Ensimmäisen kauden europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen valittiin varsinaiseksi jäseneksi Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokuntaan sekä varajäseneksi kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokuntaan.

– Tämä tuntuu lottovoitolta. Pienen maan ainoana perussuomalaisten meppinä odotusarvo ei ollut hirveän korkealla, koska kilpailu on niin kovaa. EU-tasolla ulkoasiainvaliokuntaan pääsee yleensä hyvin kokeneita poliitikkoja, entisiä ulkoministereitä ja ulkopolitiikan johtajia. Neuvotteluissa aivan loppumetreillä saatiin puristettua paikka perussuomalaisille, koska neuvottelimme paikoista pohjoismaisena blokkina, Sebastian Tynkkynen kertoo.

Pienen maan ääni esiin

Ennen nousuaan Euroopan parlamenttiin Tynkkynen ehti toimia eduskunnassa ulkoasiainvaliokunnassa vuoden.

– Lupasin ennen vaaleja toimia Suomen ja Euroopan turvallisuuden eteen niin Ukrainan tukemisen kuin tiukkaan Venäjä-linjaan vaikuttamisen myötä. Geopolitiikassa tapahtuu tällä hetkellä enemmän kuin pitkään aikaan ja tämän valiokuntapaikan myötä pienen myös pienen maan ääntä pääsee tuomaan esiin, jonka paras turva on sääntöperusteinen maailma, Tynkkynen kertoo.

Tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa

Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokuntaan eli LIBEen kuuluvat käsiteltävinä asioina esimerkiksi maahanmuutto, turvapaikka-asiat, terrorismi ja EU:n ulkorajojen valvonta. Suomalaisittain se vertautuu paljolti eduskunnan hallintovaliokuntaan.

– EU-tasolla varajäsenenä on mahdollisuus osallistua valiokunnan substanssityöhön täysillä – toisin kuin Suomen eduskunnassa, jossa varajäsen haetaan yleensä paikalle ainoastaan päätösvallan varmistamiseksi tai äänestyksiin. Aion käyttää tämän mahdollisuuden hyväksi perussuomalaisen tiukan maahanmuuttopolitiikan edistämiseksi. LIBE on meille erittäin tärkeä paikka, Tynkkynen toteaa.

SUOMEN UUTISET