Tynkkysen jälkeen eduskuntaan nouseva Merja Rasinkangas: ”Lapsia on liian paljon tuuliajolla ja vähän heitteilläkin”
Uudeksi kansanedustajaksi Sebastian Tynkkysen jälkeen nouseva ylikonstaapeli Merja Rasinkangas haluaisi kiinnittää yhteiskunnassa erityistä huomiota lasten ja nuorten tilanteeseen, josta hänellä on itsellään runsaasti kokemusta. Lasten ja nuorten asiat ovat Suomessa heikolla tolalla, kasvatusvastuu puuttuu ja vanhemmuuskin tuntuu nykyään olevan monelta hukassa.
36 vuotta poliisina toiminut oululainen Merja Rasinkangas on ollut poliisiuransa viimeiset parikymmentä vuotta ennaltaehkäisevässä työssä koulupoliisina lasten ja nuorten parissa. Sitä ennen hän oli pitkään töissä Pohjolakodissa, muhoslaisessa koulukodissa. Rasinkangas on toiselta ammatiltaan vanginvartija ja ollut myös vartijana Oulun ja Hämeenlinnan vankiloissa ennen poliisiuraansa. Lisäksi hänellä on pohjalla vielä kaksivuotinen nuorisotyön tutkintokin.
– Kohderyhmäni poliisityössä on ollut Suomen kansa vauvasta vaariin, ja olen päässyt näkemään, millainen esimerkiksi lasten ja nuorten tilanne tällä hetkellä on. Mielestäni lainsäädännössämme on paljon puutteita. Meiltä puuttuu keinot kasvattaa. Lapsia on liian paljon tuuliajolla ja vähän heitteilläkin, kun vanhemmuuskin on monelta vähän hukassa, Rasinkangas pohtii.
– Sen vuoksi meillä pitäisi olla myös lainsäädännössä keinoja, vastuita ja velvollisuuksiakin siihen, että pidämme huolta lapsistamme. Lapset tarvitsevat turvaa, rajoja, rakkautta, empatiaa ja ennen kaikkea läsnäoloa. Tukea vanhemmuuteen tarvitaan enemmän.
Turvallisuus ja hyvinvointi sydämen asiana
Lasten ja nuorten lisäksi suomalaisessa yhteiskunnassa on paljon muitakin ongelmia, joiden kohentamiseen Rasinkangas kansanedustajana kiinnittäisi huomiota, kuten ikääntyneiden yksinäisyys. Omavaraisuuden kannalta olisi tärkeää huolehtia myös kotimaisen yrittäjyyden kannattavuudesta, oli kyse sitten maatalousyrittäjyydestä tai kaikesta muustakin yrittäjyydestä.
– Eduskuntavaaleissa teemani olivat ”turvallisuus ja hyvinvointi sydämen asiana”. Turvallisuus on hyvin laaja käsite, joka pitää sisällään paljon kaikenlaista turvallisuutta. Se on henkilöturvallisuutta, liikenneturvallisuutta, ympäristöturvallisuutta ja niin edelleen. Kotimaisuutta on vaalittava ja sitä kautta edistettävä Suomen omavaraisuutta ja yrittäjyyttä, Rasinkangas sanoo.
Rohkeutta ja omaa tahtoa
Pääsy eduskuntaan näin pitkään vaalien jälkeen tuli Rasinkankaalle iloisena yllätyksenä. Ennen kuin varsinainen eduskuntatyö pääsee kunnolla vauhtiin, on hänen huolehdittava ensin monenlaisista käytännön asioista. Helsingistä on löydettävä asunto ja eduskuntatyön sisältöön perehdyttävä kunnolla.
– Pyrin viemään itselleni tärkeitä asioita eteenpäin tuomalla tietoa eduskuntaan. Mehän olemme kaikki erilaisia ihmisiä erilaisista lähtökohdista ja erilaisista työympäristöistä, joten jokaisella on omaa tietämystään oman alansa agendalta. Sitä tietämystä haluan omalta osaltani viedä muidenkin päättäjien tietoon.
– Toivon, että pääsemme tekemään hyviä päätöksiä. Se vaatii ennen kaikkea yhteistyötä. Ihmisenä olen mielestäni hyvin yhteistyökykyinen ja sosiaalinen, mutta myös rohkeutta ja omaa tahtoa löytyy pitää kiinni niistä asioista, jotka ovat minulle tärkeitä, Rasinkangas sanoo.
Valoa tunnelin päässä
Vapaa-aikoinaan Rasinkangas viettää paljon aikaansa liikkumalla koiran kanssa metsässä. Kävelyn lisäksi hän ui ja pyöräilee. Myös musiikki ja laulaminen ovat Rasinkankaalle rakkaita harrastuksia.
– Vaikka nyt on kipeät ajat monille ja leikkaukset kirpaisevat, niin haluaisin kuitenkin sanoa ihmisille sen, että valoa on tunnelin päässä ja tämän laivan keula on käännettävä. Emme voi velkaantua enempää ja lisätä talouden taakkaa entisestään, vaan meidän on yritettävä sopeutua tilanteeseen. Se tuntuu kipeältä kaikille, mutta eihän se loputonta ole.
– Haluaisin äänestäjillekin sanoa, että aina uusi hallitus pyrkii tekemään asioita edeltäjäänsä paremmin. Jos me emme tasapainota Suomen taloutta, niin meidän taloudestamme päättää kohta joku muu. Leikkauksia on tehty, mutta loputtomiin ei jatku leikkaaminenkaan. Toivon, että Suomen talous elpyy niin, että hyvinvointi ja ostovoima lisääntyvät. Yli varojen ei voi elää. Niinhän se on jokaisessa perheessäkin, Rasinkangas kertoo.
Eurovaalit ovat äärettömän tärkeät vaalit
Rasinkangas toivoo, että äänestysaktiivisuus eurovaaleissa olisi ollut korkeampi. Monet äänestäjät eivät edelleenkään miellä EU-asioita kovin merkityksellisiksi, vaikka todellisuudessa ne ovat tavallisten suomalaisten kannalta äärettömän tärkeitä. EU:sta tulee paljon suomalaisten jokapäiväiseen elämään vaikuttavia direktiivejä ja sääntelyä.
– Euroopan parlamentti, jonne Sebastian Tynkkynen nyt on menossa, on mielestäni sellainen pääkallonpaikka, että siellä tarvitaan innokasta, aktiivista ja rohkeaa kaveria pitämään Suomen puolia.
Hyvä mieli toiselle on paras palkinto
Rasinkangas on todella onnellinen pääsystään eduskuntaan ja haluaa kiittää kaikkia äänestäjiään sekä kaikkia ehdokasmatkansa aikana häntä tukeneita.
– Tänä aamunakin olen saanut paljon viestejä opettajilta, jotka ovat onnitelleet minua mutta samalla harmitelleet koulupoliisin lähtöä. Olen kuitenkin luvannut, että tilalleni saadaan kyllä jatkaja. Minulla on ollut ihana ja monipuolinen työ poliisina, varsinkin tämä ennaltaehkäisevä työ koulupoliisina.
– Toimenkuvaani on kuulunut koulukiusaamiseen, väkivaltaan ja muihin rikoksiin puuttuminen. Näiden tapausten selvittelyssä paras palkinto on ollut se, kun näkee jollekin tulevan hyvän mielen ja kiusaaminen saadaan loppumaan, Rasinkangas toteaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Merja Rasinkangas kasvatusvastuu vanhemmuus koulupoliisi äänestysaktiivisuus kouluväkivalta EU-direktiivit yksinäisyys koulukoti nuorisotyö omavaraisuus ostovoima lainsäädäntö hyvinvointi Sääntely Koulukiusaaminen leikkaukset Sebastian Tynkkynen Turvallisuus Lapset ja nuoret Eurovaalit talous Yrittäjyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Järki käteen kouluissa!
Seppänen koulurauhasta ja kouluturvallisuudesta: Mitä jos joka viikko kysyisimme lapsilta, onko kaikilla luokassa edes yksi kaveri?
Hallitus tehostaa nuoriso- ja jengirikollisuuden torjuntaa – tavoitteena rikoskierteen nopea katkaisu
Oikeusministeri Leena Meri: Pidättäminen ja matkustuskielto mahdolliseksi myös alle 15-vuotiaille rikoksesta epäillyille
Sebastian Tynkkynen lähtee Brysseliin puolustamaan suomalaisten etua: Liittovaltiokehitykselle on laitettava stoppi
Hallitus sopeuttaa, turvaa ja auttaa työllistymään – se on hyvinvointivaltion tulevaisuuden kannalta välttämätöntä
Kansanedustaja Kaisa Garedew: Koulukiusaamisen kitkeminen vaatii koko toimenpidepolun uudistamista
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää