LEHTIKUVA
Tynkkynen: “Aiotaanko Vastaamon tietomurron uhreja tukea oikeasti?”
Koko maata ravisuttaneesta Vastaamon tietomurron paljastumisesta on kulunut aikaa noin vuosi. Tietomurto oli Suomen historian vakavin ja hallituksesta tehtiin kriisin keskellä ulostuloja, joissa vakuuteltiin uhrien tukemista. Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen on jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy konkreettisista toimista, joita hallitus on tehnyt tai tekemässä uhrien tukemiseksi.
– Tapaus oli vakavuudessaan ja laajuudessaan niin valtava, että se rapautti koko yhteiskunnan tasolla luottamusta potilasturvallisuuteen ja nosti esille siihen liittyviä muutostarpeita. Kaiken tämän keskellä on kuitenkin syytä muistaa, että tietomurron uhreiksi joutuneet kymmenet tuhannet suomalaiset ovat niitä, joilla turvallisuuden tunteen järkkymisen ohella on järkkynyt koko elämä. Heidän tukemistaan ei saa unohtaa, Sebastian Tynkkynen muistuttaa.
Uhreja yli 30 000
Kun tapaus paljastui, pääministeri Sanna Marin sekä sisäministeri Maria Ohisalo totesivat kumpikin julkisuudessa, että uhrien tukemisen mahdollisuuksia selvitetään ministeriöiden ja viranomaisten tahoilla. Uhreja pyrittiin auttamaan myös lakimuutoksella, joka olisi helpottanut tietomurron uhrien henkilötunnusten vaihtoa. Asia kuitenkin sittemmin tyssäsi ja julkinen keskustelu aiheen ympärillä laantui.
– Julkisuuteen tulleiden tietojen perusteella uhrit olisivat saamassa alle sadan euron vahingonkorvauksen konkurssipesän varoista. Sitä voi pitää lähes irvailuna, eikä ole ihme, että moni uhri kokee jääneensä vaille riittävää tukea. Pitkään tapauksen jälkeenkin tietomurron selvittely ja käsittely ovat sen uhriksi joutuneille jokapäiväistä työtä. Tuen tarve ei siis poistu yhtä nopeasti kuin tietomurrosta kirjoitetavat suuret otsikot poistuvat. Tämä olisi tärkeää tiedostaa myös hallituksen tasolla, Tynkkynen päättää.
Vastaamon tietomurron uhriksi joutui yli 30 000 kansalaista. Heidän arkaluontoisia tietojaan levitettiin netissä ja niitä käytettiin uhrien kiristämiseksi. Keskusrikospoliisi on kertonut tapauksen tutkinnan edistyneen, mutta tutkinta on yhä kesken.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- konkurssipesä vahingonkorvaukset Vastaamo tietomurto uhrit Maria Ohisalo Sanna Marin Sebastian Tynkkynen hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra: Psykoterapiatietoja ei pitäisi kirjata Kanta-palveluun
Vihreiden ministereiden sekavat ja ristiriitaiset puheet herättävät hämmennystä – Antikainen: Miksi vihreitä kiinnostavat kansallisen turvallisuuden sijasta vain turvapaikanhakijat?
Siirtolaisia ruutina käyttävä hybriditoiminta kiihtyy Suomen lähialueilla – Purra: Hallitus ei ole tekemässä mitään estääkseen laajamittaista maahantuloa
Ohisalo luetteli ministeriaitiosta ihmisoikeussopimuksia – Leena Meri napautti takaisin: ”Kansainväliset sopimukset eivät edellytä näitä löysennyksiä, joita te haluatte tehdä”
Hallituksesta väläytetään pakolaiskiintiön kymmenkertaistamista, veronmaksajia uhkaa miljardien lisälasku – ”Kaikki auttamistyö tehdään velkarahalla”
EU haluaa kansalaisten potilastiedot yhteiseen jakoon – vastustajat huolissaan luottamuksellisten tietojen kohtalosta
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää