

Tutkimus: Vihervasemmisto hyväksyy natsiksi ja rasistiksi haukkumisen
Kunnallisalan kehittämissäätiö on teettänyt tutkimuksen suomalaisten suhtautumisesta erilaisten nimitysten käyttöön poliittisessa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa. Ei ole yllättävää, että nimittelyyn suhtautumisessa on melkoisia eroja eri puolueiden kannattajien välillä. Kaikkein suvaitsevaisimpia erilaisten sanojen käyttöön näyttävät olevan perussuomalaiset.
Mies-loppuisten nimitysten, kuten puhemies tai asiamies, käyttö poliittisessa keskustelussa on useimpien suomalaisten mielestä hyväksyttävää (88 % hyväksyy täysin tai jossain määrin). Suomalaisten puheenparteen sopivat myös sanat vanhus (85 %), kepulainen (76 %), jenkki (73 %), persu (69 %) ja sossu (65 %).
Enemmistön mielestä sallittuja ovat myös kukkahattutäti (62 %), rasisti (58 %), viherpiipertäjä (54 %), setämies (53 %) ja vihervassari (51 %).
Jenkittely käy, ryssittely ei
Suomalaisten enemmistön mielestä sopimattomia ilmauksia on kuusi. Nämä ovat ryssä (71 % pitää jokseenkin tai täysin sopimattomana), rättipää (70 %), natsi (69 %), neekeri (67 %), suvakki (63 %) ja hurri (58 %).
Miehet ovat pääsääntöisesti sallivampia kuin naiset. Nimitysten natsi, suvakki, persu, rasisti, kyttä, hihhuli ja rättipää käyttöön nuoret (18–30-vuotiaat) suhtautuvat ymmärtäväisemmin kuin ikääntyneet. Sen sijaan nimityksiin neekeri, mamu, kommari, ryssä, sossu ja setämies nuoret asennoituvat ikääntyneitä (yli 60-vuotiaat) kielteisemmin.
Perussuomalaiset eivät sanoista pillastu
Perussuomalaisten kannattajat ovat keskimäärää valmiimpia hyväksymään miltei kaikenlaisten sanojen käytön yhteiskunnallisessa keskustelussa. Ainoa, mihin perussuomalaiset suhtautuvat muita kriittisemmin on rasistiksi haukkuminen.
Persu-sanan käyttöön perussuomalaisten kannattajat suhtautuvat jopa hivenen suvaitsevaisemmin kuin vihreiden tai vasemmistoliiton kannattajat.
“Vihervassareille” käy vain rasistinatsittelu
Vihreiden kannattajat suhtautuvat muita torjuvammin miltei kaikkien nimittelyjen käyttöön. Ainoat nimitykset, joiden käyttö on vihreiden mielestä keskimäärää hyväksytympää ovat rasisti, persu ja natsi.
Vasemmistoliiton tukijat ovat samoilla linjoilla vihreiden kannattajien kanssa. Vasemmistoliittolaisten mielestä natsittelu on selvästi hyväksyttävämpää kuin muiden puolueiden kannattajien mielestä.
Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 6.–11.9.2019. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 127. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
Äskettäin julkaistiin myös Valtioneuvoston tilaama suuri vihapuhetutkimus, jota Suomen Uutiset analysoi tarkemmin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mäkelä oudoksuu: Valtioneuvoston tutkimuksen mukaan “soijapoika” ja “kukkahattutäti” ovat vihapuhetta – toisin kuin “natsi” tai “rasisti”

Analyysi: Valtioneuvosto tutki vihapuhetta sadallatuhannella eurolla, mitä jäi käteen?

Junnila vastaa oikeusministerille: Sensuuri ei ole arvojohtajuutta

Purra: Mihin katosi Suomi?

Peltokangas: “Yhteiskunta on pistetty polvilleen vähemmistöryhmien edessä ja maahanmuuttajat nauttivat lähes diplomaattista koskemattomuutta”

Feministipoliitikon perustamaa Silakkaliikettä yritetään brändätä humanismin, ihmisoikeuksien ja suvaitsevaisuuden kylkeen – keskittyy lähinnä mätkimään perussuomalaisia somessa

Saksan vasemmistopuolueen käytöstavat: Uudelle pääministerille varatut onnittelukukat paiskattiin tämän jalkoihin ja marssittiin tuohtuneena ulos

Väkivallasta fantasioinut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja eroaa tehtävistään

Suosittu Päivän Byrokraatti -blogi lopettaa – syynä vihervasemmiston vaino
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää