Artikkeli kuva

Helsingin Pasilan postikeskus, josta suurin osa liiton jäsenistä marssi ulos, 14. helmikuuta 2019. PAU:n mukaan ulosmarssin syy on se, että postikeskuksen yhdessä yksikössä on maanantaina aloittamassa alihankkijana SOL Henkilöstöpalvelut, joka PAU:n mukaan teettää työn noin 30 prosenttia halvemmilla työehdoilla verrattuna nykyisiin työehtosopimuksiin.

Työntekijät taistelevat Postin työehtoshoppailua vastaan – asiaa vaikea saada julkisuuteen, koska lehtitaloilla on “oma lehmä ojassa”

22.05.2019 |15:09

Posti on valtionyhtiö, joka on tullut viime vuosina tunnetuksi jatkuvista yt-neuvotteluista, irtisanomisista, osa-aikaistuksista, ulkoistuksista ja toimintojen siirtämisestä ulkomaille. Työntekijäjärjestö PAU syyttää valtionyhtiötä postilaisten työn “halpuuttamisesta” ja työehtoshoppailusta. Lopputuloksena on PAU:n mukaan se, että valtionyhtiö ajaa työntekijänsä elämään valtion tukien varassa.

Postin johto vetoaa siihen, että säästöt ovat välttämättömiä, koska ala on voimakkaassa rakennemuutoksessa ja jaettavien kirjeiden ja sanomalehtien määrä laskee koko ajan. Posti korostaa tiedotteessaan, että koko maan kattava yleispalveluvelvoite on raskas ja että Suomi on Euroopan ainoita maita, jossa postin tai lehtien jakelua ei tueta valtion toimesta.

 

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen ymmärtää Postin taloudelliset paineet hyvin, mutta pitää silti työntekijöihin kohdistettua halpuutusta epäeettisenä toimintana.

Suomen Uutisten haastattelema Heidi Nieminen kertoo työehtoshoppailun tarkoittavan sitä, että Postin uusi yhtiö tai sen alihankkija on vaihtanut työnantajaliittoaan ja ottanut käyttöön työnantajan kannalta halvemman työehtosopimuksen. Työ on pysynyt työntekijän näkökulmasta samana, mutta palkka on laskenut vaikkapa kolmanneksella.

PAU on laittanut nettiin tyoehtoshoppailu.fi-sivuston, jossa kerrotaan työehtoshoppailusta ja “halpuutetuiksi” joutuneiden Postin työntekijöiden kokemuksista. Huhtikuussa SOL Henkilöstöpalvelut Oy:n Postilla olevat vuokratyöntekijät saivat kirjeen, jossa ilmoitettiin, että jatkossa postityötä on tarjolla vain SOL Logistiikkapalvelut Oy:n kautta. Samaa työtä, mutta alemmalla palkalla. Vuokratyöntekijän vaihtoehdot ovat yksinkertaiset: ota tai jätä. Työsuhdeturvaa tai irtisanomisaikaa ei ole. Lopuksi kirjeessä lähetettiin aurinkoisia yhteistyöterveisiä.

– Siinä nuorille opetetaan mitä työelämä karuimmillaan on, Heidi Nieminen kommentoi.

Nieminen korostaa, että Posti on nimenomaan vaatinut SOL Oy:tä ja muitakin vuokrafirmoja siirtymään halvempiin työehtosopimuksiin.

Työehtoshoppailu-sivustolla kokemuksistaan kertovat työntekijät eivät esiinny omilla kasvoillaan ja nimellään, koska pelkäävät työsuhteensa puolesta. Myös Suomen Uutisten tätä juttua varten sopima Postin työntekijän haastattelu peruuntui.

– Se on raakaa peliä. Voi olla, että et työllisty enää mihinkään, jos pistät itsesi likoon ja tuot julki oman kohtelusi, sanoo PAU:n puheenjohtaja Nieminen.

Kun palkalla ei tule enää toimeen

Nieminen kertoo, että tähän asti työehtosopimusshoppailu on koskenut lähinnä vuokrafirmojen kautta työskenteleviä noin 600-700 työntekijää, mutta jatkossa on pelkona, että kaikki Postin noin 9 000 jakelu- ja käsittelytyöntekijää halpuutetaan.

– Posti on jo pitkään uhannut siirtyvänsä halvempaan työehtosopimukseen koko porukan osalta, Nieminen sanoo.

Aiemmin postinjakajan työ on ollut sellaista, että palkallaan on pystynyt tulemaan toimeen.

– Keskikuukausipalkka pääkaupunkiseudulla on ollut noin 2200 euroa. Mutta jos siitä leikataan 30-40 prosenttia pois, niin ei siinä jää elämisen mahdollisuutta. Se ohjaa ihmiset joko vaihtamaan työpaikkaa tai hakemaan tukia, Nieminen toteaa. Lisäriskinä on osa-aikaistaminen.

Kaikkia halpuuttaminen ei kuitenkaan koske. Talouselämä-lehden mukaan Postin pääjohtaja Heikki Malinen tienasi viime vuonna palkkoina, bonuksina ja kannustimina yhteensä 987 764 euroa, eli kuukausitasolle jaettuna yli 82 000 euroa kuukaudessa. Henkilöstöleikkausten tekeminen on ilmeisesti raskasta työtä, josta pitää saada kunnon palkkio.

Helsingin Sanomat vaati ilmoituksen sensuroimista

PAU:n puheenjohtaja Nieminen kertoo, että mediajulkisuuden saaminen näille ongelmille on ollut vaikeaa, koska sanomalehdet ovat tavallaan “osa ongelmaa”. Kaikilla lehtitaloilla on “oma lehmä ojassa”, koska kaikki lehtitalot, joilla on omaa sanomalehdenjakelua käyttävät halvempaa työehtosopimusta.

Lopulta PAU päätti hankkia julkisuutta maksetulla mainoksella, joka oli otsikoitu räväkästi “Omistajaohjaus by Perkele – Palkat –30%”. Niemisen mukaan Helsingin Sanomat vaati, että mainoksesta on poistettava mainosjakelualan “keltaiseen työehtosopimukseen” viittaava kohta, jota HS piti halventavana lehtitalo Keskisuomalaista kohtaan. Poistettavaksi vaadittu kohta kuului:

“Räikeimmillään työnantajat ovat myös perustaneet “ammattiliiton” (esim. SME ry) ja neuvotelleet sen kanssa alan palkat sekä työehdot. “Sovitut” palkat ovat olleet pienet ja työehdot surkeat. Esimerkiksi Keskisuomalainen Oyj noudattaa mainosjakelussa SME ry:n “työehtosopimusta”.”

Asiasta on uutisoinut muun muassa nettilehti Demokraatti.

Sanomalehdenjakajina ei paljon suomalaisia näe

Esimerkkinä alalla tapahtuneista muutoksista puheenjohtaja Nieminen kertoo, miten Postin varhaisjakajat siirrettiin vuonna 2017 uuteen tytäryhtiöön, jolloin myös työehtosopimus vaihdettiin halvempaan. Huonosti palkattu, osa-aikainen yötyö ei enää juurikaan houkuttele suomalaisia.

Pääkaupunkiseudulla jopa 95 % Postin sanomalehdenjakajista on maahanmuuttajia, Nieminen kertoo. Työntekijöiden vaihtuvuus vuositasolla on yli 100 %. Kova vaihtuvuus näkyy myös työn laadussa.

– Kyse on ulkomaalaisista, jotka ovat valmiita ottamaan vastaan työn kuin työn saadakseen sen perusteella oleskeluluvan Suomessa, Nieminen sanoo.

– Valtionyhtiö käyttää törkeällä tavalla hyväkseen sitä, että nämä ihmiset ovat ymmärtämättömiä omista oikeuksistaan, Nieminen jatkaa.

Ammattiliitto PAU on joutunut hoitamaan tapauksia, joissa työntekijällä on teetetty jopa 80 tunnin työviikkoja ilman ylityökorvauksia. Peruspalkka on toki maksettu joka tunnista, mutta ylityökorvausta ei, Nieminen kertoo.

Kiinan lähetykset tuottavat Suomen Postille tappiota

On kansainvälisesti tiedossa oleva ongelma, että Kiinasta tulevien postilähetysten jakelu on monille vastaanottajamaille raskaasti tappiollista toimintaa. Esimerkiksi USA:n postille koituvien tappioiden arvioidaan olevan kymmeniä miljoonia dollareita vuodessa.

 

Tämä johtuu siitä, että postialan kansainvälisissä sopimuksissa Kiina katsotaan kehitysmaaksi, joten siltä ei peritä normaaleja maksuja. Niinpä saapuvien lähetysten jakelun tuottamat tappiot jäävät esimerkiksi Suomen Postin kontolle. Heidi Nieminen kertoo usein kysyneensä Postilta tarkkaa lukua Kiinasta tulevien lähetysten tuottamista tappioista, mutta sitä ei ole suostuttu hänelle kertomaan.

– Ihmiset ihmettelevät, miksi Kiinasta tilatuissa tuotteissa on niin halvat toimituskulut.

– Jos lähetykset hinnoiteltaisiin oikeaan hintaan, lähetysmäärät romahtaisivat, Nieminen ennustaa.

Terveiset tulevalle hallitukselle

Ammattiliitto PAU on kirjoittanut avoimen kirjeen tulevalle hallitukselle. Puheenjohtaja Niemisen mukaan liiton toiveet ovat samat hallituspohjasta riippumatta: Suomeen pitäisi saada omistajaohjausministeri, joka laittaisi lopun työehtoshoppailulle.

– Postin valtionyhtiönä ei pidä tuottaa työssäkäyviä köyhiä, jotka joutuvat oman elämänsä ylläpidossa turvautumaan sosiaaliturvaan, sanotaan PAU:n vetoomuksesta.

SUOMEN UUTISET


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää