
LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Tutkimus: Veroprogression alentaminen kannattaa
Hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksen kannalta olennaista on pyrkiä mahdollisimman korkeaan työllisyysasteeseen ja vahvaan tuottavuuskehitykseen. Verotuksen rakenteen tulisi olla mahdollisimman paljon työn tekemistä ja talouskasvua tukeva. Keskeinen verokysymys kasvun kannalta on ansiotuloverotus talouden kasvun perustuessa aiempaa voimakkaammin inhimilliseen pääomaan.
Mitä korkeampi rajavero, sitä vähemmän tienatusta lisätulosta jää käteen. Kansainvälisesti vertailtuna veroprogressio onkin Suomessa hyvin korkea. Korkeat palkat yhdistettynä kireään veroprogressioon saavat aikaan efektin, joka ei kannusta työtuntien lisäämiseen.
Useat taloustieteilijät suosittelevatkin verotuksen keventämistä esimerkiksi siitä syystä, että työnteon kannustimia vahvistamalla yhteiskuntaan voidaan saada enemmän korkeaa lisäarvoa tuottavaa työtä.
Korkea verotus saa hakeutumaan vapaa-ajalle
Kansainvälisissä tutkimuksissa on osoitettu korkeiden rajaveroasteiden ja veroprogression ongelmia talouskasvulle ja työllisyydelle. Työn verotus voi lyhyellä aikavälillä vaikuttaa työn tarjontaan muuttamalla kotitalouksien päätöstä työmarkkinoille osallistumisesta sekä työtuntien määrästä. Korkea työtulojen verotus ja suuri vapaa-ajan arvostus korreloivat positiivisesti keskenään.
Esimerkiksi Progressive income tax and comparative advantage in trade -tutkimus tarkastelee tuloverotuksen progression vaikutusta eri maiden suhteelliseen kilpailuetuun.
Korkeapalkkaisten töiden osuus kaikista töistä kasvaa veroprogression alentamisen myötä erityisesti korkean teknologian ja ammatillisten palvelualojen työpaikkojen kasvun myötä. Korkean progression myötä maa menettää suhteellista etuaan ja työpaikkoja muihin maihin verrattuna suhteessa eniten nimenomaan kaikkein korkeapalkkaisimmilla aloilla.
Ongelmallista on, että progressiivinen tulovero vähentää suhteessa eniten työntekijöiden määrää korkeatuloisissa, pitkää työpäivää vaativissa ammateissa ja heikentää tämän seurauksena maan suhteellista kilpailuetua kaikilla muillakin aloilla, joiden työllisyysaste riippuu näistä korkeapalkkaisista ammateista.
Verokertymää ei voi kasvattaa loputtomasti veroja kiristämällä
Niin sanottu Lafferin käyrä on taloustieteellinen malli, joka kuvaa sitä, että verotusta voi kasvattaa verotusta kiristämällä vain tiettyyn rajaan asti. Veroprosentin nosto Lafferin käyrän osoittaman maksimiveroprosentin yli saa aikaan vaikutuksen, jossa verotulot verojen korotuksista huolimatta kääntyvät laskuun.
Erilaisia laskentakaavoja on käytetty Suomeakin koskevissa tutkimuksissa erityisesti verotuloja maksimoivan veroasteen etsintään. ETLA:n tuoreessa raportissa viitataan tutkimukseen, jonka mukaan Suomessa olisi oltu jo hyvin lähellä Lafferin käyrän verotulot maksimoivien ansiotuloveroasteiden huippua.
Mikäli verotuksen kiristämisen julkisia tulovaikutuksia mittaavan Lafferin käyrän huippu on Suomessa jo ylitetty, tällöin verotuksen laskeminen olisi kaikkia kansalaisia hyödyttävä politiikkatoimi.
Etlan tutkimusjohtaja Tero Kuusi huomauttaa, että perinteisen mikrotaloudellisen veroanalyysin ongelmana on, ettei se huomioi riittävästi verotuksen pitkäaikaisia ja laajempia kansantaloudellisia vaikutuksia.
– Voi perustellusti kysyä, onko makrotaloudellisen näkökulman puuttuminen antanut liian ruusuisen kuvan verotuksen vaikutuksista.
Verotuksen tulisi aina olla kilpailukykyistä
Kireällä progressiivisella verotuksella on vaikutuksia paitsi tehtyjen työtuntien määrään, myös todellisten kansainvälisten osaajien houkutteluun ja tuottavuushaasteisiin Suomessa.
– Tutkimuksen ja tuotekehityksen tukeminen voi osittain lieventää korkeiden verojen haittavaikutuksia palkkojen nousun kautta. Oleellista on, ettei T&K-tukia rahoiteta kiristämällä osaajien verotusta, sillä se vesittäisi uudistusten hyödyt. Ylipäätänsä verotuksen tulisi olla aina kilpailukykyistä, jotta se ei hidastaisi ulkomaisten asiantuntijoiden houkuttelua maahan, Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki sanoo.
Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen esitti äskettäin MTV:n haastattelussa ylimpien marginaaliveroasteiden rajaamista noin 50 prosenttiin. Majasen mukaan ylimpien marginaaliveroasteiden keventäminen rahoittaisi pitkällä aikavälillä itse itsensä. Lisäksi ylimpien rajaverojen alentaminen vahvistaa työllisyyttä ja lisää kannusteita ottaa vastaan korkeamman palkkatason työtä.
Myös ETLA:n tutkimuksessa suositellaan rajaveroasteen tuntuvaa alentamista, joka olisi julkisen talouden näkökulmasta perusteltua.
– Laskelmissa on huomioitu uudet arviot pitkän aikavälin joustoista sekä Suomessa hyvin korkeina pysyneet työn rajaverot. Verotuottojen ohella ne vaikuttavat osaajien kannustimiin parantaa osaamistaan sekä laajentaa ammatillista verkostoaan, sanoo Veronmaksajain Keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola.
Suomalainen tutkimus listaa samoja ongelmia
Myös suomalaisessa tutkimuksessa on osoitettu korkeiden rajaveroasteiden ja veroprogression ongelmat talouskasvulle ja työllisyydelle.
ETLA:n tuoreessa tutkimuksessa tarkastellaan korkeiden rajaveroasteiden vaikutuksia taloudelliseen toimeliaisuuteen yhteiskunnassa ja vaikutuksia julkisiin tuloihin. Tutkimuksen ovat laatineet Etlan tutkimusjohtaja Kuusi, Veronmaksajain Keskusliiton pääekonomisti Kirkko-Jaakkola sekä Finnveran pääekonomisti Kotamäki.
Tutkimus osoittaa, että korkeat rajaveroasteet voivat heikentää taloudellista toimeliaisuutta ja samalla ne heikentävät julkista taloutta Suomessa. Analyysin perusteella voidaan sanoa, että korkeat työnteon rajaveroasteet ovat aikaisemmin luultua suurempi ongelma.
Miten verojärjestelmää kannattaisi muuttaa?
Verojärjestelmään tehtävillä muutoksilla tulisi ennen kaikkea tukea työllisyyttä, tehtyjen työtuntien määrää taloudessa ja tuottavuuskehitystä.
Loogista tätä taustaa vasten olisi alentaa sekä työnteon verotusta että ansiotuloverotuksen korkeimpia rajaveroasteita. Näin menetellen tulonmuunto-ongelmatkin pienenisivät eikä verotus ohjaisi yhtä vahvasti kaikkia kynnelle kykeneviä toimimaan osakeyhtiömuodossa kuin aiemmin.
Suomen Uutiset
Lue myös
Hallituksen kasvuriihi valmistuu mahdollisesti jo tänään – ennakkotietojen mukaan tiedossa on helpotusta veroihin ja leikkauksia kehitysapuun
Yrittäjien pääekonomistilta vahvaa tukea veroalelle – yhteisövero ja ansiotulovero ovat kasvun pahimmat haitat
Ay-ekonomistin mukaan yhteisöveron alentamisella ei olisi kasvuvaikutuksia, mutta asia on päinvastoin – kun Suomi viimeksi alensi yhteisöveroa, verokertymä lähti kasvuun
Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
Huopaiselta: Keveämmillä veroilla saadaan tukevampaa talouskasvua
Kasvuriihi käyntiin – hallitus kokoontuu rakentamaan kasvupakettia, jonka avulla Suomen laahaavaan talouteen saataisiin vihdoinkin vauhtia
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Tero Kuusi veroprogressio Mauri Kotamäki työn tekeminen verokertymä Juha Majanen hyvinvointiyhteiskunta veronkiristykset työn verotus Työllisyysaste ansiotuloverotus Tuottavuus Talouskasvu verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Hallituksen kasvuriihi valmistuu mahdollisesti jo tänään – ennakkotietojen mukaan tiedossa on helpotusta veroihin ja leikkauksia kehitysapuun

Yrittäjien pääekonomistilta vahvaa tukea veroalelle – yhteisövero ja ansiotulovero ovat kasvun pahimmat haitat

Ay-ekonomistin mukaan yhteisöveron alentamisella ei olisi kasvuvaikutuksia, mutta asia on päinvastoin – kun Suomi viimeksi alensi yhteisöveroa, verokertymä lähti kasvuun
Suomen yhteisöverokannan tulee olla sellainen, että yritysten kannattaa sijoittua ja investoida Suomeen. Poliittinen vasemmisto sekä sitä lähellä olevat tahot vastustavat veronalennuksia, vaikka matalammalla verotuksella verotuotot olisivat suurempia. Veronmaksajain Keskusliiton mukaan yhteisöveron alentaminen olisi erinomainen kasvutoimi, joka samalla parantaisi Suomen asemaa kansainvälisessä verokilpailussa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Huopaiselta: Keveämmillä veroilla saadaan tukevampaa talouskasvua
Talousasiantuntija Juhani Huopainen (ps.) avaa verotuksen merkitystä talouskasvun käynnistämisessä.
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.