

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Toimitus suosittelee
Työperäisestä maahanmuutosta on tullut oikotie Ruotsin sosiaalietuuksiin
Ruotsalaistutkimuksen mukaan työluvista on tullut kauppatavaraa, jota ostetaan ja myydään. Monien työperäisten maahanmuuttajien todellisena tavoitteena on keplotella itselleen pysyvä oleskelulupa, minkä jälkeen työnteon voikin jo lopettaa.
Ruotsissa julkaistiin vuosi sitten tutkimus, joka käsitteli henkilökohtaisia avustajia välittävien vuokratyöfirmojen ympärillä pyörivää työlupabisnestä, jossa avustajille maahantuotiin avustettavia, jotka vuorostaan tuovat omat avustettavansa maahan.
Myös Suomen Uutiset kertoi tästä ”työperäisen” maahanmuuton ikiliikkujasta, jonka avulla saadaan BKT kasvuun ja veronmaksajien rahat tehokkaasti kiertämään, mutta jonka seuraukset valtiontaloudelle ovat kuitenkin erittäin negatiiviset.
Nyt Ruotsissa on julkaistu jälleen uusi tutkimus työperäiseen maahanmuuttoon liittyvistä väärinkäytöksistä, kirjoittaa Expressen. Tällä kertaa tarkasteluun otettiin useita eri aloja, kuten rakennustyöt, IT-ala, siivous- ja ravintola-ala.
Pysyvä oleskelulupa lopettaa työhalut
Uudessa raportissa tehtiin muun muassa seuraavat huomiot työperäiseen maahanmuuttoon liittyen:
- Yrittäjät palkkaavat pääsääntöisesti omia maanmiehiään. Tarkoituksena on auttaa sukulaisia ja tuttuja pääsemään Ruotsiin. Samalla voidaan kiertää perheenyhdistämisen sääntöjä.
- Monissa tapauksissa työsuhde päättyy pian sen jälkeen, kun työntekijä on saanut pysyvän oleskeluluvan Ruotsiin. Sen jälkeen työperäinen maahanmuuttaja siirtyy sosiaaliturvajärjestelmän elätettäväksi.
- Pikkufirmoihin palkatut työntekijät asuvat usein työnantajansa tai tämän sukulaisten tai ystävien luona.
- Ainakin puolet tutkituista yrityksistä ei todellisuudessa harjoittanut minkäänlaista elinkeinotoimintaa. Monet työpaikoista ovat olemassa vain paperilla.
- Työntekijöiden tiliotteista selviää, että he ovat maksaneet palkkansa kokonaan tai osittain takaisin työnantajalle.
- Huijaukset ovat yleisimpiä niillä aloilla, joilla on matalat ammattitaitovaatimukset tai jotka eivät vaadi mitään erityistä osaamista.
- Tarkastetuilla aloilla näyttää olevan avainhenkilöitä, jotka hoitavat työlupien hankkimisen paperisodan. Nämä henkilöt ovat usein töissä esimerkiksi asianajotoimistoissa, korkeakouluissa tai kirjanpitotoimistoissa.
Työlupa pakettitarjouksena
Väärinkäytöksiä tutkineet viranomaiset ovat tulleet siihen tulokseen, että työluvista on tullut “kauppatavaraa”, jota myydään pakettitarjouksina. Lopputuloksena on ollut se, että työperäisten maahanmuuttajien järjestelmällistä hyväksikäyttöä esiintyy laajalti työmarkkinoilla.
Työpaikan myyminen ei sinänsä ole edes laitonta, Expressen kirjoittaa. Työnantaja voi solmia työperäisen maahanmuuttajan kanssa sopimuksen, jossa työntekijä tulee perheineen Ruotsiin tekemään osa-aikatyötä 13 000 kruunun (1280 euron) kuukausipalkalla, mikä on työlupaan vaadittu minimipalkka. Sopimuksen vastineeksi työnantaja voi vaatia maksua työntekijältä. Järjestelmä suorastaan houkuttelee hyväksikäyttöön.
Raportin laatineet viranomaiset ehdottavat, että Maahanmuuttoviraston tulisi suorittaa ulkomaista työvoimaa käyttävissä yrityksissä tarkastuksia, joissa konsultoitaisiin myös poliisia ja verovirastoa. Raportissa kyseenalaistetaan myös se, onko ylipäätään järkevää tuoda ulkomaista työvoimaa matalan palkka- ja osaamistason ammatteihin.
Sama ilmiö näkyy myös Suomessa
Ruotsalaisten uusimmassa raportissa ei sinänsä ole mitään uutta. Perussuomalaiset ovat jo pitkään varoitelleet, että edes “työperäisyys” ei ole tae maahanmuuttajan positiiviselle vaikutukselle Suomen julkiselle taloudelle, koska matalapalkkaisen työllisen saamat tulonsiirrot ja käyttämät julkiset palvelut ylittävät hänen maksamansa verotulot. Ja monesti työhalut lopahtavat siinä vaiheessa, kun pysyvä oleskelulupa on saatu.
Rajattoman maahanmuuton kannattajilla on kuitenkin ollut suuria vaikeuksia uskoa, että maahanmuuttajia koskevat ihan samat kannustinloukut kuin suomalaisiakin matalapalkka-alan työntekijöitä. Tämä viesti ei ole mennyt perille useista toistoista huolimatta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työluvat työperäinen hyväksikäyttö Kannustinloukut Työperäinen maahanmuutto oleskelulupa Suomen Perusta Ruotsi maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Petteri Orpo intoili halpatyövoimasta: ”Tuhansia ja tuhansia työperäisesti maahan tulevia” – Purra ihmetteli kokoomuspomon ylenkatsetta suomalaisia hoitajia kohtaan

Perussuomalaisten puoluejohto tyrmää väitteet työvoimapulasta ja työperäisen maahanmuuton tarpeesta: ”Suomesta löytyy aina työntekijöitä, jos palkka on kohdallaan”

Purra vastaa Saarikolle: Emme vastusta työperäistä matalapalkkamaahanmuuttoa huviksemme

Wihonen: Mitkä ovat ulkomaisen työvoiman kustannukset ja vaikutukset yhteiskunnalle?

Ruotsin turvallisuuspoliisin turvallisuuspäällikkö vangittiin epäiltynä vakoilusta – Lähi-idän kielten ja kulttuurien asiantuntija

Jengien ja klaanien yritystoimintaan kätkemä rikollisuus on suurin uhka Ruotsin yhteiskunnalle – kymmeniä miljardeja valuu taparikollisten taskuihin
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää