

Tutkimusta esittelemässä Suomen Perustan toiminnanjohtaja Simo Grönroos, oikeustieteen dosentti Petter Kavonius sekä lainsäädäntöasiantuntija Niko Ohvo. / SU
Tutkimus: Haittamaahanmuutto heikentää suomalaisten oikeutta sosiaaliturvaan
Suomen Perustan tänään julkaisema tutkimus osoittaa, että heikkoa kotoutumista edustava maahanmuutto on vakava uhka kansalaisten suojaksi perustuslaissa säädettyjen perusoikeuksien, kuten sosiaaliturvan, toteuttamiselle, koska haitallisella maahanmuutolla rapautetaan perusoikeuksien taloudellista pohjaa. Tutkimus painottaakin, että kaikkien ja varsinkin sosiaalisten perusoikeuksien toteuttamisen kannalta on samalla välttämätöntä suojella julkista taloutta.
Ajatuspaja Suomen Perustan tänään julkaisema tutkimus Maahanmuuton vaikutuksista perusoikeuksiin tarjoaa tuoreen ja vähemmän käsitellyn näkökulman kotimaiseen perusoikeuskeskusteluun. Tutkimuksessa tarkastellaan muuttoliikkeen vaikutuksia suomalaisten perusoikeuksiin, jotka usein sivuutetaan maahanmuuttoon liittyvässä lainsäädäntötyössä, lakien tulkinnassa ja kansalaiskeskustelussa.
Perusoikeudet ovat Suomen perustuslain 2. luvussa turvattuja, perustavanlaatuisia yksilön oikeuksia ja vapauksia, joilla on kytkentä Suomea velvoittaviin kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.
Perusoikeuksien toteutumisessa ei suinkaan ole kyse vain juridiikasta, sillä perusoikeudet turvaavat hyvin konkreettisesti kansalaisen elämää ja niiden pohjalle rakentuu se perusta, jolle ihmiset voivat rakentaa omaa elämäänsä niin lyhyellä kuin pidemmällä aikavälillä.
Ilmaisia lounaita ei ole
Oikeustieteen dosentti Petter Kavoniuksen tekemä tutkimus osoittaa, että maahanmuutto heikentää laajasti suomalaisten perusoikeuksia siitä yksinkertaisesta syystä, että ei ole olemassa ”ilmaisia lounaita”, koska etuoikeuksia ja tulonsiirtoja ei voi lisätä samanaikaisesti kaikille.
Tutkimus auttaa ymmärtämään, että viime kädessä kaikki poliittinen päätöksenteko on toinen toisiaan vastaan olevien oikeuksien arvottamista. Yhden oikeus verovaroin rahoitettuihin palveluihin on samalla pois toisen oikeudesta käyttää tienaamansa rahat itse.
Keskeiset perusoikeudet liittyvät yksilön oikeuksiin ja vapauksiin, mutta perusoikeuksina on turvattu myös sosiaaliset oikeudet, kuten oikeus perustoimeentulon turvaan eri elämänvaiheissa sekä sote-palvelut. Sääntelyn taustalla on ajatus hyvinvointiyhteiskunnan turvaamisesta perustuslain tasolla. Vapausoikeuksiin verrattuna sosiaaliset perusoikeudet edellyttävät toteutuakseen myös rahaa, jota julkinen valta kerää veronmaksajilta.
Maahanmuuton julkisen talouden vaikutuksista on olemassa paljon tutkittua tietoa, joka osoittaa maahanmuuton olevan kunnille valtava taloudellinen rasite. Esimerkiksi Espoossa maahanmuutto aiheuttaa vuositasolla kuntatalouteen 133 miljoonan euron rahoitusvajeen. Vaikka osa maahanmuuttajista käy töissä, suurelta osalta Suomeen kohdistuu humanitaarista maahanmuuttoa, joka muodostaa selkeän uhan sosiaalisten oikeuksien toteuttamisen kannalta, koska oikeuksien toteuttamiseen ei jää riittävästi rahaa.
Politiikassa oikeuksia arvotetaan vastakkain toisiinsa
Perusoikeudet ovat läsnä ja perusoikeusnäkökulma huomioidaan kaikessa lainvalmistelussa. Politiikka on kuitenkin myös maahanmuuton osalta aina vastakkain olevien oikeuksien arvottamista keskenään.
Tutkimuksessa painotetaan, että perusoikeudet myös vaativat, toteutuakseen tehokkaasti, vahvaa julkista taloutta. Varsinkin sosiaaliset perusoikeudet vaativat paljon resursseja, jotta ne voidaan konkreettisesti toteuttaa. Perustuslakivaliokunta onkin täsmentänyt esimerkiksi oikeutta sosiaaliturvaan siten, että mikäli resurssit riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin puuttuvat, on sillä selkeä yhteys myös muihin oikeuksiin, ja vakavimmillaan perustuslaissa turvattuun oikeuteen elämään.
Suomalaisessa lainsäädäntötyössä ja lakeja tulkittaessa tavallisen suomalaisen näkökulma ei useinkaan saa riittävää painoarvoa, ja suurimman huomion saavat maahanmuuttajien todelliset ja kuvitellut oikeudet.
Tämä tilanne on konkreettista todellisuutta jo tämän päivän Suomessa, jossa on tuhansien hoitajien vaje, krooninen terveyspalveluiden kriisi ja hyvinvointialueilta rahat jo loppumassa – ja silti samaan aikaan hallitus on parantamassa lähinnä laittomasti maassa olevien palveluita.
Sosiaaliset perusoikeudet edellyttävät vahvaa taloutta
Tutkimus painottaa, että kaikkien ja varsinkin sosiaalisten perusoikeuksien toteuttamisen kannalta on välttämätöntä suojella julkista taloutta. Suomen nykyinen holtiton maahanmuuttopolitiikka ei sitä kuitenkaan tee.
Perussuomalaisten entinen kaupunginvaltuutettu Pauli Vahtera on aiemmin laskenut humanitaarisen maahanmuuton aiheuttamat kustannukset Suomelle. Vahteran varovaisen laskelman perusteella maahanmuuton hintalappu on vähintään 3,2 miljardia euroa vuodessa. Merkittävä osa maahanmuutosta muodostaakin selkeän uhan sosiaalisten oikeuksien toteuttamisen kannalta – koska ”ilmaisia lounaita” ei tosiaankaan ole.
Suomen perustuslain mukaan perusoikeudet kuuluvat kaikille, myös siis muille kuin Suomen kansalaisille. Samaan aikaan kuitenkin sosiaalisten perusoikeuksien rahoittaminen on suomalaisten veronmaksajien vastuulla.
Perussuomalaiseen politiikkaan kuuluu periaate, jonka mukaan suomalainen sosiaalipolitiikka on tarkoitettu ensi sijassa suomalaisille. Perussuomalaiset muun muassa esittääkin sosiaaliturvan muuttamista kansalaisuusperusteiseksi, sillä Suomen järjestelmä ei kestä suurempaa epätasapainoa järjestelmän rahoittajien ja saajien välillä. Perussuomalaisten linja on täysin päinvastainen kuin esimerkiksi vihreillä, joiden politiikassa maahanmuuttajien oikeudet menevät etusijalle.
Tuore tutkimus on kokonaisuudessaan luettavissa täällä.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- terveyspalvelujen kriisi taloudellinen rasite Petter Kavonius sote-palvelut hyvinvointialueet rahoitusvaje hyvinvointiyhteiskunta hoitajapula perusoikeudet humanitaarinen maahanmuutto perustoimeentulo tulonsiirrot haittamaahanmuutto laittomasti maassa olevat Sosiaaliturva Pauli Vahtera Suomen Perusta maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Liberaali maahanmuuttopolitiikka kylvää tuhoa Pohjoismaissa – ”Ongelmat eivät poistu vaikenemalla”

Hallituksen vaivihkaa valmistelema humanitaarinen viisumi olisi täyskatastrofi: Suomeen pääsisi ilman passia – tulijalla ei velvollisuutta palata lähtömaahan

Suomen Perusta tutki: Haitallinen maahanmuutto on vakava uhka kansalaisten perusoikeuksille

Peltokangas: Hallituksella sokea piste haittamaahanmuuton ongelmissa – heikentää sisäistä turvallisuutta

Arabian kieltä puhuva mies taas käräjillä Oulussa: Tuomittiin neljästä pahoinpitelystä ja huumausainerikoksesta – taustalla aiempi tuomio alaikäisen raiskauksesta

Marinin hallitus pyrkii parantamaan laittomasti maassa olevien palveluja – perussuomalaiset siirtyisi jo kotouttamisesta kotiuttamiseen:”Säästäisi rahaa ja yhteiskuntarauhaa”

Suomi Ruotsin tiellä: Sosiaalinen maahanmuutto kärjistää koulujen ja asuinalueiden eriytymistä hyviin ja huonoihin – kärsijöinä erityisesti lapset ja nuoret

Mäenpää maahanmuuttajien kotoutumista edistämään pyrkivästä laista: “Ihan niin kuin Pahkasikaa olisi lukenut”

Suomessa asuvan sierraleonelaismiehen sotarikossyytetutkinnan käsittelykulut puhututtavat – oikeus matkustaa jo toisen kerran Liberiaan
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää