

LEHTIKUVA
Työllisyyskeskustelussa kiisteltiin: Miksei hallitus elvytä, vaikka rahaa on?
Elvytysvälikysymyksen keskusteluosuudessa väiteltiin, kuinka vahvasti valtion kannattaa elvyttää taloutta työllisyyden parantamiseksi. Perussuomalaiset elvyttäisivät mieluummin koko 1,9 miljardilla, minkä edestä valtio on myynyt omaisuutta.
Ryhmäjohtaja Jari Lindström ihmetteli, miksi hallitus elvyttää vain 600 miljoonalla ja maksaa lopuilla velkoja. Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) vastasi tähän, että jos perussuomalaiset ovat valmiit tähän ja vetoavat koron pienuuteen – että se on pienempi kuin omaisuuden tuotto – niin silloin perussuomalaisten pitäisi tunnustaa kannattavansa elvyttämistä velkarahalla.
– Jos aikuisten oikeasti olette sitä mieltä, olettehan esittänyt kela-maksun palauttamista ja yhteisöveron laskun peruuttamista. Näillä keinoilla estäisitte teollisuuden uudistumisen, Katainen syytti.
“Me ollaan hävitty tää peli”
SDP:n Johannes Koskinen huomautti opposition tyylilajin muistuttavan – ja mainitsi tyylilajin levinneen vihreisiinkin – Kummelin kiekkovalmentajan oppia: “Me ollaan hävitty tää peli”.
Lindström totesi maamme tarvitsevan rakenteellisia uudistuksia, mutta ne tarvitsevat tuekseen talouskasvua – ja sen puutteessa, jota perussuomalaiset moittivat, on ristiriita.
– Miten aiotte vaikuttaa EU:ssa pienentääksenne järjetöntä sääntelyä, joka estää työllisyyttä Suomessa? Lindström kysyi.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja Kaj Turunen vastasi Kataiselle kiistassa elvytyksen mielekkyydestä. Hän sanoi Suomen kyllä elvyttävän, mutta ihmetteli minne.
– Suomi lahjoitti 1,4 miljardia euroa EVM-rahaston siemenrahaksi. Hallitus kyllä elvyttää, mutta sen vaikutukset eivät kohdistu kotimaahan. Nyt myimme omaisuutta 1,9 miljardilla, mistä vain 600 miljoonaa, mikä on riittämätön määrä, käytetään kasvupakettiin. Velkoja maksetaan 1,3 miljardilla eurolla, mikä on noin sama määrä, millä elvytetään ulkomaille, Turunen sivalsi.
“Olette vaarallista seuraa”
Puheenjohtaja Timo Soini puuttui myös keskusteluun. Hän muisteli Jyrki Kataisen huikeita vaiheita.
– Kun olitte valtiovarainministeri, pääministerille kävi köpelösti. Kun olette pääministeri, valtiovarainministerille kävi köpelösti. Kyllä täytyy sanoa, että jäljet pelottavat, Soini huomautti.
– Energiapolitiikassa hallitus ostaa halpaa kivihiiltä, jotta voi antaa kallista syöttötariffia tuulivoimalle. Siinä ei ole mitään järkeä. Se pitää tehdä niin, että puun, turpeen ja biotalouden kautta lähdetään eteenpäin. Pitää toimia niin päin, että veronmaksukyky luo työllisyyttä. Kannustamme yrittäjyyttä, varsinkin pienyrittäjiä, Soini vetosi.
Sinnemäki kiitti Lindströmiä ja Soinia
Vihreiden Anni Sinnemäki kiitti perussuomalaisten Lindströmiä ja Soinia siitä, että he tuovat hiilen esille. Hän sanoi vihreiden tunteneen asiasta huolta ja hiilen veroa sittemmin korotetun.
– Piikki kiinni on hyvä keino, on kyseessä pankkituki tai kivihiili, Soini vastasi ja pahoitteli samalla, kuinka kokoomuksen ja SDP:n rakkaustarina päättyi.
– Se kesti tuhat päivää – otan osaa, Soini romantisoi.
Keskustan Jari Leppä vastasi Sinnemäen puheisiin sanoen vihreiden toimineen päinvastoin: hiiltä on vain ostettu lisää.
– Kun Suomella on ilmaista energiaa, turvetta, enemmän kuin Norjalla on öljyä, on ihme, jos emme sitä käytä. Emme elä kuitenkaan toiveunilla. Kun täytämme omat tarpeemme, voimme sitten parantaa maailmaa, perussuomalaisten Pentti Oinonen painotti.
Sipilä esitti eropakettia
yrityksen pääomaksi
Myös keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä esitti keinojaan, mm. irtisanomispaketin muuttamisen yrityksen alkupääomaksi. Hän sanoi tätä selvitetyn Oulussa, mutta silloin verottaja sanoi, ettei tämä nykysäännöillä käy päinsä.
– Tämä keino voisi tuoda pääomaa yrityksen alkuvaiheeseen, jossa sitä tarvitaan, Sipilä painotti ja esitti samalla taas Infra-Oy:n perustamista suuria investointeja tukemaan.
Kataisen mukaan oppositio on esittänyt hyviäkin keinoja, mutta keskustan 24 keinoa maksaisivat kaksi miljardia. Hän jäi odottamaan, mistä oppositio säästäisi menojen vastapainoksi. Hän hermostui ryhmäjohtaja Kimmo Tiilikaisen ärhentelyyn ja epäili, “ettei kansa tue vaaleissa räksytyslinjaa”.
Työttömyys kasvussa myös hoiva-alalla
Sipilä muistutti, etteivät useat keinot aiheuta lisäkuluja. Tiilikainen sanoi, että jos puhuminen yli 400 000 hengen työttömyydestä on räksytystä, hän ottaa kunnian mielellään vastaan.
– Outi Mäkelä (kok.) laski kuluiksi miljardin, Katainen jo kaksi miljardia. Nopeita olette laskemaan, mutta osuuko kohdalleen, Tiilikainen ihmetteli.
Perussuomalaisten Arja Juvonen peräänkuulutti myös hoiva-alan työttömyyden nousua. Hoitajamitoitus ei ole toteutunut lain mukaan, vaan jää alle 0,5 hoitajan potilasta kohti.
– Tämä olisi helppo korjata lisäämällä rahoitusta. Tässä ei ole noudatettu lakia, Juvonen totesi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.