Työ- ja oikeusministeri Lindström: Tiedän, miltä tuntuu jäädä työttömäksi
Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström tuntee duunarin ja työttömän arjen. Entisenä paperityöläisenä hän menetti työpaikkansa, kun UPM sulki Voikkaan paperitehtaan. Sen jälkeen miehellä oli edessä työttömyyttä ja kouluttautuminen uuteen ammattiin.
Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström valmistui kemian laborantiksi kun hänet valittiin eduskuntaan vuonna 2011.
– Minulla on kovia kokemuksia työelämästä, niin kuin liian monella muulla suomalaisella. Uskon, että omat kokemukset kuitenkin auttavat vaativassa pestissä, jossa on vielä paljon opeteltavaa, Lindström kertoo.
Viime vaalikaudella Lindström toimi eduskunnan työ- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä ympäristövaliokunnassa. Lisäksi toiselle kansanedustajakaudelle tänä keväänä valittu Lindström johti runsaan vuoden perussuomalaisten eduskuntaryhmää ennen ministerin tehtävää.
Voi kutsua Jarpaksi myös jatkossa
Kouvolan Kuusankoskella asuva Lindström täyttää tänä kesänä 50 vuotta. Perheeseen kuuluvat vaimo ja chihuahuauros Onni. Kymen vaalipiirin äänikuningas, kansanedustaja ja ministeri meinaa pitää jalat tukevasti maassa.
– Minut tunnetaan lempinimellä Jarppa ja minua voi tulla edelleen puhuttelemaan sillä nimellä, Lindström sanoo.
Perussuomalaisuudessa Lindströmiä viehättää puolueen arvomaailma ja siinä esimerkiksi EU-kriittisyys. Lisäksi hän kokee perussuomalaiset ihmisläheiseksi puolueeksi, joka puhuu asioista ymmärrettävästi.
Työn tekeminen ja teettäminen kunniaan
Työ- ja oikeusministerin työlistalla on paljon asioita, joita pitää korjata. Listan keskiössä ovat hallitusohjelman kärkihankkeet.
– Työvoima- ja elinkeinopolitiikan pitää olla sellaista, jotta ne tukevat uusien työpaikkojen syntymistä. Esimerkiksi yritysten perustamiseen liittyvää byrokratiaa on kevennettävä ja työn vastaanottamiseen liittyviä kannustinloukkuja korjattava. Tämä on kokonaisuus, jossa pitää korjata monta juttua yhtä aikaa, Lindström kertoo.
Hallitusohjelmaan on kirjattu esimerkiksi sosiaali- ja työttömyysturvan uudistaminen siten, että se kannustaa työn nopeaan vastaanottamiseen ja lyhentää työttömyysjaksoja. Lisäksi työvoimahallinnon toimintaa tehostetaan, jotta se tukee työllistymistä mahdollisimman hyvin.
– Viime vaalikaudella tehtiin 300 euron suojaosa. Nyt tarvitaan vastaavia ratkaisuja. Työtä pitää kannattaa ottaa aina vastaan, vaikka yhden päivän viikossa. Tässä korostan, että sen täytyy toteutua siten, että ihminen ei häviä siinä, joku maksu ei keskeydy tai byrokratia ei lähde alusta, jolloin rahan saanti venyy viikkojen tai kuukausien päähän. Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittaminen on iso savotta, Lindström myöntää.
Palkkatuki otetaan tarkasteluun
Lindströmin mukaan myös työvoimahallinnon säädöksien tulkintaa yhdenmukaistetaan, joka on yksi työttömien toivoma korjaus. Tästä on esimerkkinä viime vaalikaudella tehty palkkatukiuudistus, joka on Työttömien Valtakunnallisen Yhteistoimintajärjestön eli (TVY) mielestä epäonnistunut. Palkkatuen piiriin pääsi ennen uudistusta 500 päivän jälkeen, mutta nyt vasta yli 800 päivän jälkeen.
– Olen seurannut palkkatukiuudistusta ja sen vaikutuksia. Uudistuksen ajatus on hyvä, mutta kun olen näitä kokemuksia kuullut ja lukenut, niin kaikki ei ole mennyt siinä puikkoihin. Minun täytyy selvittää mikä siinä kiikastaa ennen kuin mitään lakia tms. aletaan sorvaamaan, Lindström sanoo.
Työ- ja oikeusministeri kuuntelee ja arvostaa työttömien mielipiteitä.
– Olen aina antanut heille suun vuoron ja arvostan heidän mielipidettään. Tein yhteistyötä jo entisen TVY:n puheenjohtajan kanssa ja samoin uuden puheenjohtaja Jukka Haapakosken kanssa. Aikomukseni on tavata hänet kun aikataulut saadaan sopimaan. Kuuntelen herkällä korvalla millaisia kokemuksia ja korjausehdotuksia työttömiltä tulee, Lindström vakuuttaa.
Oikeuslaitoksen ruuhkiin haetaan helpotusta
Oikeuslaitos on paininut Suomessa niukkojen resurssien kanssa ja suuren juttumäärän paineessa. Lindströmin mukaan oikeusprosesseja on tarkoitus nopeuttaa ja mahdollistaa tuomioistuinten keskittyminen ydintehtäviin.
– Lisää resursseja ei voi kukaan luvata tässä taloustilanteessa. Pitää kartoittaa miten asioita voidaan tehdä esimerkiksi kevennetyllä menettelyllä, jotta asioiden käsittely ei ruuhkaantuisi tuomioistumissa. Siinä pitää olla erittäin tarkka eli milloin esimerkiksi poliisi voi toimia ja samaan aikaan kansalaisten oikeusturva säilyy. Nämä ovat vaikeita asioita, mutta niitä mietitään, Lindström kertoo.
Lindströmin mukaan rangaistusten pitää olla sellaisia, että ne vastaavat yleistä oikeustajua. Tuomioistuinten työtaakkaa aiotaan keventää siirtämällä riidattomat asiat pois tuomioistuimista sekä kehitetään tuomioistuinprosessien ulkopuolisia riidanratkaisumenettelyjä. Oikeus- ja työministeriä odottavat työntäyteiset ajat.
– Kukaan ei ole aikaisemmin tehnyt tämmöistä yhdistelmää. Sanon niin kuin suomalainen urheilija: parhaani teen ja katson mihin se riittää.
MIKA RINNE
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa
DEI-ideologia jyllää vielä vahvasti Suomessa, varsinkin julkisella sektorilla, mutta synnyinmantereellaan DEI vetää viimeisiä henkäyksiään. Facebookin omistava Meta-konserni on liittynyt niiden suuryritysten joukkoon, jotka ovat ilmoittaneet lopettavansa DEI-hankkeensa. Käytännössä se näkyy muun muassa siten, että jatkossa Facebookin toimitilojen miestenvessoissa ei ole enää tarjolla ilmaisia tamponeja.
Yliopistotutkimuksen karu tulos: Ulkomaalaistaustaisten yliedustus raiskauksissa jopa 7-kertainen – syrjäytyminen ei ole syynä
Suuri enemmistö kaikista Ruotsissa raiskaustuomion vuosina 2000-2020 saaneista oli maahanmuuttajataustaisia. Ero etnisesti ruotsalaisiin oli jopa 7-kertainen. Sosioekonomiset seikat ja syrjäytyminen eivät selitä rikoksia, selviää Lundin yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Syyt on etsittävä muualta.
Sadistinen ja täysin mielenvikainen väkivalta yleistyy Ruotsissa – asialla saatananpalvojilta vaikutteita saaneet lapset
Tammikuun alussa koiraansa ulkoiluttanut 55-vuotias nainen yritettiin murhata veitseniskuilla Boråsissa. Kyseessä oli lyhyessä ajassa jo toinen törkeä väkivallanteko, joka on yhdistetty verkon pimeimmässä nurkassa majaansa pitämään natsihenkiseen saatananpalvojayhteisöön. Jäljet johtavat myös sylttytehtaisiin Venäjällä.
Espoon Miilukorven vastaanottokeskus lopettaa toimintansa perussuomalaisten esityksestä
Espoon ympäristö- ja rakennuslautakunta päätti kokouksessaan perussuomalaisten esityksestä määrätä Espoon Miilukorvessa toimivan vastaanottokeskuksen toiminnan lopetettavaksi uhkasakon uhalla äänin 8-5.
Ruotsi valmistautuu muuttamaan perustuslakia: Passi pois kaksoiskansalaisilta, jotka ovat uhka kansalliselle turvallisuudelle
Ruotsi valmistautuu muuttamaan perustuslakia voidakseen ottaa passin pois niiltä kaksoiskansalaisilta, jotka ovat saaneet Ruotsin kansalaisuuden vilpillisin keinoin tai jotka ovat uhka kansalliselle turvallisuudelle.
Uusi aika alkoi USA:ssa: Trumpin ”punakynä” tavoitti laittomasti maahan pyrkivät ja maan hallinnon DEI-ohjelmat
Presidentti Donald Trump aloitti vaalitaistelun aikana antamiensa lupausten lunastamisen ja allekirjoitti heti lähes 200 asetusta.
Ylen Jälkidigin raati kävi läpi Metan tulevia yhteisöhuomautuksia journalismin näkökulmasta – katsojille ei kerrottu journalististen sisältöjen olevan olennainen osa huomautuksia
Ylen Jälkidigissä keskusteltiin 8.1. Metan tuoreesta päätöksestä ottaa käyttöön X-viestipalvelusta tutut yhteisöhuomautukset. Koko keskustelun aikana ohjelmassa ei myöskään mainittu yhteisöhuomautus-termiä. Ylen Suomen Uutisille antaman kommentin mukaan kyseinen termi on julkisessa keskustelussa varsin uusi ja tästä johtuen kyseisessä keskustelussa siitä käytettiin hieman eri muotoja.
Valtion periaatepäätös kotoutumisen edistämiseksi: Maahanmuuttajien on kannettava vastuu kotoutumisestaan
Hallitus hyväksyi periaatepäätöksen valtion kotoutumisen edistämisohjelmasta 2024–2027. Perussuomalaiset korostaa, että kotoutumisen edistämisohjelman 2024–2027 keskeisen painopisteen tulee olla maahanmuuttajien vastuun ja velvollisuuksien lisäämisessä sekä rinnakkaisyhteiskuntien torjumisessa.
PS-Nuoriso: Sananvapaus on demokratian ydin – ”Valtion tai EU-komissaarien tehtäviin ei kuulu mielipidepoliiseina toimiminen”
Perussuomalainen Nuoriso on huolestunut EU-komissaari Henna Virkkusen ehdotuksista, jotka tähtäävät sananvapauden kaventamiseen sosiaalisessa mediassa.
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne väläyttää Yleisradiolle lisäleikkauksia – ”Tämä ei jää tähän”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne toteaa, että paine kasautuu nyt siihen suuntaan, että jatkossa Yleä ”trimmataan” lisää. Ranne toisaalta katsoo, että Suomessakin tarvitaan oma Yleisradio, mutta selvästi budjetiltaan nykyistä pienempi. Samaan aikaan tiukempaa talouskuria Yleisradiolle vaaditaan myös eduskuntaan edenneellä kansalaisaloitteella.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää