

MATTI MATIKAINEN
Tynkkynen: Jos Suomessa aletaan rajaamaan sitä, mistä oppositiopoliitikot saavat puhua, silloin käytännössä kriminalisoidaan erilaisia arvoja ja ideologioita
Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen sanoo olevansa erittäin huolissaan siitä, että yhteiskunnallisista ongelmista puhuminen alkaa olla Suomessa entistä vaikeampaa, etenkin poliittiselle oppositiolle.
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen esitteli eilen lappeenrantalaisille olevansa ”reissumies Oulusta”.
Perussuomalaisten puoluejohto, puheenjohtaja Riikka Purra, 1. varapuheenjohtaja Leena Meri, 2. varapuheenjohtaja Mauri Peltokangas sekä Tynkkynen reissaavat hyvinkin paljon tänä syksynä.
Perussuomalaisten puoluepomot jalkautuvat syksyllä maakuntiin Suomalainen ensin -kiertueella. Viime viikonloppuna oltiin Kymin ja Etelä-Karjalan seudulla.
Vastavoimien vaihtoehtoja yritetään kriminalisoida
Lappeenrannassa Tynkkynen nosti esille Suomen sananvapaustilanteen. Tynkkynen mainitsi olevansa erittäin huolissaan siitä, että Suomessa alkaa olla yhä vaikeampaa puhua yhteiskunnallisista ongelmista.
– Tällä hetkellä oppositiokansanedustajia toisensa perään ollaan viemässä oikeuteen. Se tarkoittaa sitä, että vastavoimien on vaikeaa tuoda vaihtoehtoja ja omia arvojaan esille, koska niitä yritetään kriminalisoida, Tynkkynen sanoi.
Tynkkynen osallistui myös viime lauantaina Suomalaisuuden Liiton järjestämään yleisötilaisuuteen sananvapaudesta Helsingin keskustakirjasto Oodissa.
Tynkkysen lisäksi tilaisuudessa puhuivat Ilmari Rostila, Maria Asunta, Onni Rostila, Ivan Puopolo, Markku Jokisipilä, Mick Hume ja Päivi Räsänen.
– Jos Suomessa aletaan rajaamaan sitä, mistä oppositiopoliitikoilla on mahdollisuus puhua, niin silloin käytännössä samalla kriminalisoidaan erilaisia arvoja ja ideologioita. Jossain kohtaa voikin käydä niin, että jopa kokonaiset puolueet joutuvat toimenpiteiden kohteeksi. Silloin meillä ei välttämättä enää ole mahdollista edistää sitä politiikkaa, joka koetaan tärkeäksi.
Mieluummin argumentoinnilla eteenpäin
Tynkkynen sanoi henkilökohtaisesti vihaavansa kommunismia, mutta korosti, ettei se tarkoita sitä, että hän haluaisi poistaa kommunisteilta oikeuden puhua.
– Kommunismi on maailmassa johtanut todella pahoihin asioihin. Siitä huolimatta, ei tulisi mieleenkään, että haluaisin kriminalisoida jotain sellaista. Mieluummin mennään eteenpäin argumenteilla, osoittaen miksi joku asia ei ole hyvä.
Suomessa toiminut kommunistinen työväenpuolue poistettiin puoluerekisteristä eduskuntavaalien 2019 jälkeen.
– Ilmeisesti kaikki tajusivat, että tuossa ei vaan ollut mitään järkeä, ja näin sen pitääkin mennä: myös typeriä asioita, kuten kommunismia, saa esittää ääneen ja sitten niitä vastaan voidaan argumentoida.
Yhdysvalloissa kynnys on korkeammalla
Tynkkynen vertasi Suomen tilannetta Yhdysvaltoihin, jossa kynnys paheksuttavan puheen kriminalisoimiseksi on nostettu korkeammalle kuin Suomessa.
– Suomessa tällä hetkellä laittomaksi puheeksi luetaan esimerkiksi kunnianloukkauksen tunnusmerkistön täyttävä puhe. Lisäksi voi olla erilaisia paheksuttavia mielipiteitä. Nyt ollaan vain menty siihen suuntaan, että paheksuttavia ilmaisuja on myös kriminalisoitu, Tynkkynen sanoi.
Hän muistutti, että myös loukkaavan puheen pitäisi olla lähtökohtaisesti sallittua, jotta yhteiskunnassa voidaan keskustella asioista mahdollisimman avoimesti.
– Sananvapauden ytimessä on poliittinen sananvapaus, joka turvaa yhteiskunnan kehittymisen sillä, että ongelmakohtia voidaan nostaa esille, Tynkkynen sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- julkinen keskustelu oppositiopoliitikot kriminalisointi kunnianloukkaus ideologia Mauri Peltokangas Riikka Purra Kommunismi Leena Meri Arvot Sananvapaus Sebastian Tynkkynen perussuomalaiset Avoimuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Helsinki puuttuu vaalimainontaan, perussuomalaisten Johannes Nieminen: Mainos ei ole virheellinen, eettinen neuvosto ei voi ottaa kantaa poliittiseen mainontaan

Kansanedustaja Olli Immonen videohaastattelussa: ”Eliitti sensuroi sinua, sananvapaus on uhattuna”

Tapaus Päivi Räsänen: Rikkoiko Suomi EU-lainsäädäntöä?

Perussuomalainen Nuoriso: Laki kiihottamisesta kansanryhmää vastaan päivitettävä nykyaikaan – “Sananvapaus on merkittävä osa länsimaisia arvoja”

Purra: Rikoslain kiihotuspykälällä kavennetaan sananvapautta – vihapuhepolitiikan juuret ovat Neuvostoliitossa

Rasmus ry:n hyllytetty toiminnanjohtaja Ossi Mäntylahti: ”En puhuisi enää canceloinnista vaan ideologisesta puhdistuksesta”

Lars Vilks haudattiin nimettömään hautaan islamistisen ilkivallan pelossa

Vihapuheesta syytetyt Päivi Räsänen ja Juhana Pohjola saavat tukea Atlantin takaa

Facebook myönsi oikeudessa: “Faktantarkastukset” ovat vain mielipiteitä
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää