

LEHTIKUVA
Työelämäprofessori Pikkarainen: Elvytyspaketti ei ratkaise Italian velkaongelmaa
Ylen Brysselin kone -ohjelmassa haastateltava ollut työelämäprofessori Pentti Pikkarainen kertoi EU:n elvytyspaketin rikkovan perussopimuksia. Paketti ei riitä ratkaisemaan Italian suurta velkaongelmaa ja on siksi vaara, että vastaavia paketteja tarvitaan jatkossakin. Se avaa EU:lle yhä kasvavaa verotusoikeutta, jotta tällaiset uudet elvytyspaketit saadaan rahoitettua.
Pentti Pikkarainen kertoi Ylen Brysselin kone -ohjelmassa, että koronaelvytys on järkevämpää hoitaa kansallisella tasolla. Lisäksi Euroopan keskuspankki elvyttää erittäin keveällä rahapolitiikallaan euromaita.
Elvytyspaketti nousi esiin viime vuoden keväänä Saksan ja Ranskan johtajien ilmoille heittämästä ajatuksesta. Kyseisten maiden pankit ovat Pikkaraisen mukaan vaikeuksissa, jos Italia ei pystyisi huolehtimaan kasvavasta velkataakastaan.
Italia kieltäytynyt EVM-rahoitustuesta
Italian aiempi hallitus ei halunnut hakea rahoitustukea Euroopan vakausmekanismista, vaikka kyseinen rahasto on nimenomaan suunnattu euromaiden rahoitustueksi. EVM:n käyttöä vastusti erityisesti maan suurin puolue Viiden tähden liike.
Pikkarainen toteaa, että rahoitustuen anominen on Italian kaltaiselle suurelle teollisuusmaalle nöyryyttävä kokemus. Pärjääminen ilman EVM-rahoitusta on siten eräänlainen kunniakysymys.
Pikkarainen kertoo, että Italian talous on ollut jo pitkään kestämättömällä uralla. Italian ohella muitakin eurooppalaismaita saattaa joutua velkasaneeraukseen. Tällaisten maiden intresseissä on saada lahjarahoitusta muualta.
Juridista saivartelua
EU:n säännöt kieltävät unionin rahoituksen velaksi. Nyt kuitenkin EU on velkaantumassa rahoittaakseen sen ulkopuolelle kyhättävää elvytysvälinettä.
Pikkaraisen mukaan väitteet siitä, ettei tässä rikota EU:n perussopimuksia perustuvat juridiseen saivarteluun.
Elvytysvälineestä voi tulla toistuva käytäntö uusien rahoitusongelmien myötä. Pikkaraisen mukaan Suomen tulisi esittää tällöin EU:n perussopimuksen muutoksia, jotta tukitehtailu noudattaisi perussopimuksen henkeä. Toinen vaihtoehto olisi ajaa voimakkaasti velkajärjestelymekanismia niille jäsenmaille, jotka ajautuvat rahoituskriiseihin.
Miljardikaupalla turvallisuutta?
Pikkaraista harmittaa pakettia puoltavien politiikkojen puheet siitä, että elvytyspaketti on Suomen etu eritoten turvallisuuspoliittisessa mielessä. Hän miettii, ostaako Suomi todella aitoa turvallisuutta hyväksyessään tällaisia rahoituspaketteja muille jäsenmaille.
Jos turvallisuuspolitiikka on mieltä kaivava ongelma, Suomi voisi hakeutua puolustusliitto Naton jäsenmaaksi.
Toistuvien “turvallisuuspakettien” myötä EU-verot laajenevat aiheuttaen joko Suomen kokonaisveroasteen kasvua tai EU:n kautta lahjoitettavat tukirahat kaventavat meidän omaa budjettivaltaamme. Näin käy, jos kansallista verorasitetta pitää keventää EU-verojen vuoksi.
Vaarallinen velkojen nollauskeskustelu
Pikkarainen ilmaisi myös huolensa joissain eteläisissä maissa virinneestä velkojen mitätöintikeskustelusta. Ajatuksena on ollut, että EKP:n ostamia velkakirjoja annettaisiin anteeksi, jolloin jäsenmaiden velkataakka kevenisi.
Pikkaraisen mukaan tällöin luodaan mielikuva, että vastaavaa nollausta suoritettaisiin jatkossakin. Se lisää inflaatio-odotuksia. Toiseksi se laskisi euron ulkoista arvoa, jolloin tuontitarvikkeiden hinnat kohoaisivat luoden tuontitarvikkeille lisää inflaatiota.
Hän muistuttaa tällaisen keskuspankkirahoituksen eli setelirahoituksen vaarojen näkyvän esimerkiksi Zimbabwessa, Venezuelassa ja Argentiinassa. Näissä maissa inflaatio on karannut käsistä.
Setelirahoitusmaissa poliittinen järjestelmä on valmiiksi sekaisin, ja setelirahoituksella poliittinen epävakaus vain lisääntyisi.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- EU:n verotusoikeus Elpymisväline Maija Elonheimo Pentti Pikkarainen Brysselin kone Setelirahoitus EKP EVM Italia nato
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: EU-elvytyspaketti ei jää kertaluonteiseksi – “Vain Suomessa päättäjät pettävät itseään tai ainakin kansalaisia”

Euroopan unioni siirtyy yhteiseen velkaan ja liittovaltion suuntaan – ”Puheet Suomen viennin elvyttämisestä EU-paketilla ovat pötyä”

PS: Suomen on torjuttava EU:n tukipaketti – ”Raja on tullut vastaan ja jonkun on näytettävä esimerkkiä”

Italiassa kytee jälleen kerran hallituskriisi – riitaa EU:n elpymisrahaston käytöstä

Valtiovarainministeri Vanhasen mielestä EU-elvytys on järkevää, vaikka Suomi saa yhä vähemmän ja maksaa entistä enemmän – Tavio: ”Kuulostaa aina vaan surkeammalta”

Taloustieteiden professori Lacalle: EKP:n löysä rahapolitiikka pistää pieni- ja keskituloiset ahtaalle
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää