Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo peräänkuuluttaa työperäistä maahanmuuttoa. Puolueen eduskuntavaaliehdokas Otto Meri myös jotain muuta. / LEHTIKUVA JA KUVAKAAPPAUS/TWITTER
Työperäistä maahanmuuttoa ajavan kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas kysyy: ”Mitä pahaa siinä, jos jonkun lapsi hankkii elannon seksityöllä?”
Suomessa on satojatuhansia työttömiä ja runsaasti vajaatyöllistettyjä. Perussuomalaiset esittääkin keinoja Suomessa jo nyt olevan työvoimareservin työllistämiseksi. Sen sijaan kokoomuksen mielestä Suomeen tarvittaisiin joka vuosi kymmeniätuhansia työperäisiä maahanmuuttajia lisää.
Kaikkien tunteman hokeman mukaan Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa, mitä enemmän, sitä parempi.
Näin siis sanotaan. Ikään kuin Suomessa ja EU-alueella ei olisi työvoimaa.
EU:n ulkopuolelta saapuvan työvoiman tarvetta kuitenkin esitetään tilanteessa, jossa Suomessa on satojen tuhansien työntekijöiden reservi, jonka voisi työllistää ja toisaalta mikään ei estä suomalaisia yrityksiä rekrytoimasta työntekijöitä EU-alueelta.
Todellisuus on unelmia karumpi
Johtuvatko Suomen työmarkkinoiden ongelmat siis siitä, että työvoimaa ei olisi saatavilla vai haluavatko eräät työnantajayritysten edustajat vain edistää työperäiseksi maahanmuutoksi sanottua maahanmuuttoa siitä syystä, että Suomessa olisi saatavilla runsaasti nimenomaan nöyrää, kielitaidotonta ja vähään tyytyvää työvoimaa jotta palkat voi jatkossakin pitää matalalla tasolla?
Eduskunnan hallintovaliokunta sai äskettäin poliisilta karun lausunnon työperäisen maahanmuuton todellisuudesta käsitellessään ulkomaalaislain muutosta.
Käytännössä kaikki kehitysmaista Suomeen tulevat joutuvat maksamaan tänne päästäkseen Suomessa jo oleskeleville maanmiehilleen keskimäärin 15 000 euron ”kynnysrahan”. Perussuomalaiset vastustaakin hallituksen siunaamaa ihmiskauppaa.
Mistä syistä yritykset eivät saa työntekijöitä?
Kokoomus puheenjohtajansa Petteri Orpon suulla yleensä esittää puhetta työvoimapulasta ja työperäisen maahanmuuton tarpeesta kuitenkaan yleensä kertomatta ja yksilöimättä, millä aloilla Suomessa on pulaa työvoimasta.
Mikäli työnantajayritykset eivät kykene täyttämään avoimia työpaikkoja, voi taustalla olla erilaisia syitä. On toki täysin mahdollista, että yrityksen tarvitsemia työntekijöitä ei ole saatavilla.
Yhtä hyvin mahdollista on kuitenkin se, että työnantajayrityksen tarjoama palkka ja työolot eivät riittävästi houkuta tarjolla olevaa työvoimaa tarttumaan tilaisuuteen, jolloin työnantajayrityksen ongelmat saada työvoimaa eivät johdukaan työvoiman saatavuudesta vaan jostain muusta.
Puhuiko kokoomusehdokas työvoimapulasta?
Työvoimapulapuheen velloessa eduskuntavaalien alla, moni on miettinyt, mitkä alat Suomessa olisivat työvoimapula-aloja.
Kokoomuksen vastauksen kysymykseen tarjoaa kokoomuksen tämän kevään ehdokas eduskuntavaaleissa, juristi Otto Meri.
Mitä pahaa on siinä, jos jonkun lapsi haluaa hankkia elantonsa seksityöllä? Juuri tällaiset asenteet ovat suurin syy sille, minkä takia seksityötä ei vieläkään tunnisteta täysin laillisena ja hyväksyttävänä elinkeinona.
— Otto Meri (@OttoMeri) January 30, 2023
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ulkomaalaisen työvoiman hyväksikäyttöön liittyy usein myös sosiaaliturvan systemaattista väärinkäyttöä – ”Kela-money ei ole urbaania legendaa”
Suuryritykset ja niiden etujärjestöt lobbaavat halpatyövoiman maahanmuuttoa, koska se on veronmaksajien kustantama yritystuki
Marin ajelee kaksilla rattailla – hamuaa työperäistä maahanmuuttoa, mutta ei ymmärrä mallia, jossa työnantajan palkkakuluja siirtyy yhteiskunnan maksettavaksi
Nyt on hapokasta: Petteri Orpo esitti työperäistä maahanmuuttoa ratkaisuksi perheiden perustamiselle ja suomalaisten syntyvyydelle
Kokoomuskansanedustaja Kauma puhui puuta heinää perussuomalaisten linjasta työperäiseen maahanmuuttoon ja työnsi sanat suuhun puoluejohtaja Riikka Purralle – Purra korjaa: ”Säälittävä yritys”
Kokoomuksen mielestä nyt on huutava työvoimapula – Leena Meri huomauttaa, että Suomessa on satoja tuhansia työttömiä työnhakijoita ja päälle vajaatyöllistetyt: ”Mitäs heille tehdään?”
Etlan maahanmuuttoselvityksessä pahoja puutteita – matalan osaamistason maahanmuutto rasittaa julkista taloutta
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää