

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Tutkimus: Yhteiskuntatieteiden opiskelijat haluavat rajoittaa mielipiteenvapautta
Yllättävän moni yhteiskuntatieteiden opiskelija haluaa rajoittaa mielipiteenvapautta, kertoo saksalaistutkimus. Myös Suomen yliopistoissa mielipiteenvapaudella tuntuu olevan yhtä ahtaammaksi käyvät rajat. Tämä on tullut viime aikoina esille erityisesti Tampereen yliopistossa.
Frankfurtilaisessa Goethe-yliopistossa lähes tuhannelle yhteiskuntatieteiden opiskelijalle tehty tutkimus paljastaa FAZ-lehden mukaan hälyttäviä seikkoja enimmäkseen vasemmistolaisten opiskelijoiden ajatusmaailmasta. Tutkimuksen mukaan merkittävä osa opiskelijoita ei halua kohdata eriäviä mielipiteitä.
Jopa puolet opiskelijoista vastustaa sitä, että yliopistolle päästettäisiin vierailevia luennoitsijoita tai opettajia, joilla on valtavirrasta poikkeavia mielipiteitä kiistanalaisista aiheista, kuten islamista, sukupuolirooleista tai maahanmuutosta. Joka kolmas opiskelija haluaa, että kirjastoista poistetaan toisinajattelijoiden kirjoittamat kirjat.
Konservatiivit suvaitsevaisempia toisinajattelulle
Vasemmistolaiset opiskelijat olivat selvästi vähemmän suvaitsevaisia erilaisille mielipiteille kuin konservatiivisemmin ajattelevat opiskelijat. Molemmissa ryhmissä esiintyi suurta taipumista uhriutumiseen. Kolmaosa vastaajista valitteli, että yliopistolla esiintyy painetta mukautua yleisesti hyväksyttyihin mielipiteisiin ja sanoi, että he eivät uskalla avoimesti esittää omia mielipiteitään tietyistä asioista.
Yhdysvalloissa äskettäin tehty kyselytutkimus antoi vieläkin huolestuttavampia tuloksia. Sen mukaan 62 prosenttia amerikkalaisista ei uskalla enää kertoa poliittisia mielipiteitään. Etenkin akateemisen tutkinnon suorittaneet olivat huolissaan poliittisten näkemystensä vaikutuksesta työllistymiseen tai potkujen saamiseen. Ainoastaan jyrkät vasemmistolaiset kokivat, että omia näkemyksiä on helppo kuuluttaa vapaasti.
Kulttuurimarxismin pesä
Saksalaistutkimuksen tekijät pitivät huolestuttavana, että näinkin suuri osa yhteiskuntatieteiden opiskelijoista ei voi sietää erilaisten mielipiteiden kirjoa. Tutkijoiden mukaan mielipiteenvapauden tilaa on syytä tutkia muissakin yliopistoissa.
Tämän tutkimuksen kohteena ollut Goethe-yliopisto tunnetaan niin kutsutun Frankfurtin koulukunnan ja kriittisen teorian synnyinsijana. Suomessa Frankfurtin koulukunnan teorioista käytetään usein nimitystä kulttuurimarxismi.
Mielipidevainoa myös Tampereen yliopistossa
Suomessa Tampereen yliopisto tunnetaan vahvasta yhteiskuntatieteiden tiedekunnastaan ja perinteisesti punavihreästä aatemaailmastaan. Suomen Uutiset kertoi äskettäin Tampereen yliopiston nettiopetuksessa sattuneesta tilanteesta, jossa yksi opiskelija rohkeni kritisoida luennoitsijan puheita “menstruoivista miehistä”. Miesten kuukautisiin kriittisesti suhtautunut opiskelija sai vastaansa valtavan paheksunnan vyöryn muilta opiskelijoilta, jotka syyttivät häntä muun muassa “transfobiasta”. Lopulta opettaja poisti kritiikkiä esittäneen opiskelijan kurssilta väliaikaisesti.
Opettajan puheita kritisoinut politiikan tutkimuksen opiskelija Joakim Vigelius on perussuomalaisen nuorison toinen varapuheenjohtaja. Vigelius kertoo Twitterissä, että kohun aiheuttama mielipidevaino on saanut jatkoa.
– Eräs etujärjestö ilmoitti, etteivät he osallistu suunniteltuun yhteistapahtumaan, jos jatkan tapahtuman järjestäjänä, Vigelius kertoo.
– Olen kuulemma altistanut opiskelijat ja opetuksen “rajun rienauksen” kohteeksi. Läsnäoloni ilmeisesti uhkaisi tapahtuman “turvallista ympäristöä”.
Opettaja haukkui “suvaitsemattomiksi”
Suomen Uutisten kerrottua Vigeliuksen kurssilta poistamisesta eräs toinen Tampereen yliopiston opiskelija rohkaistui kertomaan omista kokemuksistaan. Hän lähetti kansanedustaja Sebastian Tynkkyselle viestin, jonka Tynkkynen julkaisi opiskelijan luvalla omassa blogissaan. Anonyymina pysyttelevä luokanopettajaopiskelija kertoo kohdanneensa todella paljon samanlaista toimintaa.
– Sananvapautta ihaillaan niin kauan kun puhut ”oikein”. Koko yliopiston toiminta on melko selvästi punavihreää, eivätkä professorit edes yritä kieltää sitä.
Luokanopettajaopiskelijan mukaan erilaisia mielipiteitä suvaitaan vain “niin kauan kunhan tuet ekofeminismiä ja kuunnellaan niin kauan kun puhut sitä mikä on punaista ja vihreää”.
– Koko luokanopettajakoulutuksessa vallitsee ylipäätään vahva eetos, jossa vihreitä ja punaisia arvoja kannatetaan ja ollaan keulimassa sukupuolineutraaliudessa äärimmäisyyksiin, juuri tällaisten ”miehilläkin on menkat” tapausten kautta.
Eniten huolta luokanopettajaopiskelijassa ovat herättäneet uskonnon monialaiset opinnot. Heidän uskonnon lehtorinsa oli kuulemma ollut hyvin pettynyt siihen, että opiskelijat olivat luentopäiväkirjoissaan kritisoineet islamia, vaikka kritiikki oli opiskelijan mukaan ollut asiallista ja perusteltua.
– Hän haukkui koko kurssimme kollektiivisesti suvaitsemattomiksi, luokanopettajaopiskelija kertoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kriittinen teoria frankfurtilainen koulukunta Frankfurt Goethe-yliopisto kuukautiset Tampereen yliopisto Joakim Vigelius kulttuurimarxismi mielipiteenvapaus Sananvapaus Sebastian Tynkkynen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kysely: 62% amerikkalaisista ei uskalla enää kertoa poliittisia mielipiteitään – akateemiset erittäin huolissaan poliittisten näkemystensä paljastumisesta

Yle ja HS tekivät elokapinan mielenosoituksesta pääuutisen – professorit marssitettiin puolustelemaan laittomuuksia ja keskeisen liikenneväylän katkaisua

Entistä useampi tutkija pitää cancel-kulttuuria uhkana akateemiselle vapaudelle – toiset kieltäytyvät tunnustamasta ilmiön olemassaoloa

Perustuslakioppinut Martin Scheinin ankarana – uhkaa lakiprofessoria tutkintapyynnöllä, jos tämä jatkaa keskustelua hänen seinällään

Kirjarovioita, käsi pystyssä marssimista, rotuerottelua – Tämän päivän “suvaitsevaisuus” muistuttaa kovasti 1930-luvun totalitaristista Saksaa

Hallitus lupaa intersektionaalista tasa-arvoa, mutta luvassa onkin marxismia – ja se antaa aktivisteille avoimen valtakirjan esittää faktana lähes mitä tahansa

BLM-mellakat muuttuivat kulttuurivallankumoukseksi, jossa kaadetaan patsaat ja hiljennetään vääräoppiset

Junnila kehottaa Turkua palauttamaan Pride-suojatien tieliikennelain tiemerkintöjen mukaiseksi

Hallitus käyttää sukupuolettomien liikennemerkkien vaihtoon kymmeniä miljoonia – Koponen ei voi ymmärtää: “Vaihtoon menevät myös ehjät ja hyväkuntoiset merkit”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.