
Työntekijä kritisoi Googlen erilaisuutta hehkuttavaa henkilöstöpolitiikkaa enemmistöä syrjiväksi ja keskustelua tukahduttavaksi – Google todisti syrjinnän antamalla työntekijälle potkut
Googlen ohjelmistoinsinööri James Damore kirjoitti yhtiön henkilöstöpolitiikkaa käsittelevän sisäisen muistion, jossa hän kritisoi hakukoneyhtiön “poliittisesti korrektia monokulttuuria” otsikolla Googlen ideologinen kaikukammio. Kun yhtiön sisällä laajalti jaettu muistio päätyi julkisuuteen, sai Damore potkut.
Damoren kirjoitus ideologisesta kaikukammiosta voisi käsitellä mitä tahansa nykyajan edistyksellistä organisaatiota, oli se sitten kaupallinen, voittoa tavoittelematon tai osa julkista hallintoa. Muistio kertoo kulttuurista, jossa toisinajattelijat vaiennetaan häpäisemällä ja jossa ihmisiä voi hallita työpaikan menettämisen uhalla.
Kirjoitus kyseenalaisti Googlella ja laajemminkin liberaaleissa piireissä hellityn uskomuksen, joka selittää naisten aliedustuksen teknisillä aloilla pelkästään ennakkoluuloilla ja syrjinnällä. Damore viittaa tutkimusnäyttöön, jonka mukaan miehet ja naiset eroavat psykologisesti toisistaan – miehet ovat keskimäärin naisia enemmän motivoituneempia korottamaan sosiaalista statustaan, ja miehet ovat naisia useammin kiinnostuneita teknisistä, naiset taas ihmisläheisistä asioista.
Sukupuolierot ovat universaaleja
Damore kiinnittää huomiota myös siihen, että nämä sukupuolierot eivät voi olla vain kulttuurisesti omaksuttuja: Ne ovat universaaleja kaikissa kulttuureissa, niillä on biologiset syyt, jotka ovat yhteydessä raskaudenaikaiseen testosteroniin, piirteet ovat voimakkaasti periytyviä ja ne vastaavat sitä, mitä evoluutiopsykologian näkökulmasta voisi ennustaa.
Statushakuisuus saa miehet hakeutumaan naisia useammin hyvin palkatuille aloille. Vastaavasti naisten ihmissuuntautuneisuus saa monen kunnianhimoisenkin naisen valitsemaan jonkin tekniikkaa ihmisläheisemmän, hyvin palkatun alan.
Googlella on käytäntöjä, jotka pyrkivät lisäämään muiden kuin valkoisten miesten osuutta yhtiön palkkalistoilla. Damore kirjoittaa muistiossaan, ettei hänellä ole mitään niitä keinoja vastaan, jotka eivät perustu syrjintään.
Yhtiöllä on kuitenkin myös syrjiviä käytäntöjä, joilla pyritään edistämään vähemmistöjen asiaa. Tällaisista käytännöistä puhutaan usein käänteisenä syrjintänä tai positiivisena diskriminaationa.
Googlella on käytännössä esimerkiksi ohjelmia, valmennusta ja kursseja, jotka on suunnattu vain naisille tai vain tietyille roduille. Yhtiöllä on myös rekrytoinnissa matalampi rima vähemmistöryhmille.
Damoren mukaan nämä käytännöt perustuvat paikkansapitämättömiin oletuksiin, jotka juontavat juurensa edistyksellisiin ennakkoluuloihin, ja jotka voivat johtaa tarkoituksensa vastaisesti sukupuolien ja rotujen välisten jännitteiden kiristymiseen yhtiössä.
Kullakin poliittisella suuntauksella omat tabunsa ja taikauskonsa
Oikeistolla ja vasemmistolla on kummallakin omat ennakkoluulonsa, jotka jyräävät tieteellisestä näytöstä riippumatta. Konservatiiveilla tällaisia ovat esimerkiksi kysymys evoluutiosta tai ilmastonmuutoksesta. Vasemmisto taas on taipuvainen kiistämään ihmisten välisiä biologisia eroja koskevan tutkimusnäytön, Damore kirjoittaa.
Yksi syy tähän on se, että jopa 95 prosenttia yhteiskuntatieteilijöistä on vasemmalle kallellaan. Se selittää, miksi sosiaalisen konstruktionismin tai sukupuolten välisen palkkaeron myytit ovat niin sitkeitä, Damore väittää.
Damore ei puolustanut perinteisiä sukupuolirooleja tai ihmisten kohtelemista sukupuolensa edustajana, päinvastoin. Hän ehdotti muistiossaan, että Google luopuisi ihmisten kohtelemisesta ryhmiensä edustajina ja arvioisi kutakin työntekijää hänen yksilöllisten piirteidensä ja ansioidensa mukaan.
Damore esitti konkreettisina ehdotuksinaan, että moninaisuutta tai “diversiteettiä” ei tulisi nähdä moraalisena kysymyksenä. Hän toivoi, ettei konservatiiveja eristettäisi niin, että he joutuvat työpaikalla elämään kuin kaapissa. Lisäksi hän esitti, että Google kohtaisi omaan kulttuuriinsa kuuluvat ennakkoluulonsa ja luopuisi vain jollekin etniselle ryhmälle tai rodulle suunnatuista ohjelmista ja kursseista. Googlen tulisi myös tarkemmin miettiä, mitä hyötyä ja mitä kustannuksia sen erilaisuutta juhlivista ohjelmista on.
Bloombergin mukaan Damore on erotettu. Irtisanomisperusteena on “sukupuolistereotypioiden ikuistaminen”.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää