

PS ARKISTO
Tynkkynen esittää poikien silpomisen kieltämistä lakialoitteessaan
Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen vaatii kaikkia poikien ei-lääketieteellisiä ympärileikkauksia kiellettäväksi lakialoitteessaan.
Nykyisellään kaikki lasten silpomiset tuomitaan pahoinpitelyrikoksina, mutta poikien osalta korkein oikeus on linjannut vuonna 2008, että vanhempien toivomana uskonnollisista syistä tehty pojan ei-lääketieteellinen ympärileikkaus ei täytäkään pahoinpitelyn tunnusmerkistöä.
– Esinahan poisto on peruuttamaton toimenpide, vaikka vanhempien valinta lapsen uskonnon suhteen ei ole. Suomessa vallitsee sekä uskonnonvapaus että yksilön oikeus fyysiseen koskemattomuuteen. Näin ollen vanhemmilla ei tule olla oikeutta muokata lapsen kehoa pysyvästi uskonnollisiin syihin vedoten, Sebastian Tynkkynen vaatii.
Miksi muut puolueet eivät toimi?
Lakivaliokunta päätti 1.10.2020 esittää kansalaisaloitteen pohjalta tyttöjen silpomisen kriminalisoinnin selkeyttämistä rikoslakiin, mutta jätti pojat kriminalisoinnin ulkopuolelle.
Valiokunnan perussuomalaiset jäsenet Leena Meri, Mari Rantanen ja Sebastian Tynkkynen esittivät, että myös pojat olisi suojattu silpomiselta, mutta muut puolueet kaatoivat esityksen.
– Selvitysten perusteella Suomessa tapahtuu tyttöjen silpomisia vieläkin ja on upeaa, että kaikki puolueet olivat valmiita selkeyttämään rikoslakia tyttöjen silpomisen ehkäisemiseksi. Vaikka toimenpide on yleensä vakavampi, myös pojan esinahan poisto on vakava loukkaus pojan fyysistä koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta kohtaan. En voi kuin ihmetellä, miksi muut puolueet eivät halua estää yksimielisesti myös poikien ei-lääketieteellisiä ympärileikkauksia, Tynkkynen hämmästelee.
Lapsen koskemattomuutta suojeltava
Nykyistä oikeuskäytäntöä voidaan pitää päinvastaisena sille, mihin Suomi on sitoutunut YK:n lapsen oikeuksia koskevassa yleissopimuksessa (SopS 60/1991). Sopimuksessa mukana olevia valtioita edellytetään poistamaan lasten terveydelle haitallisia perinteisiä tapoja.
Myös YK:n ihmisoikeusneuvosto on kehottanut maita lakkauttamaan toimenpiteet, jotka vaarantavat lasten koskemattomuutta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- pojat sukupuolielinten silpominen perususomalaiset lapset lakialoite YK Leena Meri Mari Rantanen Sebastian Tynkkynen kansalaisaloite
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Lapsen silpomisen tai silvotuttamisen pitäisi olla peruste lakkauttaa oleskelulupa – “Ehdollisilla rangaistuksilla tai sakoilla ei ole mitään pelotevaikutusta”

Kansa haluaa kieltää tyttöjen sukuelinten silpomisen, perussuomalaiset tukevat kansalaisaloitetta: “Haitalliset kulttuuripiirteet pitää lopettaa täällä alkuunsa”

Rantanen: ”Tyttöjen sukuelinten silpomisen tuomitseminen ei ole rasismia”

Helsingin kaupunginvaltuuston enemmistö ei halunnut konkreettisia toimenpiteitä lasten silpomisen lopettamiseksi

Ympärileikkauskielto etenee eduskunnassa – Perussuomalaiset: pitäisi koskea myös poikia

Immonen: Poikien ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset kiellettävä lailla

Kansalaisaloite kieltäisi poikien ympärileikkaukset – Bergbom: “Turha sukuelinkirurgia on lapsen pahoinpitelyä”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää