LEHTIKUVA
Työn tekemisestä tulossa kannattavampaa – Purra: ”Hallitus pyrkii parantamaan työn kannustimia”
Seuraava hallitus on puuttumassa kannustinloukkuihin eli tukien ja tulonsiirtojen aikaansaamaan vaikutukseen, joka tarkoittaa esimerkiksi tilannetta, jossa työn tekemisestä seuraava bruttotulojen kasvu ei johda nettotulojen kasvuun.
Viime vuosina Suomessa on puhuttu paljon työvoimapulasta, mutta vähemmän siitä, mistä syistä yritysten ja yhteisöjen vaikeudet rekrytoida työvoimaa johtuvat. Kuten jokainen palkansaaja ja elinkeinonharjoittaja tietää, työhaluja yleensä vahvistaa työn tekemisestä tai lisätyöstä seuraava nettotulojen kasvu.
Loppusuoralla olevia hallitusneuvotteluita hetki sitten kommentoinut perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi, että tuleva hallitus on parantamassa työn kannustimia.
– Työn heikko kannustavuus on merkittävä ongelma ja samalla yksi syy työvoimapulan takana. Asumistuki on yksi osa tässä kokonaisuudessa, joka selviää, kun ohjelma valmistuu, Purra sanoi.
Hallitustunnustelija, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi eilen Helsingin Säätytalolla, että hallitusneuvottelujen maali alkaa häämöttää. Realistista onkin odottaa, että neuvottelut saataisiin maaliin tänään, joskin sen jälkeen on vielä edessä hieman teknistä työtä, kuten hallitusohjelman oikoluku ja käännös.
Yhteisymmärrys jakeluvelvoitteesta löytyi
Jo aiemmin tällä viikolla hallitusneuvotteluissa saavutettiin yhteisymmärrys jakeluvelvoitteesta.
Purra vahvisti asian jälleen tänä aamuna.
– Jakeluvelvoitteen kompensaatiosta on sopu, ja siinä oleellinen osa on seuraamusmaksumalli. Se on juuri sellainen, jota perussuomalaiset edisti.
– Kuten moneen kertaan on jo puhuttu, jakeluvelvoite itsessään on hyvin kustannustehoton tapa leikata päästöjä. Ylipäätään se kykenee vain laskennallisiin päästövähennyksiin. Jos kuitenkin mietitään globaalia ilmastoa, vaikutus jää tehottomaksi. Sen takia perussuomalaiset halusi alentaa jakeluvelvoitetta. Koska sitä kuitenkin haluttiin jonkin verran nostaa – toki aiemmin aiottua vähemmän – se pitää jotenkin kompensoida. Tästä on löytynyt kaikille sopiva, järkevä malli, joka on myös siedettävä kustannuksiltaan.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- seuraamusmaksumalli työn kannustimet jakeluvelvoite päästövähennykset Kannustinloukut Riikka Purra Hallitusohjelma Hallitusneuvottelut Petteri Orpo Työvoimapula
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra: Jakeluvelvoitteen kiristymisestä johtuva polttoaineen hinnankorotus on kompensoitava kokonaan
Hallitusneuvotteluissa vaikeimmat sote-kysymykset on jo ratkottu
Jakeluvelvoitteesta löytyi sopu, odottaa vielä lopullisia kuittauksia – Purra: Lähtökohta on, että kansalaisten ostovoimaa ei heikennetä
Petteri Orpo hallitusneuvottelujen aikatauluista: Realistista odottaa, että huomenna on valmista
Tulihan se sieltä: Hallitusohjelma valmistui ja julkaistaan huomenna perjantaina
Hallitusohjelmassa korostuvat talous, työ, ostovoima ja turvallisuus – Purra: Unohdetaan ryntäily ja palataan perusasioiden äärelle
Uusi hallitus on vahvasti sitoutunut korjaamaan julkista taloutta: ”Tavoitteena kilpailukykyinen ja yrittäjämyönteinen Suomi, joka houkuttelee investointeja”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän johto: Hallitusohjelmassa moneen asiaan täyskäännös – ja hyvä niin
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää