

Yle Areena, kuvakaappaus
Tuulivoimapakolaisuus – mitä se on?
Ylen Ajankohtainen kakkonen tarttui 2015 loppupuolella outoon ilmiöön. Tuulivoimaloiden lähistöllä asuvat ihmiset olivat kokeneet selittämättömiä oireita, ja pahimmillaan jotkut ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan.
Ylen haastattelema Ilpo Forsman on eräs heistä.
– Mitta tuli täyteen, kotona ei voinut olla. Ambulanssiakin tarvittiin useaan otteeseen, mutta lääkäreiltä ei löytynyt selityksiä siihen, mikä vaivaa. En halua ketään lääkäriä sormella osoittaa. Tämä on uusi asia kaikille ja hekin ovat tietenkin uuden asian kanssa ihmeissään, Forsman totesi Ylelle.
– Kun me poistumme kotoa, oireet alkoivat poistua, verenpaineet ja pulssit tasaantuivat, niin eihän sitä voida edes tutkia, Ilpo Forsman kelaa tapahtumia.
Infraäänisaaste syypää?
Ylen juttu jatkuu seuraavasti:
”Lomalla ja muualla ollessa Forsmanin perheen oireet helpottivat, mutta kotona tilanne paheni. Ainoa muutos asuinympäristössä on ollut tuulivoimala-alueen kahdeksan tuuliturbiinin käynnistyminen. Lähimmät pyörivät noin puolentoista kilometrin päässä Forsmanien omakotitalosta.
Forsman etsi tietoja ja löysi tutkimuksia infraäänien terveysvaikutuksista. Perheenjäsenten kokemat eri vaivat, kuten korvien lukkiutuminen, unettomuus, voimattomuus, päänsärky, pahoinvointi, epämääräiset kivut ja verenpaineen ja pulssin kohoaminen vastasivat infraäänistä tiedettyjä oireita.
Infraäänillä tarkoitetaan niin matalia taajuuksia, ettei korva niitä kuule. Kysymys on alle 20 hertsin paineaalloista.
Perhe on asunut viime kuukaudet 40 kilometrin päässä omakotitalostaan, ja lähes kaikkien kaikki oireet ovat poistuneet.
– Sillä perusteella mitä on asioita tutkittu ja selvitetty ja se mitä empiirisiä havaintoja voi kymmenhenkisen perheen kautta tehdä ja se mitä on kaveriperheitä, jotka kärsivät näistä samoista ongelmista, en näe mitään muita vaihtoehtoja kuin tuulivoimaloiden tuottama infraääni, matalataajuinen paineaalto.
– Puhutaan herkistymisestä, sairastumisesta.”
Katso Ylen Ajankohtaisen kakkosen videotallenne täältä >
Mistä on kyse?
Tuulivoimaloiden terveysvaikutuksia on selvitetty lukuisissa tutkimuksissa. Altistumistapauksia on raportoitu useissa maissa, mutta selvän syy-yhteyden osoittaminen on kiven takana.
Perussuomalaiset käsittelee asiaa torstaina tuumaustunnilla kello 10 alkaen.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Autovero pois – leikataan kehitysavusta ja tuulivoiman tuotantotuista

”Keskustalta kompassi kateissa” – tuulivoiman tukemisesta tulossa 11,5 miljardin lisälasku veronmaksajille

Vihreän politiikan hinta

Uusiutuvan energian ja hiilivoimaloiden epäpyhä allianssi Saksassa

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström: Tuulivoiman terveysriskit selvitetään ennen tukipäätöksiä

Elomaa ja Meri: Tuulivoiman lisärakentaminen ja kaavat jäihin
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.