Miten turvata sisäilmasairastuneiden ihmisarvoinen elämä? Miten sairastuneet saataisiin avun piiriin? Asiaa puivat keskiviikkona 17.1.2017 klo 11 alkaen professori Ville Valtonen, kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Tamara Tuuminen ja kätilö Annika Rönneberg. Tilaisuutta isännöi työmies Matti Putkonen.
Homekoulujen, lastentarhojen ja laitostilojen määrä Suomessa on hälyttävän suuri. Riskiryhmään arvioidaan kuuluvan yli 40% kouluista, 20% asunnoista ja 5% toimistoista. Arvioiden mukaan jopa 800 000 suomalaista on jo altistunut.
Nyt on viimeinen hetki pysäyttää tämä kehitys. Vaikutukset kansanterveyden ja kansantalouden kannalta ovat todella merkittäviä. Sisäilmastasairastuneiden oikeudet on turvattava ja lisäsairastumiset estettävä. Mistä on kysymys? Mikä on vakuutuslaitosten rooli sairastuneiden vähättelyssä? Ohittaako raaka bisnes jälleen kerran ihmisten terveyden? Miksi sairastuneet jäävät sosiaaliturvan ulkopuolelle. Näistä aiheista enemmän tuumaustunnilla.
Tilaisuus on päättynyt. Lähetyksen jälkitallenne:
Professori Ville Valtonen käy tuumaustunnilla läpi sisäilmasairauksia ja -sairastumista. Lisäksi Valtonen puuttuu keskeiseen epäkohtaan – miksi sairastuneet jäävät usein kokonaan sosiaaliturvan ulkopuolelle. Miksi lääkärin kokonaisarvio ei riitä sosiaaliturvaan?
Kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, lääketieteellisen mikrobiologian dosentti Tamara Tuuminen käy läpi lääkärien koulutuksen uudistustarpeet ja kertoo, minkälaisiin tutkimuksiin yhteiskunnan tulisi jatkossa panostaa.
Kätilö Annika Rönneberg kertoo, miksi hänen ja satojen muiden Kätilöopistolla sairastunutta kollegaansa eivät saaneet todellista apua tilanteeseensa. Mikä on työnantajan vastuu?