeuksia, työehdoista puhumattakaan, sanoo kansanedustaja Jari Ronkainen.
Painostuskeino kansan valitsemia päättäjiä kohtaan
Poliittiset lakot ovat politiikkaa. Poliittisten työtaistelujen tavoitteena on vastustaa hallituksen tai eduskunnan päätöksiä, eikä niillä pyritä vaikuttamaan työehtosopimuksiin. Poliittinen lakko on painostuskeino demokraattisesti valittuja poliittisia päättäjiä kohtaan, pyrkimys vaikuttaa siihen, minkälaisia päätöksiä kansan valitsema eduskunta tekee.
– Hallitusohjelmassa sitouduttiin uudistamaan työmarkkinoita ja työllisyyttä. Muissa Pohjoismaissa vastaavat uudistukset on jo tehty vuosikymmeniä sitten. Nyt vihdoin on Suomen vuoro. Suomen linja on ollut poikkeuksellisen salliva poliittisille työtaistelutoimille, joiden kestoakaan ei ole rajoitettu. Kun ay-johtajat yrittävät laittaa päättäjiä polvilleen, kärsijöinä on sivulliset. Vertauskuvallisesti voidaan sanoa, että Antti suuttuu Pentille, mutta kiukuttelee Jannelle.
– Poliittiset lakot aiheuttavat merkittävää haittaa kansalaisille, kansantaloudelle ja yrityksille. Tehtaita päätetään nyt sulkea päiväksi tai kahdeksi. Sehän ei ole vain kahden päivän ongelma, vaan tehtaan alasajo ja takaisin toimintaan saaminen kestää vuorokausia pysäytyksen lisäksi. Yritykset joutuvat kantamaan tappiot demokraattisesti valittujen päättäjien toimien vastustamisesta.
Ay-johtajien tulisi kunnioittaa kansan tahtoa
Huoltovarmuus on tässä maailmanajassa päivän sana. Se on toimintaa, jolla yhteiskunta ja elinkeinoelämä toimivat ja ihmiset voivat turvallisesti elää arkeaan. Nyt tällaiset puhtaasti poliittiset työtaistelutoimet ulotetaan mm. satamiin, energiateollisuuteen, jopa puolustusteollisuuteen. Puolustussektorilla, jossa työtä tehdään tehostetusti useammassa vuorossa, jokainen tehtaasta ulos tuleva tavara tulee tarpeeseen.
– Perustuslain mukaan valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, ja kansaa edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Hakaniemen ay-johtajien tulisi kunnioittaa kansan tahtoa. Poliittinen aktivismi on ihailtavaa, mutta ay-pomoilla se kuuluu vapaa-ajalle.
– Pitää muistaa myös se, että hallitus ei ole rajoittamassa työntekijöiden oikeutta painostaa omaa työnantajaa. Vahva perustuslain suojaa nauttiva lakko-oikeus on jatkossakin. Työtaisteluiden olisi silti oltava suhteutettuna tavoitteisiin, ja vahinkojen tulisi kohdistua vain työriidan osapuoliin.
– Olemme kaikki samassa veneessä. Veneessä, jonka pitää pysyä pinnalla. Mitä enemmän venettä keikutetaan tai ajetaan karille, sitä kauemmin matka perille kestää, Ronkainen toteaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- poliittiset lakot työmarkkinauudistukset ay-pomot työllisyysuudistukset työtaistelut lakko-oikeus työehtosopimukset Pohjoismaat Hallitusohjelma Jari Ronkainen Ay-liike Huoltovarmuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ay-liike vaarantaa lakoillaan aseteollisuuden – Koponen: ”Teollisuusliitto pelaa pelleilyllään täysin Venäjän pussiin”

Poliittisia lakkoja ei voi ulottaa yhteiskunnan kannalta kriittisiin toimintoihin – Ronkainen: “Näillä työtaistelutoimilla on merkitystä turvallisuudelle”

Mira Nieminen toivoo ay-liikkeeltä vastuullisuutta – sisäisesti epävakaa Suomi hyödyttää Venäjää

Terveisiä Hakaniemeen: Nyt on painava syy lopettaa lakkoilu ja mennä töihin

Työelämägallup: Perussuomalaiset ja kokoomus edelleen duunarien ykköspuolueet

Vasemmisto lietsoo joukkoja poliittisiin lakkoihin, hallitus peräänkuuluttaa suhteellisuudentajua: Käy kalliiksi yhteiskunnalle

Emeritusprofessori Matti Virén arvostelee ay-liikkeen kiihkoilua: Lakkoilu on hullua puuhaa – ”Talous on kuralla ja kasvunäkymät nollassa”

Purra: Liitoille ei anneta veto-oikeutta työmarkkinauudistuksissa – ”Hallituksella on poliittinen mandaatti viedä uudistuksia läpi”

Antikainen: Ay-pomot vaarantavat lääkkeiden huoltovarmuuden ja ihmisten terveyden – lääketehtaille myönnettävä poikkeuslupa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää