Perussuomalaisten sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (vas), oikeus- ja työministeri Jari Lindström sekä eduskunnan puhemies Maria Lohela perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Porissa maanantaina 29. elokuuta 2016. / Jussi Nukari
Työllisyyspakettia rakennetaan huhujen varjossa, päätös tulee budjettiriihessä
Budjettiriiheä on lähestytty radiohiljaisuuden merkeissä, jossa tyhjyyttä täyttävät lehdistön esiin nostamat huhut. Eniten askarruttaa hallituksen työllisyyspaketti, joka tekeekin budjettiriihestä tavallista merkittävämmän, budjettiriihi kun sinällään sujuu nykyään ripeään tahtiin. Riihi alkaa keskiviikkona.
Perussuomalaisten tärkein vaatimus liittyy työllisyyteen: yli 60-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät pitää päästää eläkkeelle, rajana voisi olla viisi vuotta työttömänä. Puheenjohtaja Timo Soini vaatii, että tämän täytyy sisältyä neuvottelujen tulokseen. Tämä on mielekästä, koska vain prosentti yli 60-vuotiaista pitkäaikaistyöttömistä työllistyy.
Työllisyyspaketin tahti?
Hallitus esiintyy yhtenäisesti työllisyyspaketin tukena. Mutta se ei estä asiasta käytäviä spekulaatioita. Talouselämä-lehti uumoili viime lauantaina, että työllisyyspaketti saattaisi lykkääntyä kehysriiheen eli ensi kevääseen saakka. Lehden mukaan tämä perustuisi siihen, että monet keinot vaativat laintasoista valmistelua. Mutta taustalla olisi myös puolueiden erimielisyyttä: Talouselämä kirjoittaa ”kokoomusvyörytyksestä”, jossa työllisyyskeinot ovat liian rankkoja perussuomalaisille ja keskustalle.
Hallitus vastasi jo aikatauluun, ei keinoihin
Talouselämän arvio tuntuu yllättävältä sitä vasten, että hallitus piti jo torstaina tiedotustilaisuuden työllisyyspaketin edistymisestä ja aikatauluista. Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ja elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) olivat juuri neuvotelleet työmarkkinajärjestöjen kanssa työllisyyskeinoista.
Lindström selvitti, että käytiin rakentava keskustelu, jonka sisältöä eli työllisyyskeinoja hän ei halua nyt avata. Päätös tehdään budjettiriihessä. Osaa asioista kehitellään kuitenkin senkin jälkeen.
– Kävimme rakentavan keskustelun heidän kanssaan työllisyystoimenpiteistä ja he kertoivat omia ehdotuksiaan. Vaihdoimme ajatuksia ja prosessi jatkuu. Tarkoitus on tavata ennen varsinaista deadlinea eli budjettiriihtä, Lindström sanoi.
Järjestöt voivat esittää keinoja itse
Hän valotti vielä hallituksen ideaa: saada työmarkkinajärjestöt ehdottamaan hyviä keinoja itse.
– Takana on ajatus, miten pitkäaikaistyötön saa jalan oven väliin. Tämä oli viestimme: kertokaa meille, miten te tekisitte sen, Lindström kertoi.
– Ensi viikolla on aika tehdä päätöksiä, Lindström povasi.
Lindströmin mukaan päätös tehdään monien esitysten pohjalta, joita on nyt pöydässä. Ratkaisua tehdessä kunnioitetaan kilpailukykysopimusta eli esimerkiksi paikallista sopimista ei avata uudelleen.
Keskustelu jatkuu riihen jälkeenkin
Orpo sanoi, että keskustelut jatkuvat toki budjettiriihen jälkeenkin.
– Ei yhdessä viikossa voi kaikkea ratkaista. Tarvitaan lukuisia toimia, tämä on pitkä tie. Pitää saada ”bumtsi” päätöksiä aikaan budjettiriihessä, sitten valmistelu jatkuu varmasti kohti kehysriihtä ja puoliväliriihtä ja siellä on seuraava tarkastelupiste, Orpo valotti.
Tämän valossa Talouselämän väite työllisyyspaketin lykkääntymisestä ei pidä paikkaansa.
– Me keskustelemme työmarkkinaosapuolten kanssa, kuuntelemme heitä, mutta hallitus tekee päätökset, Lindström totesi.
Budjettiriihi alkaa keskiviikkona ja päättyy aikataulun mukaan torstaina.
Budjetin hyviä uutisia on ICT-alan liittyminen kiky-sopimukseen, mikä nostaa osallistumisasteen yli 91 prosenttiin ja tuo 100 miljoonaa euroa lisää veronalennuksiin. Veroale kasvaa näin 515 miljoonaan euroon.
Riihessä puhuttaneen siitäkin, paljonko työtön saa tienata ja miten työssäkäymistä entistä kauempana tuetaan, monen muun asian ohella.
VM:n budjettiesitys on loppusummaltaan noin 55 miljardia euroa. Se kasvanee käsittelyssä hieman.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Pitkäaikaistyöttömien eläkearmahdus perussuomalaisten tavoitteeksi – “Vain yksi sadasta työllistyy”
Lindström: Hallitus ottaa työttömästä kopin, eikä pane häntä koppiin istumaan
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää