Työntekijä kritisoi Googlen erilaisuutta hehkuttavaa henkilöstöpolitiikkaa enemmistöä syrjiväksi ja keskustelua tukahduttavaksi – Google todisti syrjinnän antamalla työntekijälle potkut
Googlen ohjelmistoinsinööri James Damore kirjoitti yhtiön henkilöstöpolitiikkaa käsittelevän sisäisen muistion, jossa hän kritisoi hakukoneyhtiön “poliittisesti korrektia monokulttuuria” otsikolla Googlen ideologinen kaikukammio. Kun yhtiön sisällä laajalti jaettu muistio päätyi julkisuuteen, sai Damore potkut.
Damoren kirjoitus ideologisesta kaikukammiosta voisi käsitellä mitä tahansa nykyajan edistyksellistä organisaatiota, oli se sitten kaupallinen, voittoa tavoittelematon tai osa julkista hallintoa. Muistio kertoo kulttuurista, jossa toisinajattelijat vaiennetaan häpäisemällä ja jossa ihmisiä voi hallita työpaikan menettämisen uhalla.
Kirjoitus kyseenalaisti Googlella ja laajemminkin liberaaleissa piireissä hellityn uskomuksen, joka selittää naisten aliedustuksen teknisillä aloilla pelkästään ennakkoluuloilla ja syrjinnällä. Damore viittaa tutkimusnäyttöön, jonka mukaan miehet ja naiset eroavat psykologisesti toisistaan – miehet ovat keskimäärin naisia enemmän motivoituneempia korottamaan sosiaalista statustaan, ja miehet ovat naisia useammin kiinnostuneita teknisistä, naiset taas ihmisläheisistä asioista.
Sukupuolierot ovat universaaleja
Damore kiinnittää huomiota myös siihen, että nämä sukupuolierot eivät voi olla vain kulttuurisesti omaksuttuja: Ne ovat universaaleja kaikissa kulttuureissa, niillä on biologiset syyt, jotka ovat yhteydessä raskaudenaikaiseen testosteroniin, piirteet ovat voimakkaasti periytyviä ja ne vastaavat sitä, mitä evoluutiopsykologian näkökulmasta voisi ennustaa.
Statushakuisuus saa miehet hakeutumaan naisia useammin hyvin palkatuille aloille. Vastaavasti naisten ihmissuuntautuneisuus saa monen kunnianhimoisenkin naisen valitsemaan jonkin tekniikkaa ihmisläheisemmän, hyvin palkatun alan.
Googlella on käytäntöjä, jotka pyrkivät lisäämään muiden kuin valkoisten miesten osuutta yhtiön palkkalistoilla. Damore kirjoittaa muistiossaan, ettei hänellä ole mitään niitä keinoja vastaan, jotka eivät perustu syrjintään.
Yhtiöllä on kuitenkin myös syrjiviä käytäntöjä, joilla pyritään edistämään vähemmistöjen asiaa. Tällaisista käytännöistä puhutaan usein käänteisenä syrjintänä tai positiivisena diskriminaationa.
Googlella on käytännössä esimerkiksi ohjelmia, valmennusta ja kursseja, jotka on suunnattu vain naisille tai vain tietyille roduille. Yhtiöllä on myös rekrytoinnissa matalampi rima vähemmistöryhmille.
Damoren mukaan nämä käytännöt perustuvat paikkansapitämättömiin oletuksiin, jotka juontavat juurensa edistyksellisiin ennakkoluuloihin, ja jotka voivat johtaa tarkoituksensa vastaisesti sukupuolien ja rotujen välisten jännitteiden kiristymiseen yhtiössä.
Kullakin poliittisella suuntauksella omat tabunsa ja taikauskonsa
Oikeistolla ja vasemmistolla on kummallakin omat ennakkoluulonsa, jotka jyräävät tieteellisestä näytöstä riippumatta. Konservatiiveilla tällaisia ovat esimerkiksi kysymys evoluutiosta tai ilmastonmuutoksesta. Vasemmisto taas on taipuvainen kiistämään ihmisten välisiä biologisia eroja koskevan tutkimusnäytön, Damore kirjoittaa.
Yksi syy tähän on se, että jopa 95 prosenttia yhteiskuntatieteilijöistä on vasemmalle kallellaan. Se selittää, miksi sosiaalisen konstruktionismin tai sukupuolten välisen palkkaeron myytit ovat niin sitkeitä, Damore väittää.
Damore ei puolustanut perinteisiä sukupuolirooleja tai ihmisten kohtelemista sukupuolensa edustajana, päinvastoin. Hän ehdotti muistiossaan, että Google luopuisi ihmisten kohtelemisesta ryhmiensä edustajina ja arvioisi kutakin työntekijää hänen yksilöllisten piirteidensä ja ansioidensa mukaan.
Damore esitti konkreettisina ehdotuksinaan, että moninaisuutta tai “diversiteettiä” ei tulisi nähdä moraalisena kysymyksenä. Hän toivoi, ettei konservatiiveja eristettäisi niin, että he joutuvat työpaikalla elämään kuin kaapissa. Lisäksi hän esitti, että Google kohtaisi omaan kulttuuriinsa kuuluvat ennakkoluulonsa ja luopuisi vain jollekin etniselle ryhmälle tai rodulle suunnatuista ohjelmista ja kursseista. Googlen tulisi myös tarkemmin miettiä, mitä hyötyä ja mitä kustannuksia sen erilaisuutta juhlivista ohjelmista on.
Bloombergin mukaan Damore on erotettu. Irtisanomisperusteena on “sukupuolistereotypioiden ikuistaminen”.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää