

Tynkkynen: 16-vuotiaille mahdollisuus allekirjoittaa kansalaisaloite
Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen ehdottaa lakialoitteessaan kansalaisaloitteiden allekirjoittamiseen vaaditun ikärajan laskua 16 vuoteen, kun se tällä hetkellä on 18 vuotta.
– Olen huomannut, että vaikka vaalien alla puolueet ovat olleet äänestysikärajasta erimielisiä, kaikki ovat kuitenkin halunneet, että nuoret kiinnostuisivat enemmän yhteiskunnallisista asioista. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että osallistumisoikeutta voidaan helposti laajentaa suoran demokratian eli kansalaisaloitteiden puolella, sillä nämä aloitteet käsitellään joka tapauksessa edustuksellisen demokratian parissa, eduskunnassa, Sebastian Tynkkynen painottaa.
Nuoret mukaan vaikuttamaan
Kansalaisaloitteen mahdollistava laki tuli voimaan vuonna 2012. Sen jälkeen eduskuntaan on tullut käsiteltäväksi vain 37 kansalaisaloitetta. Samalla aikavälillä eduskunta on käsitellyt 683 kansanedustajien lakialoitetta ja 1 840 hallituksen esitystä. Suoran demokratian osuus lakimuutokseen tähtäävistä eduskunnan käsittelyistä on siis vain 1,5 %.
– On ensisijaisen tärkeää saada nuoret enemmän vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asioihin, mutta se ei tapahdu itsestään. Tilanne on nuorten osallistumisen kannalta kiusallinen, sillä he eivät voi itse allekirjoittaa kansalaisaloitteita, joihin kuitenkin ovat keräämässä allekirjoituksia toreilla ja tapahtumissa., Tynkkynen toteaa.
Eduskunnassa käsitellään keskiviikkona kansalaisaloitelain muuttamista. Nykyistä kansalaisaloitelakia ollaan päivittämässä EU:n uuden kansalaisaloiteasetuksen täydentämiseksi. EU on tavoitellut EU-kansalaisaloitteen käyttömahdollisuuksien parantamista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ari Koponen teki kansalaisaloitteen nuorten syrjäytymisestä alakouluissa – nyt istuu eduskunnassa päättämässä sen kohtalosta

Kansa haluaa kieltää tyttöjen sukuelinten silpomisen, perussuomalaiset tukevat kansalaisaloitetta: “Haitalliset kulttuuripiirteet pitää lopettaa täällä alkuunsa”

GCM-siirtolaissopimusta vastustavalle kansalaisaloitteeseelle rakettilähtö – 10 000 nimeä kasassa yhden viikonlopun aikana

Perussuomalaiset kannattavat aktiivimallin kumoamista ja siitä tehtyä kansalaisaloitetta

Perussuomalaisten Ronkainen iloitsee vakuutuslääkäreitä koskevan kansalaisaloitteen etenemisestä

Ronkainen perintöverokansalaisaloitteen hautaamisesta: ”Kokoomuksen Heinonen puhuu soopaa”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää