PS ARKISTO
Tynkkynen on suorapuheinen mediapoliitikko, jonka keskeisenä tavoitteena on maahanmuuttopolitiikan kiristäminen: ”Kansalaiset eivät enää halua kuulla itsestäänselvyyksiä ja latteuksia”
Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen tietää hyvin, että kansalaiset joutuvat ottamaan vastaan huonon maahanmuuttopolitiikan seuraukset. – Saan jatkuvasti kuullakseni ihmisiltä palautetta. Mukana on välillä todella surullisia tarinoita.
Oululainen Sebastian Tynkkynen on yksi perussuomalaisten uusista kansanedustajista. Samalla hän on kuitenkin jo nyt yksi perussuomalaisten eduskuntaryhmän valtakunnallisesti tunnetuimpia poliitikkoja.
Kannatus kotiseudullakin oli erittäin vahvaa, mistä osoituksena 9 271 äänestäjän tuki kevään eduskuntavaaleissa. Oulun yliopistossa luokanopettajaksi opiskeleva Tynkkynen on myös entinen perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja.
Somekeskustelu kantoi hedelmää
Vaalimenestyksestä huolimatta Oulussa ilmestyvä Kaleva-lehti ei etukäteen uskonut Tynkkysen mahdollisuuksiin. Lehdessä kirjoitettiin, että Tynkkysen kohtaloksi tulisi varasijalle jääminen.
Tynkkynen itse toteaa, että perinteisessä mediassa ei osattu aavistaa sosiaalisessa mediassa tehdyn työn merkitystä.
– Kevään eduskuntavaalit viimeistään osoittivat sen, että ihmisten kohtaaminen somessa voi oikeasti kantaa hedelmää. En ostanut mainoksia Kalevasta eikä lehti toisaalta tehnyt minusta juttuja. Sitä kautta olin ikään kuin pimennossa heille, joten vaalitulos oli varmasti medialle yllätys, sanoo Tynkkynen, joka nosti äänisaalistaan liki 8 000 äänellä verrattuna vuoden 2015 eduskuntavaaleihin.
Tynkkynen tuli mukaan perussuomalaisten toimintaan 2012 oltuaan sitä ennen mukana opiskelijapolitiikassa yliopiston ainejärjestön kautta.
– Opiskelijaympyröissä voi vaikuttaa asioihin vain rajallisesti, joten ymmärsin, että jos haluan saada aikaan muutoksia, on mentävä mukaan valtakunnanpolitiikkaan. Kun perehdyin eri puolueiden vaihtoehtoihin ja ohjelmiin, niin perussuomalaiset tuntui heti omalta. Omat näkemykseni isoista asiakysymyksistä kuten EU:sta ja maahanmuutosta vastasivat perussuomalaisten linjauksia. Myös kansanomaisuus ja tietty suorapuheisuus vetosivat minuun.
Poliitikkojen viestintä alkoi turhauttaa
Tynkkystä voi kutsua uuden ajan moderniksi mediapoliitikoksi. Hän on sosiaalisessa mediassa julkaissut paljon puheenvuoroja sekä etenkin suosittuja videoita, joissa hän käsittelee ajankohtaisia poliittisia aiheita. Viime vuonna Tynkkynen julkaisi katsojahitiksi nousseen videopätkän, jossa hän lahjapaketteja avaamalla arvostelee Juha Sipilän hallituksen rahanjakopolitiikkaa.
Tynkkynen sanoo, että videoiden tekeminen alkoi puhtaasti henkilökohtaisesta turhautumisesta poliitikkojen viestintään.
– Suomessa poliitikoilla ei tyypillisesti ole intoa kertoa vaalien välillä keskeisistä poliittisista tavoitteistaan tai toiminnastaan. Monet poliitikot heräävät todellisuuteen vasta muutama kuukausi ennen vaaleja ja sitten he ryhtyvät esittämään mitäänsanomattomuuksia tai itsestäänselvyyksiä. Äänestäjät saavat kuullakseen tyhjiä iskulauseita, jotka eivät tarkoita mitään. Minä halusin muutosta siihen, Tynkkynen painottaa.
– On ollut pakko miettiä, miten saan videoille ihmisiä kiinnostavaa asiaa. Jos julkaiset sosiaalisessa mediassa yli 30 sekunnin videon, sisällön on pakko olla kiinnostavaa asiaa tai muuten sitä ei katso kukaan. Se ajatus rohkaisi minut kokeilemaan, että puhun suoraan ja kovaa poliittista asiaa. Kerron siis, millä tavalla minä haluan muuttaa Suomea. Arvelin että myös kansalaiset ovat siihen valmiita.
Perussuomalaiset suuria myös somessa
Tynkkynen uskoo, että koska hänen videonsa ovat olleet suosittuja, ja niitä on myös jaettu paljon, voidaan todeta, että uudelle poliittiselle viestinnälle on selkeästi ollut tilausta kansan parissa.
– Kansalaiset eivät halua enää kuulla itsestäänselvyyksiä ja latteuksia. Niillä ei enää pärjää, Tynkkynen sanoo.
Hän korostaa, että ei toki ole ainoa perussuomalainen poliitikko, joka on valinnut linjakseen puhua asioista suoraan.
– Eduskuntaryhmästämme myös muut kansanedustajat tekevät ja julkaisevat videoita. Samoin monet kunnanvaltuutettumme ovat lähteneet luomaan uudenlaista viestintää ja puhumaan oikeaa asiaa suoraan ihmisille. Sitä on odotettu ja se on toiminut. Perussuomalaisista on tullut sosiaalisen median jättiläinen.
Tavoitteena yhtenäinen yhteiskunta
Tynkkysen keskeinen vaaliteema oli maahanmuuttopolitiikan kiristäminen. Tynkkysen tavoitteena on muun muassa turvapaikanhakijoiden vastaanoton lopettaminen kokonaan.
Eduskunnassa käyttämässään puheenvuorossa Tynkkynen korosti, että perussuomalaiset haluaa puolustaa suomalaisia ja samalla vastustaa monikulttuurisuuden mukanaan tuomia lieveilmiöitä.
– Kuten tiedetään, monikulttuurisuudesta seuraa vain jännitteitä ihmisten välillä. Mitä yhtenäisempi yhteiskunta on, sitä paremmin se toimii ja sitä paremmin ihmiset luottavat toisiinsa. Yhtenäinen yhteiskunta on myös turvallinen.
Tynkkysen kotikaupunki Oulu on ollut tänä vuonna esillä laajan seksuaalirikosvyyhdin vuoksi. Oulun käräjäoikeus antoi kolme viikkoa sitten viimeiset tuomionsa lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvässä juttukokonaisuudessa. Vyyhdissä jopa kahdeksan miestä tuomittiin nuoren tytön seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Osalle langetettiin tuomiot myös raiskauksista.
– Kansalaiset joutuvat ottamaan vastaan huonon maahanmuuttopolitiikan seuraukset. Saan jatkuvasti kuullakseni ihmisiltä palautetta. Mukana on välillä myös todella surullisia tarinoita. Etelä-Suomessa on ehkä vaikea ymmärtää, miten paljon maahanmuuttopolitiikka on nyt puheenaiheena pinnalla Oulussa, jossa on tapahtunut järkyttäviä asioita, kuten pieniin lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia.
– Oulun tapahtumiin liittyen olen ollut yhteydessä myös joidenkin uhrien omaisiin. Olen myös saanut kiitoksia siitä, että perussuomalaiset pitävät esillä maahanmuuttopolitiikan ongelmia ja pyrkivät muuttamaan Suomea turvallisemmaksi, Tynkkynen kertoo.
Muissa puolueissa vähätellään ongelmia
Tynkkynen arvioi, että maahanmuuttopolitiikan ongelmat ovat kyllä hyvin tiedossa myös muissa puolueissa. Vähättelevä suhtautuminen maahanmuuton aiheuttamiin haittoihin kuten rikollisuuteen on Tynkkysen näkemyksen mukaan seuraus hyväksytyksi tulemisen tarpeesta.
– Muissa puolueissa poliitikoilla on ilmeisesti tarve osoittaa, että he ovat hyviä ihmisiä. Se on pelkkää moraaliposeerausta. Mitenkään muuten ei voi selittää sitä, että näitä kaikkien tiedossa olevia ongelmia kieltäydytään näkemästä tai reagoimasta niihin.
Hän arvioi, että monissa puolueissa hyväksytyksi tulemisen tarve heijastuu laajemmin poliittiseen toimintaan ja julkisiin kannanottoihin.
– Se, että poliitikot puolustelevat rikoksia tehneitä tai maassa laittomasti olevia maahanmuuttajia herättää sympatiaa näiden eräiden poliitikkojen tiedostavissa viiteryhmissä. Tarkoitan muun muassa erilaisia taiteilija- ja kulttuuripiirejä. Siellä sitten hyväksyvästi taputellaan toisia niskaan. Hyvänolon tunne seuraa siitä, kun yhdessä puolustetaan tällaisia ryhmiä, vaikka niiden piirissä kuitenkin tunnetusti syyllistytään rikoksiin.
Suomi ei tarvitse maahanmuuttoa
Tynkkystä on aina turhauttanut näkemykset, joissa maahanmuutto nähdään itsetarkoituksellisena.
– Vaikka humanitaarinen maahanmuutto saataisiin lopetettua kokonaan, maahanmuutto sinänsä on melko neutraali kysymys. Aivan hyvin voidaan sanoa, ettei Suomi tarvitse maahanmuuttoa ollenkaan. Jos Suomeen kuitenkin tulee korkean osaamisen asiantuntijoita töihin, tai jos joku saapuu Suomeen avioliiton kautta, se on toki lähtökohtaisesti ihan ok.
– Minä kuitenkin toivoisin, että Suomessa olisi tarjolla töitä kaikille suomalaisille. Jos joku on vielä sitä mieltä, että maahanmuuttoa tarvitaan pelkästään maahanmuuton itsensä vuoksi, niin tällainen näkemys pitäisi pystyä perustelemaan. Suomen taloutta ei hyödytä se, että meille tulee töihin matalapalkka-alalle, Tynkkynen sanoo.
”Edustan kansaa sellaisena kuin olen”
Tynkkynen on ollut ahkerasti äänessä eduskunnassa. Kevään jälkeen hän on käyttänyt peräti 23 puheenvuoroa, joissa hän on muun muassa arvostellut hallituksen holtitonta rahankäyttöä, kuten puoluetukien korottamista ja avustajien määrän kaksinkertaistamista.
Tynkkynen on myös kehottanut hallitusta uudistamaan opintotukea sekä moittinut suunnitelmaa palauttaa pakkoruotsi ylioppilaskirjoituksiin.
Tynkkysen tyyliin kuuluu sekin, että hänet on välillä nähty arkivaatteissa eduskunnan täysistuntosalissa. Tynkkysen mukaan kyse ei kuitenkaan ole protestista tai tarkoituksellisesta huomion herättämisestä.
– Aika monella kansanedustajalla on aina puku päällä. Olen kuitenkin miettinyt, että kun omissa äänestäjissäni on paljon tavallisia ihmisiä, muun muassa opiskelijoita ja pienituloisia palkansaajia, niin tarvitseeko minulla olla aina pukua eduskunnassa. Olen tullut siihen tulokseen että ei tarvitse. Voin edustaa kansaa sellaisena kuin olen. Juhlatilaisuudet ovat sitten eri asia, ja niissä juhlavampi pukeutuminen liittyy juhlan luonteeseen.
Kielteisen päätöksen saaneet säilöön
Tynkkynen näkee, että Suomella on seuraavien vuosien aikana edessään suuria haasteita, jotka liittyvät osin maahanmuuttoon, maailmantalouteen ja toisaalta myös työllisyyteen.
– Maahanmuuttopolitiikan ongelmia ei ole vieläkään kunnolla ratkaistu. Esimerkiksi meillä on edelleen maassa paljon kielteisen päätöksen saaneita henkilöitä, joita ei ole saatu poistettua. Toisaalta vaarana on myös, että jos tulee uusi siirtolaiskriisi, tarvittavat kiristykset ovat edelleen tekemättä. Suomeen voi edelleen tulla ja tänne jäädä melko vapaasti.
– Aivan ensiksi pitäisi nyt perustaa säilöönottoyksiköitä kielteisen päätöksen saaneille sekä kiristää perheenyhdistämisen edellytyksiä, Tynkkynen sanoo.
Yrittäjäkasvatusta peruskouluun
Tynkkynen pelkää, että edessä oleva talouden taantuma tulee iskemään Suomeen rajulla voimalla, koska pääministeri Antti Rinteen johtama hallitus ei ole valmis leikkaamaan mistään.
– Käytännössä sitten joudutaan elämään velkarahalla, kun asioita ei osata priorisoida. Ehkä keskusta haluaisi jossain vaiheessa tehdä järkevämpää politiikkaa. Ongelmana kuitenkin on, että hallituksessa tahtipuikkoa heiluttaa vihreät, joten tuskinpa hallituksen maailmanparantamislinja tulee muuttumaan.
Tulevaisuudessa työpaikkoja on tarjolla entistä vähemmän ja työelämän muutenkin ennustetaan muuttuvan rajusti 2020-luvulla.
Tynkkynen esittää, että jo perusopetustasolla oppilaille tulisi tarjota yrittäjäkasvatusta ja -koulutusta, jossa nuorille esiteltäisiin yrityksen perustamisen ja toiminnan pyörittämisen perusasiasioita.
– Yrittäjyyskoulutusta ja -valmennusta voisi lisätä myös toisen asteen ja korkea-asteen koulutusohjelmiin, sitä jossain määrin kyllä jo onkin. Osaaminen myös luo työpaikkoja, joten tulevaisuudessa tarvitsemme ehdottomasti lisää yrittäjiä. Yritysverotukseen ja byrokratiaan tarvitaan myös uudistuksia, jotta yrityksen perustaminen olisi tulevaisuudessa helpompaa.
Vahvaa oppositiopolitiikkaa
Tynkkynen lupaa, että perussuomalaiset tulee tekemään vahvaa oppositiopolitiikkaa.
– Me tulemme pitämään esillä todellisia ongelmia ja tarjoamme ratkaisut niihin, jolloin samalla voimme kasvattaa painetta asioiden muuttamiseksi oppositiosta käsin. Kansalaiset lähtevät nykyään nopeasti mukaan perussuomalaisten avauksiin ja reagoivat niihin, ja se vaikuttaa myös hallituksen työskentelyyn.
– Antti Rinne ei voi enää hallituksessa esimerkiksi puolustaa isis-vaimojen tuomista Suomeen, koska hänkin ymmärtää että samalla sdp:n kannatus ja samalla hallituksen uskottavuus heikkenee. Moni on sanonut, että oppositiosta ei voi vaikuttaa, mutta olen eri mieltä: näkeehän sen jo kannatusmittauksista. Perussuomalaiset on tällä hetkellä ainoa yli 20 prosentin puolue. Kun muiden puolueiden kannatus putoaa tarpeeksi alas, niin siinä vaiheessa niiden on pakko alkaa reagoimaan perussuomalaisten esityksiin, Tynkkynen uskoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- äänestäjät suomalaiset seksuaalirikokset Some Säilöönotto politiikka Turvapaikanhakijat Oulu Sebastian Tynkkynen Turvallisuus kannatus perussuomalaiset talous työllisyys koulutus maahanmuutto eduskunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tynkkynen: Rinne otti kehitysapupolitiikan painopisteeksi kokonaisen mantereen – “Voi kun tämä olisi vitsi”
Tynkkynen: Yrittääkö keskusta tehdä ministerien rehellisyysvaatimuksesta perustuslaissa Kaikkosen myötä kuolleen kirjaimen?
Senegalissa syntynyt mies yritti polttaa koulubussissa elävältä 51 lasta – suomimedia kuittasi asian pikku-uutisella
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Yliopistotutkimuksen karu tulos: Ulkomaalaistaustaisten yliedustus raiskauksissa jopa 7-kertainen – syrjäytyminen ei ole syynä
Suuri enemmistö kaikista Ruotsissa raiskaustuomion vuosina 2000-2020 saaneista oli maahanmuuttajataustaisia. Ero etnisesti ruotsalaisiin oli jopa 7-kertainen. Sosioekonomiset seikat ja syrjäytyminen eivät selitä rikoksia, selviää Lundin yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Syyt on etsittävä muualta.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.