MATTI MATIKAINEN
Tynkkynen: Jos Suomessa aletaan rajaamaan sitä, mistä oppositiopoliitikot saavat puhua, silloin käytännössä kriminalisoidaan erilaisia arvoja ja ideologioita
Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen sanoo olevansa erittäin huolissaan siitä, että yhteiskunnallisista ongelmista puhuminen alkaa olla Suomessa entistä vaikeampaa, etenkin poliittiselle oppositiolle.
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen esitteli eilen lappeenrantalaisille olevansa ”reissumies Oulusta”.
Perussuomalaisten puoluejohto, puheenjohtaja Riikka Purra, 1. varapuheenjohtaja Leena Meri, 2. varapuheenjohtaja Mauri Peltokangas sekä Tynkkynen reissaavat hyvinkin paljon tänä syksynä.
Perussuomalaisten puoluepomot jalkautuvat syksyllä maakuntiin Suomalainen ensin -kiertueella. Viime viikonloppuna oltiin Kymin ja Etelä-Karjalan seudulla.
Vastavoimien vaihtoehtoja yritetään kriminalisoida
Lappeenrannassa Tynkkynen nosti esille Suomen sananvapaustilanteen. Tynkkynen mainitsi olevansa erittäin huolissaan siitä, että Suomessa alkaa olla yhä vaikeampaa puhua yhteiskunnallisista ongelmista.
– Tällä hetkellä oppositiokansanedustajia toisensa perään ollaan viemässä oikeuteen. Se tarkoittaa sitä, että vastavoimien on vaikeaa tuoda vaihtoehtoja ja omia arvojaan esille, koska niitä yritetään kriminalisoida, Tynkkynen sanoi.
Tynkkynen osallistui myös viime lauantaina Suomalaisuuden Liiton järjestämään yleisötilaisuuteen sananvapaudesta Helsingin keskustakirjasto Oodissa.
Tynkkysen lisäksi tilaisuudessa puhuivat Ilmari Rostila, Maria Asunta, Onni Rostila, Ivan Puopolo, Markku Jokisipilä, Mick Hume ja Päivi Räsänen.
– Jos Suomessa aletaan rajaamaan sitä, mistä oppositiopoliitikoilla on mahdollisuus puhua, niin silloin käytännössä samalla kriminalisoidaan erilaisia arvoja ja ideologioita. Jossain kohtaa voikin käydä niin, että jopa kokonaiset puolueet joutuvat toimenpiteiden kohteeksi. Silloin meillä ei välttämättä enää ole mahdollista edistää sitä politiikkaa, joka koetaan tärkeäksi.
Mieluummin argumentoinnilla eteenpäin
Tynkkynen sanoi henkilökohtaisesti vihaavansa kommunismia, mutta korosti, ettei se tarkoita sitä, että hän haluaisi poistaa kommunisteilta oikeuden puhua.
– Kommunismi on maailmassa johtanut todella pahoihin asioihin. Siitä huolimatta, ei tulisi mieleenkään, että haluaisin kriminalisoida jotain sellaista. Mieluummin mennään eteenpäin argumenteilla, osoittaen miksi joku asia ei ole hyvä.
Suomessa toiminut kommunistinen työväenpuolue poistettiin puoluerekisteristä eduskuntavaalien 2019 jälkeen.
– Ilmeisesti kaikki tajusivat, että tuossa ei vaan ollut mitään järkeä, ja näin sen pitääkin mennä: myös typeriä asioita, kuten kommunismia, saa esittää ääneen ja sitten niitä vastaan voidaan argumentoida.
Yhdysvalloissa kynnys on korkeammalla
Tynkkynen vertasi Suomen tilannetta Yhdysvaltoihin, jossa kynnys paheksuttavan puheen kriminalisoimiseksi on nostettu korkeammalle kuin Suomessa.
– Suomessa tällä hetkellä laittomaksi puheeksi luetaan esimerkiksi kunnianloukkauksen tunnusmerkistön täyttävä puhe. Lisäksi voi olla erilaisia paheksuttavia mielipiteitä. Nyt ollaan vain menty siihen suuntaan, että paheksuttavia ilmaisuja on myös kriminalisoitu, Tynkkynen sanoi.
Hän muistutti, että myös loukkaavan puheen pitäisi olla lähtökohtaisesti sallittua, jotta yhteiskunnassa voidaan keskustella asioista mahdollisimman avoimesti.
– Sananvapauden ytimessä on poliittinen sananvapaus, joka turvaa yhteiskunnan kehittymisen sillä, että ongelmakohtia voidaan nostaa esille, Tynkkynen sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- julkinen keskustelu oppositiopoliitikot kriminalisointi kunnianloukkaus ideologia Mauri Peltokangas Riikka Purra Kommunismi Leena Meri Arvot Sananvapaus Sebastian Tynkkynen perussuomalaiset Avoimuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Helsinki puuttuu vaalimainontaan, perussuomalaisten Johannes Nieminen: Mainos ei ole virheellinen, eettinen neuvosto ei voi ottaa kantaa poliittiseen mainontaan
Kansanedustaja Olli Immonen videohaastattelussa: ”Eliitti sensuroi sinua, sananvapaus on uhattuna”
Tapaus Päivi Räsänen: Rikkoiko Suomi EU-lainsäädäntöä?
Perussuomalainen Nuoriso: Laki kiihottamisesta kansanryhmää vastaan päivitettävä nykyaikaan – “Sananvapaus on merkittävä osa länsimaisia arvoja”
Purra: Rikoslain kiihotuspykälällä kavennetaan sananvapautta – vihapuhepolitiikan juuret ovat Neuvostoliitossa
Rasmus ry:n hyllytetty toiminnanjohtaja Ossi Mäntylahti: ”En puhuisi enää canceloinnista vaan ideologisesta puhdistuksesta”
Lars Vilks haudattiin nimettömään hautaan islamistisen ilkivallan pelossa
Vihapuheesta syytetyt Päivi Räsänen ja Juhana Pohjola saavat tukea Atlantin takaa
Facebook myönsi oikeudessa: “Faktantarkastukset” ovat vain mielipiteitä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää