Maapallo on lämmennyt hitaammin kuin aiemmat tietokonemallit ovat ennustaneet, kävi ilmi Nature Geoscience -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta. Tarkistetun ennusteen mukaan ilmaston lämpenemisen rajoittaminen 1,5 asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan on realistinen tavoite.

– Olimme väärässä, myönsi Lontoon UCL-yliopiston ilmastonmuutos- ja energiaprofessori Michael Grubb Times-lehdelle. Aiemmat ennusteet ihmiskunnan mahdollisuuksista vaikuttaa ilmastonmuutokseen olivat liian pessimistisiä.

Grubb on yksi nyt julkaistun tutkimuksen tekijöistä. Hän väitti Pariisin ilmastokokouksessa joulukuussa 2015, että kaikki viimeisten 15 vuoden aikana kertynyt tutkimusnäyttö osoittaisi, ettei tavoite rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen on yksinkertaisesti yhteensovittamaton demokratian kanssa.

– Kun faktat muuttuvat, minä muutan mieltäni, kuten [John Maynard] Keynes sanoi. On edelleen hyvin vaikea saavuttaa nämä muutokset kyllin nopeasti, mutta olemme paremmassa asemassa kuin ajattelin, Grubb sano nyt Timesille.

Ilmasto on lämmennyt jo 0,93 astetta sitten esiteollisten aikojen. Viimeisten 15 vuoden aikana aina vuoteen 2014 lämpeneminen on kuitenkin ollut hidasta.

– Emme ole nähneet sitä nopeaa lämpenemisen kiihtymistä vuoden 2000 jälkeen, mitä näemme malleissa. Emme ole nähneet sitä havainnoissa, uuden tutkimuksen tekemiseen osallistunut Oxfordin yliopiston tutkija Myles Allen sanoi Timesille.

Hiilibudjetti moninkertaistui

Aiempien mallien mukaan 1,5 asteen tavoittaminen edellyttäisi, että ihmiskunta saisi päästää vain 70 miljardia tonnia hiiltä vuoden 2015 jälkeen. Nykyisellä päästövauhdilla tämä niin sanottu hiilibudjetti tulisi täyteen jo 3-5 vuodessa.

Uuden arvion mukaan maailma voi päästää hiiltä ilmaan vielä 240 miljardia tonnia ilman, että 1,5 asteen tavoite vaaraantuu.

Allenin mukaan uusi tutkimustulos merkitsee ihmiskunnalle 20 vuotta lisäaikaa siirryttäessä hiilineutraaliin tulevaisuuteen.

Nature-lehden kommenttiartikkelin mukaan tutkimus on saanut tiedeyhteisöltä myös kritiikkiä siitä, että se perustuu liian suureksi osaksi 2000-luvun alun lämpenemisen pysähtymiseen, joka taas voi selittyä ilmaston luontaisella vaihtelulla.

Tutkimuksen painoarvo on kuitenkin hyvin suuri, koska se on julkaistu kaikkein vaikutusvaltaisimpiin kuuluvassa tiedelehdessä.

Suomen Uutiset