

LEHTIKUVA
Tynkkynen valittaa tuomiostaan korkeimpaan oikeuteen
Rovaniemen hovioikeus on tänään hylännyt perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkysen valituksen käsitellä Oulun käräjäoikeuden 4.10.2021 tuomiota kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Valtakunnansyyttäjä piti Sebastian Tynkkysen kuntavaalikampanjaa rasistisena ja syyte johti 70 päiväsakkoon, joka teki Tynkkysen tuloilla 4 410 euroa.
– Kampanjassani totesin, että ”Tyttäresi ja vaimosi lopettivat lenkkeilyn iltaisin. Viereesi nousi vastaanottokeskus.” Hovioikeuden mielestä tällainen puhe on niin rikollista, ettei se edes viitsinyt arvioida, saako näin sanoa. Käytännössä hovioikeus pisti valituksen suoraan roskiin ja perusteli, että tämä oli tärkeää ”lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa asioissa”. Poliittisten mielipiteiden esittäminen kuuluu sananvapauden ydinalueelle ja siksi uudelleenharkinnan epääminen tällaisella kategorisella perustelulla on oikeusvaltion näkökulmasta surullista, Tynkkynen toteaa.
Tynkkynen sai ensimmäisen kiihotustuomionsa arvosteltuaan turvapaikanhakijan tekemiä puukotuksia Saksassa 2016 ja vaadittuaan palautusautomaatin tehostamista. Tuomio uskonrauhan rikkomisesta langetettiin puolestaan samassa yhteydessä Tynkkysen kutsuttua Allahia hirviöksi.
Sananvapaus kapenemassa
Tynkkysen toinen kiihotustuomio tuli somekuvasta, jossa Tynkkynen oli arvostellut 2015-2016 tapahtuneiden islamististen terrori-iskujen uskonnollisia motiiveja. Nyt käsittelyssä oleva vuoden 2017 kuntavaalikampanja johti siis kolmanteen kiihotustuomioon.
– Näillä oikeuden ratkaisuilla edistetään tiukasti valtakunnansyyttäjän toivetta kaventaa sananvapauden liikkumatilaa poliittisessa kontekstissa. Oppositiopoliitikkojen ikävien mielipiteiden tai vapaan median pilakuvien siivoaminen pois voi nopeasti ajateltuna kuulostaa jalolta, mutta tällaista toimintaa kutsutaan muissa maissa autoritääriseksi kehitykseksi, Tynkkynen toteaa.
Tynkkynen valittaa ratkaisusta korkeimpaan oikeuteen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tuomio Korkein oikeus Valtakunnansyyttäjä Kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Hovioikeus Sananvapaus Sebastian Tynkkynen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vihapuheesta syytetyt Päivi Räsänen ja Juhana Pohjola saavat tukea Atlantin takaa

Perussuomalaisten Peltokankaan syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on hylätty: “Oikeus voitti – tällä kertaa”

Tavio: Internetin sensuuri lisääntyy – Piilaakso nostettu sananvapaustuomariksi

Perussuomalainen Nuoriso vaatii: Lakia kiihottamisesta kansanryhmää vastaan muutettava

Hovioikeus antoi tuomionsa tänään Tynkkysen toiseen kiihottamisrikokseen – ”Politiikan tekemistä yritetään kovasti viedä oikeussaleihin”

Sananvapaus on turvattava – perussuomalaiset haluaa uudistaa rikoslain kiihottamisrikoksen ja uskonrauhan rikkomista koskevat pykälät

Enemmistö suomalaisista perussuomalaisten linjalla – Leena Meri: Sananvapaus on turvattava kaikissa tilanteissa

Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen olisi jo valmis luopumaan uskonrauhan rikkomispykälästä rikoslaissa: ”Ei edes suojaa samalla tavalla kaikkia uskontoja”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää