
Tuulimyllyjen infraäänen haitattomuudesta ei ole tutkimusnäyttöä – keskustelu tuulivoiman terveysvaikutuksista jatkuu
Toimittaja Heli Saavalainen ruoti tuulivoimaa 5.7.2017 HS:ssa otsikolla “Tutkimus ei tue tuulivoiman väitettyjä terveyshaittoja”. Tutkimus ei myöskään todista tuulivoimaa haitattomaksi, väittää filosofian maisteri Päivi Peltoniemi mielipidekirjoituksessaan.
Toimittaja Heli Saavalaisen mielestä tuulivoimaloiden äänten vaikutuksesta sairauksiin ei olisi tieteellistä näyttöä. Kirjoitus sekoittaa tuulivoimamelun ja infraäänen, selvityksen ja tutkimuksen sekä häiritsevyyden ja suorat terveyshaitat.
Ensinnäkin, työ- ja elinkeinoministeriön teettämä, kesäkuussa julkaistu selvitys on selvitys. Se ei ole tutkimus, vaan pelkkä kirjallisuuskatsaus.
Toiseksi, TEM:n selvityksessä VTT mittasi infraääniä, mutta mikään taho ei tutkinut, vaikuttavatko ne terveyteen vai eivät.
Päinvastoin: kun verrattiin tuulivoimaloiden infraäänten keskimääräisiä tasoja eli voimakkuutta kaupunkiympäristön infraääniin, tehtiin jo virhe, kun äänet keskiarvoistettiin. Tuulivoimaloiden infraääni poikkeaa täysin muusta ympäristön ja luonnon infraäänestä säännöllisyytensä ja pitkäkestoisuutensa osalta. Jokainen ymmärtää, että jatkuvasti sykkivä ääni voi olla haitallisempaa kuin tasainen kohina.
Keskiarvoistettuja infraäänitasoja verrattaessa oletettiin ilman perusteita, että jatkuvasti kestävä infraääni tai sykkivä ilmanpaine eivät olisi terveydelle vaarallisia.
Kuka tietää tutkimatta, onko monotonisesti sykkivä ilmanpaine pitkään jatkuessaan vaaraksi?
Max Planck -instituutin huhtikuussa 2017 julkaisema tutkimus osoittaa, että infraääni vaikuttaa keskushermostoon, siis aivotoimintaan. Tämä tunnustettiin TEM:n selvityksessä. Miksi asiaa ei mainittu HS:n kirjoituksessa?
Edelleen, TEM ei selvittänyt, mitä Suomessa tapahtuu: miksi yhä useammat ihmiset ovat joutuneet muuttamaan pois kodeistaan tuulivoimaloiden takia?
THL:n tutkimuksessa taas verrattiin ihmisten terveydentilaa muutamien kilometrien etäisyydellä voimaloista. Miten tällä tutkimusasetelmalla voisi saada esiin voimaloiden infraäänen aiheuttamia haittoja, kun infraääni kantaa voimakkaana kymmeniä kilometrejä?
Saksassa lääkärit varoittavat jopa 30 prosentin väestöstä saavan infraäänestä oireita. Suojaetäisyyden tulisi heidän mukaansa olla 30–50 km. Mitä tuulivoimaloiden ja asutuksen yhteensovittaminen on, kun lähimmät voimalat on kaavoitettu täällä jopa vain 600 metrin etäisyydelle kodeista?
Jos Suomeen rakennetaan lisää tuulivoimaa, kasvaa väestön oireilu tuulivoimalamelun ja infraäänen vuoksi. Infraääni on saaste, joka tunkeutuu läpi rakennusten ja ihmisten. Pitääkö sen vaikutusta yhä kokeilla?
Petolintujen ja lepakkojenkin tilanne on lohduton – Ruotsin Skånessa katastrofaalinen voimaloiden tappaessa lintuja paljon odotettua enemmän. Saksassa tuulivoima tappaa 12.000 petolintua vuodessa. Myös muuttomatkalla olevien lepakkojen kokonaiset populaatiot voivat vaarantua voimalakuolemien seurauksena: osalla lajeista kato on jopa 90 %.
Muuten: ei tuulivoima korvaa hiilivoimaa. Energiakäänteen mallimaassa Saksassa hiili on energiantuotannon ykkönen. Yhden 1 MW:n tuulivoimalan valmistamiseen tarvitaan 220 tonnia hiiltä – Suomeen rakennettujen, suurempien voimaloiden valmistamiseen sitäkin enemmän.
Päivi Peltoniemi
FM, Kurikka
Lue lisää:
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0174420
http://karajavuori.blogspot.fi/2017/02/ruotsin-lintutieteilijat-erittain.html
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006320716310485
http://www.natursidan.se/nyheter/ny-stor-rapport-om-vindkrafts-paverkan-pa-faglar-och-fladdermoss/
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Yle vitsaili räjähtävillä lepakoilla, vaikka kyseessä on tosiasia – Saksassa tuulivoimalat tappavat yli 200 000 lepakkoa vuosittain
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.